raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
  Teorija zavere
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 22.05.2019. (Informer)
Informer i analitičari u strahu od opasnog „kritičkog mišljenja“
22.05.2019.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Osam miliona dolara će Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložiti u obrazovni sistem BiH i Republike Srpske u narednom periodu, a kao jedan od ciljeva definisano je „jačanje kritičkog mišljenja“. Ovoga se Informer naročito uplašio tvrdeći da je cilj svega zapravo rušenje Dodika i ukidanje Republike Srpske, a to bazira na izjavama dvojice analitičara - jednog, koji je Dodikov saradnik u stranci, i drugog, čiji je kredibilitet više puta osporen jer je dokazano da širi teorije zavere i lažne vesti. Iz USAID-a u BiH za Raskrikavanje kažu da ni na koji način ne ugrožavaju institucije države, već naprotiv - da sa njima sarađuju na projektu.
Informer navodi:
„Strogo poverljivo: Opasni planovi vašingtonske administracije
Ameri daju 8 miliona dolara da sruše Srpsku i Dodika

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je osam miliona dolara za projekat unitarizacije BiH i ukidanje Republike Srpske!“ 
  1  
Iako bi se očekivalo da Informer odmah potom objasni na osnovu čega ovo tvrdi i ponudi dokaze, to se ne dešava.

Novinar se poziva na sajt Russia Today koji navodi da je svrha projekta „razvoj kritičkog mišljenja studenata u BiH kao i poboljšanje njihovog učinka u egzaktnim naukama“ i nastavlja:

„Međutim, u Banjaluci tvrde da su ove pare namenjene za prljavu kampanju čiji rezultat treba da bude BiH u NATO i brisanje RS sa političke karte!“

Ko to tvrdi u Banjaluci?

Informer citira Stašu Košarca, Dodikovog saradnika u stranci, tačnije predsedavajućeg Poslaničkog kluba njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu BiH.

„Vidljivo je da određene agencije u sastavu ili pod patronatom zapadnih institucija ubrizgavaju određena sredstva da bi probudile politički bunt. Tako je bilo pre izbora za Predsedništvo BiH, tako je i sada…“, rekao je Košarac Informeru.

Drugi „analitičar“ na čijem mišljenju baziraju tvrdnju da Amerikanci po ko zna koji put ruše Dodika je Dževad Galijašević, koga domaći prorežimski tabloidi često citiraju i nazivaju stručnjakom za bezbednost.

Iz njegove izjave vidi se da je naročito zabrinut zbog „razvoja kritičkog mišljenja“ koje je jedan od ciljeva USAID projekta.

„Razvijanje kritičkog mišljenja“ je razoran strateški program promene političke i državotvorne svesti. Reč je o pokušaju dugoročne destrukcije svesti o nužnosti borbe za slobodu (...) Amerikanizacija BiH, ali i Srba u RS, podrazumeva dugoročno razaranje srpskih nacionalnih osećanja i uvlačenje RS u EU i NATO“, smatra on.

Kredibilitet ovog čestog Informerovog analitičara je, međutim, više puta osporen. Novinari sajta Raskrinkavanje.ba, koji se bavi proverom tvrdnji u tekstovima drugih medija, nekoliko puta su dokazali da Galijašević širi teorije zavere i lažne vesti, da su njegove tvrdnje nepotkrepljene i paušalne, kao i da njegova ekspertiza iz oblasti bezbednosti nikad nije dokazana.

Više o tome možete pročitati u tekstovima „RTRS, Sputnik i „eksperti“ za teorije zavjera“, „Lažni terorizam i eksperti koji to nisu“ i „Galijaševićev desetogodišnji terorista“.

Šta podrazumeva USAID program?

Program „Tabla“, za koji je USAID u Bosni i Hercegovini nedavno otvorio konkurs, namenjen je obrazovnom sistemu u BiH i Republici Srpskoj. Kvalitetnije obrazovanje i izgradnja veština za 21. vek, kako se navodi, studente će osposobiti za tržište rada, što je važno i za dodatno približavanje zemlje evroatlantskim integracijama.

Najšire definisano, cilj je da studenti napreduju u razvoju kritičkog mišljenja i u veštinama koje se tiču prirodnih i tehničkih nauka. Fokus će biti, kako stoji u tekstu projekta, na treninzima i edukaciji samih nastavnika i profesora, koji kod svojih učenika i studenata treba dalje da razviju kritičko razmišljanje i veštine neophodne za posao.

Osim modernizacije samog obrazovnog plana i programa, ideja je da, kako definiše projekat, 100 škola dobije novu opremu za laboratorije ili kabinete.

Detaljan opis projekta možete naći ovde.

Ovim programom USAID-a bavio se i Russia Today, sajt ruske državne televizije na koji se tabloid poziva, ali RT ni izbliza nije pojednostavio stvari koliko Informer.

U tekstu između ostalog navode da „eksperti smatraju da Vašington koristi bosanski obrazovni sistem da usmeri mlađe generacije ka američkim vrednostima“.

Prema mišljenju njihovih analitičara, jedan od razloga zašto Vašington ulaže u programe u BiH je da odvuče zemlju od navodnog ruskog uticaja, kao i zbog toga što se vrh Republike Srpske suprotstavlja ulasku zemlje u NATO, pre svega Dodik koji je donedavno bio na njenom čelu.

USAID: U Informerovom tekstu samo dve tvrdnje tačne

Iz USAID-a u Bosni i Hercegovini za Raskrikavanje navode da je Informer tačno napisao jedino da je iznos 8 miliona dolara i da je cilj razvoj kritičke svesti.

Ideja za projekat je, kako objašnjavaju, nastala pre par godina zbog toga što je primećeno da su kompanije u oblasti biznisa i industrije imale poteškoća da nađu studente obučene za posao u oblastima koje se brzo razvijaju, poput IT industrije. Drugi problem je bio to što u dosadašnjem načinu predavanja, profesori jednostavno prenose informacije studentima, umesto da ih uče kako da razmišljaju kritički, rešavaju probleme i primenjuju naučeno na nove situacije.

Ovaj projekat bi, kažu, trebalo da reši ove probleme pre svega kroz obuku predavača, a napominju i da će na projektu sarađivati upravo sa BiH institucijama (poput fakulteta) koje za to budu zainteresovane.

Inače, Informer je mnogo puta imao slične tekstove:

   
  Dezinformacija
Histerija medija pred izbore u BiH: Horde zla protiv Dodika
Pred opšte izbore u BiH koji će biti održani u nedelju, pojedini mediji u Srbiji aktivno vode kam...
  Vest
Dok građani plaćaju, Tanjug prenosi vesti nekredibilnih medija
Mnoge dnevne novine ovih dana pišu, pozivajući se na Tanjug, da tajna služba BiH prisluškuje Mil...
  Neutemeljeno
Obaveštajne akcije i rušenje Dodika: Večernje novosti u stilu Informera
Večernje novosti od utorka donose priču o tome da je britanska obaveštajna služba instalirala ce...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Srbijadanas.com
Milorad Dodik
Republika Srpska
USAID
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: