raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 18.03.2019. (Alo)
Verujte nama, a ne sopstvenim očima
18.03.2019.    Raskrikavanje    Foto: Raskrikavanje
Većina današnjih tabloida na naslovnim stranama donosi priče o protestima građanima proteklog vikenda, upadu u RTS i hiljadama građana koji su u nedelju 17. marta opkolili zgradu Predsedništva gde je Aleksandar Vučić održao konferenciju za medije. Dok većina dnevnih naslova piše da Đilas, Jeremić i Obradović žele krv divljajući po Beogradu, tabloid Alo otišao je najdalje - na naslovnoj strani tvrde da je Vučić izašao pred demonstrante i „jasno rekao šta misli o njima“.
Na naslovnoj strani tabloid Alo tvrdi da je Vučić izašao pred demonstrante ispred Predsedništva i jasno im rekao šta misli o njima. Slika kojom ilustruju tekst pokazuje Vučića koji izlazi pred desetak građana. Međutim, predsednik Vučić je iz Predsedništva izašao tek kada su se demonstranti razišli, odnosno otišli u protestnu šetnju centralnim ulicama Beograda i do predvečerja zadržali ispred policijske stanice u Bulevaru despota Stefana.

   


Snimci objavljeni na društvenim mrežama međutim pokazuju i da je Aleksandar Vučić građanima poručuo „Želim vam sve najbolje“, pa nije jasno na šta Alo misli kada piše da im je pokazao šta „misli o njima“.




U tekstu Alo-a tvrdi se i da je okupljenih građana ispred Predsedništva bilo tek nešto više od hiljadu. Međutim, snimci koje su sačinili novinari KRIK-a koji su bili na licu mesta demantuju i Alo i predsednika Vučića.










Informer u najnovijem broju citira i kontroverznog analitičara Božidara Spasića koji kaže da je „apsolutno tačno da krizni štab pobunjenika planira da fingira na Obradovića, Đilasa a čak se pominju i određene žene“.

   


   
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
  Dezinformacija
Saša o Milutinu: Naučnik utvrdio šta su klimatske promene
Opusu stvari zbog kojih se buni i negira, poznati teoretičar zavera Saša Borojević pridružio je ...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: