raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Advokati Dragoljuba Simonovića: Žig info je reketaška organizacija
20.09.2019.    Vesna Radojević    Foto: KRIK
Devet meseci nakon što je novinaru Milanu Jovanoviću iz Grocke zapaljena kuća danas je održan glavni pretres optuženima u ovom slučaju - nekadašnjem prvom čoveku Grocke Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih. Dok je Simonović „u celosti“ negirao optužbe, ostali su priznali krivično delo, ali samo delimično. Na današnjem suđenju advokati odbrane praktično su pokušali da diskredituju rad novinara Milana Jovanovića iznevši optužbe da je medij u kome radi „reketaški“. Advokatica Milana Jovanovića Ana Matić Alimpijević kazala je za Raskrikavanje da je ovakva odbrana „više nego neumesna“.
Sudnica Drugog osnovnog suda u Beogradu danas je bila mala da primi sve zainteresovane za slučaj paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

Oni koji su u sudnicu ušli mogli su na samom početku da čuju da Dragoljub Simonović „apsolutno ne priznaje krivicu“ u ovom slučaju, odnosno negira da je druge okrivljene podstrekivao na krivično delo. Međutim, ostali optuženi - Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za „teško delo protiv opšte sigurnosti" priznali su krivično delo, ali samo delimično.

Šta to tačno znači - saznaće se na nekom od narednih ročišta jer su danas tužilaštvo i advokati odbrane izneli uvodne reči i detaljno pobrojali dokazne predloge.

Najpre je tužilac Predrag Milovanović podsetio na detalje iz optužnice. Tvrdi da su se Simonović i Vladimir Mihailović, pripadnik interventne jedinice beogradske policije, videli u restoranu „Mirovica" u Grockoj i da su tad dogovorili napad na Jovanovića, što je Mihailović preneo Novakoviću, a ovaj potom Marinkoviću.

Tužilac Milovanović je između ostalog predložio međusobna suočavanja okrivljenih i podsetio je da je Bojana Šijacki Cvetković već potpisala sporazum o priznanju krivice u kojem je detaljno objasnila na koji način je sa okrivljenima učestvovala u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića.

Sa druge strane, odbrana optuženih ustvrdila je da je Šijački Cvetković bliska Jovanoviću i ljudima oko portala Žig info, te da ima fotografije sa njim.

Međutim, Milan Jovanović za Raskrikavanje kaže da Šijački Cvetković nikada nije video sve do nedavnog sastanka na kojem je ona insistirala.

„Mi smo je tužili za obeštećenje i ona je želela da se dogovorimo oko vansudskog poravnanja. Neko je to očigledno slikao i sada su advokati prenaduvali čitav slučaj jer je Cvetković priznala krivično delo i već odslužila svoju kaznu“, rekao je Jovanović.

Podsetimo, Tužilaštvo je za Simonovića zatražilo osam godina zatvora, a za Mihailovića, Novakovića i Marinkovića po pet godina zatvora. Bojana Šijački Cvetković je ubrzo po hapšenju priznala svoju umešanost i osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Advokati: Ovo je politička hajka, a Žig info reketira

Sudeći po uvodnim izlaganjima advokati odbrane rešeni su da čitav slučaj proglase za političku hajku.

Tako je jedan od advokata Dragoljuba Simonovića Viktor Gostiljac rekao da osuđuje paljenje kuće Milana Jovanovića, ali da će se tek u postupku videti „da li se radi o novinaru i kakvom“, te da Žig info nije registrovan kao medij.

„Jovanović je Simonovića optužio samo nekoliko sati nakon tog događaja i time se stvorio pritisak da Simonović mora da bude kriv“, rekao je Gostiljac. „Čitava istraga se vodila tako da se nađe lice koje će povezati Simonovića sa ovim slučajem i zbog toga je te noći saslušano više od sto lica“.

Ivica Vuković, drugi Simonovićev branilac bio je dosta oštriji tvrdeći da Jovanović patološki mrzi Dragoljuba Simonovića.

„Žig info je navodno medijska kuća koja se bavi istraživačkim novinarstvom, ali to je u stvari jedna reketaška organizacija koja posluje po principu - o nekome ćemo pisati sve i svašta, a onda ćemo od njega tražiti novac da bismo prestali“, kazao je Vuković. „To je traženo i od Simonovića, ali on nije pristao“.

Advokatica Milana Jovanovića kaže za Raskrikavanje da je ovakva odbrana neumesna i da nema veze sa realnošću.

„Moram priznati da po meni takva koncepcija čak ne ide ni u prilog odbrane, jer može da vodi zaključku da mu je kuča zapaljena iz osvete, to jest iz niskih pobuda što je posebno otežavajuča okolnost za okrivljene“, kazala je Matić Alimpijević za Raskrikavanje.

1.500 evra za paljenje kuće novinara

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru zbog sumnje da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sa kojim je imao višegodišnji sukob i navodno hteo da ga zaplaši.

Prema dokumentima koje je prikupilo Raskrikavanje, Simonović je u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekog ko bi to uradio i obećao mu 1.500 evra nakon obavljenog posla.

U optužnici piše i da je Mihailović kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji mu je dugovao 350 evra.

Marinković je, kako je Raskrikavanje ranije otkrilo, 2012 .godine bio uhapšen sa 19 kesica marihuane u džepu zbog čega je osuđen na tri godine. Iz zatvora je izašao 2017. godine.

Novaković mu je ponudio da mu otpiše dug i da mu preko toga plati još 500 evra ukoliko zapali Jovanovićev automobil, što je za Marinkovića bila dobra pogodba.

Njega je blizu Jovanovićeve kuće tokom noći 12. decembra prošle godine dovezla prijateljica i pevačica iz Vrčina Bojana Šijački Cvetković. Marinković je potom otišao do garaže u kojoj je bio parkiran Jovanovićev mercedes, ciglom razbio staklo na ulaznim vratima garaže, ubacio Molotovljev koktel i pobegao kolima sa Šijački.

Garaža je izgorela, a vatra je brzo počela da se širi odatle na prizemlje i sprat kuće.

Nakon što ju je probudilo pucanje stakla i šištanje vatre, Jovanovićeva žena je sišla u prizemlje i zatekla supruga koji se već gušio od nagutanog dima. Uspeli su, na sreću, da pobegnu, dok je kuća nestala u plamenu. Šteta je procenjena na oko 50.000 evra.

Portal Žiginfo, za koji je radio Milan Jovanović, objavljivao je tokom godina seriju tekstova o korupciji u ovoj opštini, o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju, malverzacijama pri gasifikaciji i kriminalu. Kako je Jovanović izjavio za N1, prethodnih šest godina je dostavljao policiji i tužilaštvima dokaze o kršenju zakona u opštini, ali se sa tim ništa nije desilo.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
Milan Jovanović
ŽIG Info
Grocka
Dragoljub Simonović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: