raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 07.05.2019. (B92)
Francuska nije pokrenula peticiju i ne povlači priznanje Kosova
07.05.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Pojedini domaći portali, uz fotografije Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona u srdačnom rukovanju, najavili su da će Francuska uskoro povući priznanje Kosova. I dok obmanjujući naslovi navode na zaključak da je stvar sasvim izvesna, u tekstovima čitalac saznaje da je zapravo samo reč o peticiji koju su pre par dana pokrenula dvojica Francuza nepoznata široj javnosti. Njihova ideja je da do početka jula sakupe 100.000 potpisa koje će predati francuskom parlamentu i Vladi, a do ovog momenta ih ima oko 900.
Poziv na peticiju je objavljen u ponedeljak uveče na Fejsbuk stranici Union des Serbes de France / Savez Srba Francuske.

“Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Francuske pokazuje nedoslednost francuske diplomatije koja je s pravom branila načelo teritorijalnog suvereniteta u Španiji ili Ukrajini, ali ne i u Srbiji. Imajući u vidu neizvesnu situaciju na Kosovu, gde su etničke i verske manjine žrtve svakodnevnog progona i na čijoj teritoriji vladaju mafija i terorističke mreže, ova politička odluka francuske vlade nas izaziva”, piše u peticiji.

Kao pokretači potpisuju se izvesni Aleksis Trud i Pol Antoan iz tzv. Kolektiva za mir na Kosovu, a navodi se da su podršku ideji dale “značajne ličnosti” i navode se imena njih četvorice.

Intelektualci Francuske pokrenuli peticiju”, pompezno pišu domaći mediji o ovoj grupici, varajući čitaoce u naslovima da je povlačenje priznanja skoro izvesno.

B92: “Sputnjik: Francuska pokrenula peticiju za povlačenje priznanja Kosova”
Espreso: “FRANCUZI POVLAČE PRIZNANJE KOSOVA?! Pokrenuta peticija, vrši se pritisak na Vladu”!
Informer: NAJJAČA DRŽAVA EU POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?!
Alo: SMUČILA IM SE MARIONETSKA DRŽAVA Najjača zemlja Evropske unije povlači priznanje Kosova?!

Nakon klikbejt naslova, sledi razočaranje jer se u tekstu ispostavlja da je samo reč o pokrenutoj peticiji koju je dosad potpisalo nekoliko stotina ljudi, i čiji je učinak neizvestan čak i ako se sakupi potreban broj i inicijativa preda Skupštini i Vladi Francuske.

Inače, do momenta objavljivanja ovog teksta peticiju je potpisalo skoro 900 ljudi, a pokretači su za prikupljanje 100.000 potpisa zadali rok do početka jula kada se, kako navode, očekuje Vučićeva poseta Parizu.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Portal Espreso je 10. aprila 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja da su naslov i sporni delovi vesti ispravljeni. Umesto prvobitnig naslova „FRANCUZI POVLAČE PRIZNANJE KOSOVA?! Pokrenuta peticija, vrši se pritisak na Vladu“, sada piše „Francuska nije pokrenula peticiju i nije planirala povlačenje priznanja Kosova“. Naveli su da je prvobitni naslov bio obmanjujući i izvinili su se čitaocima.
  Dezinformacija
Scena iz filma „Paklene ulice“ deli se kao snimak protesta u Francuskoj
Nakon što je prošle nedelje policajac u Francuskoj usmrtio mladića od 17 godina, počeli su nasil...
  Dezinformacija
Francuska ne legalizuje pedofiliju
Jovana Stojković, kandidatkinja za poslanicu na predstojećim izborima ispred liste Suverenisti, a ...
  Lažna vest
Francuska ministarka pozvala ljude da se tuširaju jednom nedeljno i uštede gas? Netačno.
Društvenim mrežama kruži slika tvita sa citatom francuske ministarke za ekološku tranziciju Barb...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Espreso
 Smedia
 Alo
Francuska
Kosovo
Priznanje nezavisnosti Kosova
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: