raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 17.07.2019. (Informer)
Histerija tabloida: „Makronović“ kao mesija, rešiće nam Kosovo
17.07.2019.    Marija Vučić    Emanuel Makron; Foto: kremlin.ru, CC
„Makrone, Srbine“, naslov je Informerovog teksta o poseti francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom koje je bilo reči i o Kosovu. Dok Informer govori da je Makron „oduvao Šiptare“ rekavši da podržava „kompromisno rešenje za Kosovo“, Srpski telegraf nas ubeđuje da je Makron“ iza „zatvorenih vrata“ izneo Vučiću konkretan plan kojim će „rešiti sudbinu pokrajine“. U opštem oduševljenju posetom, Kurir ga čak naziva „Makronović“. Ipak, iako je francuski predsednik u obraćanju javnosti insistirao na tome da Beograd i Priština moraju da dođu do kompromisa, priznao je da nema odgovor na pitanje šta taj kompromis podrazumeva. Činjenicu da je Makron o Kosovu i Srbiji govorio kao o zasebnim državama i susedima, tabloidi ne spominju.
To što je Makron isticao važnost kompromisa Informer je interpretirao na svoj način i naveo da je on „poslao jasnu poruku Prištini i premijeru lažne države Kosovo Haradinaju da kosovska nezavisnost nije gotova stvar i da se dijalog mora nastaviti“.

Osnov za ovu tvrdnju im je Makronova izjava da „ima onih (u Prištini, prim. aut) koji kažu: Međunarodna zajednica nas je priznala kao nezavisne, nećemo više ništa da čujemo u vezi sa Srbijom, moraju da priznaju sva naša prava i da idemo napred“.

„Kad kažemo da moramo da izgradimo kompromis, to znači da nijedna od ovih pozicija, koje su dijametralno suprotne, ne može da ostane takva. Svako mora da se pomeri, moramo da nađemo put kako bismo gledali u budućnost“, rekao je Makron a Informer citirao.

Na konkretno pitanje novinara šta bi tačno značilo kompromisno rešenje, francuski predsednik je odgovorio:

„Ja nemam odgovor na vaše pitanje i nema nekog magičnog rešenja u džepu, ni mom, ni Nemačke, ni Rusije, ni SAD, odgovor je u vašim srcima i inteligenciji onih koji donose odluke. Ja sam samo rekao da ću uložiti energiju da nađemo to rešenje, da ne dođe do rasplamsavanja krize, jer sporazum između Srbije i Kosova je važan za stabilnost regiona... Nisam tu da dajem lekcije već da vam pomognem“, izjavio je on.

Ukoliko se njegov govor pažljivo presluša, jasno je da francuski predsednik nije doveo u pitanje nezavisnost Kosova kao zasebne republike, koju je, uostalom, Francuska priznala još 2008. godine.

Naprotiv, sve vreme je govorio o Kosovu i Srbiji kao zasebnim zemljama i susedima koji moraju da nađu zajedničko rešenje kako bi živeli u miru koji je važan za stabilnost regiona.

„I Srbija i Kosovo su evropske države i moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice, a ne da održavamo narode u ideji da zbog nacionalnog ponosa treba da okrenu leđa kompromisu“, rekao je Makron, ali su i Informer i brojni drugi mediji to prećutali.

Mediji nisu preneli ni njegove reči o onome što mu je, kako tvrdi, sam Vučić rekao.

„Mogu da se slažem ili ne slažem sa predsednikom Vučićem ali moram da priznam da on ima hrabrost i da je rekao: Ono što postoji u našem Ustavu ne odgovara onome što naši partneri u Evropi misle i što su stavili u međunarodno pravo. A mi želimo da uđemo u Evropu i mislimo da je naša budućnost u Evropi“, rekao je Makron.

Sprski telegraf je otišao korak dalje u tvrdnji da ima saznanja o dogovorima dva predsednika iza zatvorenih vrata, odnosno da je Makron doneo plan za Kosovo koji podrazumeva da se od Prištine traži ukidanje taksi do kraja leta, hitno ispunjavanje svih obaveza iz Briselskog sporazuma i formiranje ZSO.

Sve to su im navodno rekli neimenovani „diplomatski izvori“ na koje se, inače, ovaj tabloid svakodnevno poziva u svojim tekstovima.
  Manipulisanje činjenicama
Mediji: Vučiću na N1 i Nova S zabranjeno da odgovori na napade, pljuvali ga 120 sati
Ovih dana su u nekoliko prorežimskih medija objavljeni rezultati monitoringa dve televizije u vlasn...
  Neutemeljeno
List Politika jezikom tabloida: Optužuju N1 da priprema teren za ubistvo Vučića
Na sajtu Politike, najstarijeg lista na Balkanu, još uvek stoji da se drži „visokoprofesionalnih...
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srpski telegraf
 Republika
Emanuel Makron
Aleksandar Vučić
Kosovo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: