raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
Izvorni članak je objavljen 12.03.2019. (Alo)
Vučić i tabloidi o „čuvarima severa Kosova“, niko ne zna ko su
12.03.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Wikimedia/ Pudelek (Marcin Szala)
Nakon izjave predsednika Aleksandra Vučića od pre četiri dana da su Albanci „digli poternice za još deset najsposobnijih momaka sa severa Kosova i Metohije“ gotovo svi beogradski tabloidi pišu da se na Kosovu u akciji policije „Čelični prsten“ sprema hapšenje čuvara severa Kosova. U Kosovskoj policiji za Raskrikavanje ovo demantuju, a portal Kossev piše da u praksi rada Kosovske policije “Čelični prsten” postoji već oko deset godina kao uobičajeni operativni plan kontrole vozila i putnika neposredno nakon izvršenja krivičnog dela.
“Želim da vam kažem još jednu stvar. Poslednja tri dana (Albanci prim.aut) su digli poternice za još deset najsposobnijih momaka sa severa Kosova i Metohije. Sve što ima slobodno i hrabro, što sme da im se suprotstavi, oni dižu poternicu i teraju sa Kosova i Metohije da bi nam ostali starci i nejač”, rekao je Vučić pre četiri dana u Sremskoj Mitrovici.

Detalje o tome za kim su podignute poternice i odakle mu ove informacije Vučić nije rekao, pa su tabloidi ovih dana pišući o ovim „novim planovima Prištine“ uglavnom koristili anonimne izvore bliske bezbednosnim strukturama.

Tako Alo piše da “Šiptari hapse čuvare Severa” u akciji kosovske policije “Čelični prsten”, Kurir da će kosovska policija udariti na Srbe akcijom “Čelični prsten” u kojoj će biti izvedena hapšenja srpskih političkih predstavnika na KiM i to na osnovu montiranih optužnica, a Informer da je cilj “Čeličnog prstena” da potpuno blokira snabdevanje Srba robom iz centralne Srbije, a trebalo bi i da dovede do hapšenja viđenijih ljudi.

Iz Kosovske policije su još sinoć demantovali ova pisanja, a za Raskrikavanje opet ponovili da se radi samo o sprečavanju šverca i organizovanog kriminala.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani za Raskrikavanje kaže da “ne postoji ništa konkretno osim toga da Kosovska policija radi sprečavanja organizovanog kriminala i krijumčarenja preduzima policijske radnje na temelju svojih zakonskih obaveza i ovlašćenja.“ O najavi hapšenja i podignutim poternicama koje je obelodanio predsednik Vučić, Keljani je rekao da “policija ne komentariše političke izjave”.

Kako je pisao Kossev, u praksi rada Kosovske policije, “Čelični prsten” postoji već oko deset godina kao uobičajeni operativni plan kontrole vozila i putnika neposredno nakon izvršenja krivičnog dela, a iz Kosovske policije su za ovaj medij rekli da se saobraćaj na Severu Kosova odvija redovno.

“Alternativni putevi” čiju blokadu najavljuju Kurir, Informer i Alo, u praksi Kosovske policije, oni se nazivaju „ilegalnim“. Na Severu Kosova, postoje, prema dogovoru Beograda i Prištine u Briselu – dva integrisana granična prelaza – Jarinje i Brnjak, i njima se odvija „legalan saobraćaj“, piše Kossev.

Ko su „najsposobniji srpski momci“?

Alo uz pomoć “izvora iz bezbednosnih struktura” piše da će ovih dana kosovska policija hapsiti „čuvare Kosova“ i objasnio da su to “momci u okruženju srpskih političkih predstavnika koji su stub odbrane Srba na KiM”.

Ostaje nejasno, međutim, ko su ti ljudi.

Na to pitanje nema odogvor ni bivši odbornik SDP Marko Jakšič koji kaže da mu nije jasno o čemu se radi jer civilno obezbeđenje više ne postoji te da je ovakav narativ samo dizanje tenzije.

“Neko mora biti kriv ukoliko dođe do “Oluje” na Severu Kosova. Meni ovo liči na pripremu terena za to. Biće krivi svi, samo ne Vučić. I Albanci i međunarodna zajednica i opozicija u Srbiji...Tenzije dižu obe strane, očigledno se igraju rata”, mišljenja je Jakšić.

Podsetimo, slične izjave o čuvaru Kosova Vučić je imao i ranije kada je govorio o Milanu Radoičiću, za sada osumnjičenom da je učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića.

U novembru prošle godine, Vučić je za RTS rekao da Radoičić sigurno nije ubio Ivanovića i da “nije učestvovao u organizaciji, logistici, podstrekavanju” na ubistvo. Dodao je da je Radoičić “uvek bio prvi na braniku Severne Mitrovice”.
  Lažna vest
Tabloidi manipulišući starim snimkom targetiraju novinare televizije Nova S
U tabloidima i na društvenim mrežama trenutno je viralan snimak dela večernjeg Dnevnika televizij...
  Lažna vest
Zlostavljana žena u domu za stare u Peći NIJE Srpkinja
Snimak u kome medicinska sestra više puta šamara stariju ženu, drži je za ruke i smeje joj se, o...
  Analiza
Kriza na Kosovu: Obostrano propagandno potpirivanje vatre
Čitajući izveštaje domaćih tabloida o sukobima na Kosovu poslednjih dana, može se saznati da su...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Kurir
Kosovo
Aleksandar Vučić
Milan Radoičić
Kosovska policija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: