raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 13.01.2018. (Tanjug)
Tanjugovo pranje Vulina u slučaju „tetka iz Kanade”
13.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Ministarstvo odbrane
„Uprava: Vulinova tetka postoji, identitet poznat“ naslov je vesti kojom je Tanjug selektivno preneo delove Insajderove priče o izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca o kupovini stana ministra Aleksandra Vulina. U vesti ove agencije nisu izneti svi detalji o slučaju pa se stvara utisak da je Uprava slučaj „tetke iz Kanade“ rešila i dokazala da je Vulin govorio istinu. Dokaza za poreklo novca za kupovinu stana, zapravo, još uvek nema.
„Objavljivanjem dokumenta potvrđeno je da postoji tetka u Kanadi, za koju je ministar rekao da mu je dala novac za kupovinu stana, i otkriven njen identitet, a reč je o Miri Milić“, objavio je Tanjug, a preneli, između ostalih RTS, Blic, Večernje novosti.

Iz ove rečenice praktično se javnosti kaže da je priča Aleksandra Vulina da mu je novac za kupovinu stana pozajmila „ženina tetka iz Kanade“ tačna.

Međutim, u objavljenom izveštaju Uprave za sprečavanje pranja novca ne piše da je utvrđeno da je Mira Milić uplatila novac Vulinu ili njegovoj supruzi.

I u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, koji je ranije KRIK objavio, piše da Uprava nije otkrila da je bilo ikakve uplate od strane Mire Milić na račun supružnika Vulin.

Vulinova supruga, Nataša Vulin, Tužilaštvu za organizovani kriminal ispričala je da je novac predala u kešu prodavcu stana u njegovoj kancelariji u julu 2012 godine. Tužilaštvo je posedovalo izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca, ali je ipak odlučilo da poveruje Vulinovoj supruzi i zatvorilo rad na ovom slučaju u kojem su ispitivali da li je ministar umešan u korupciju, o čemu je KRIK pisao.

U Tanjugovoj vesti ova informacija se ne pojavljuje - iako predstavlja bitan detalj koji svedoči o radu tužilaštva.

Tanjug je u svojoj vesti ignorisao i činjenicu da je Uprava za sprečavanje pranja novca skinula oznaku tajnosti sa ovog izveštaja tek posle nekoliko meseci insistiranja novinara Insajdera i po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja.

Podsetimo, KRIK je u septembru prošle godine otkrio da je Agencija za borbu protiv korupcije, u toku provere imovine ministra Vulina, utvrdila da nije jasno iz kojih sredstava i na koji način je platio stan od 107 metara kvadratnih u Beogradu, zbog čega je sačinila izveštaj i prosledila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Vulin je izneo nekoliko verzija odakle mu novac za stan.

Prvo da ga je stekao prodajom prethodne nekretnine, što se ispostavilo kao nemoguće jer iznos koji je tako zaradio (38 hiljada evra) nije bio dovoljan da pokrije ni prvu ratu novog stana.

Zatim je Agenciji za borbu protiv korupcije ispričao da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Agencija je utvrdila da ni ovo nije tačno - taj iznos nije uplaćen na račune Vulina i njegove supruge, niti je iko od njih prijavio da je 200.000 evra uneo u zemlju.

Pošto pozajmica „tetke iz Kanade“ nije zabeležena na carini, na insistiranje novinarke KRIK-a Bojane Pavlović da ministar to objasni, Aleksandar Vulin je rekao da je novac u zemlju unosio “devet po devet hiljada evra“.

Više u priči KRIK-a.

ISPRAVKA: 14. januar 2018.

Tekst je izmenjen nakon saopštenja Uprave za sprečavanje pranja novca u kojem je navela da transakcija od oko 205.000 evra iz septembra 2012. Godine koja se spominje u izveštaju Uprave nema veze sa kupovinom stana Aleksandra Vulina.

Iz teksta su obrisane rečenice u kojima se tvrdi da je ta transakcija u vezi sa ministrom.

Ove izmene ne utiču na ocenu za vest koju je objavio Tanjug, a koja nije sadržala niti jednu nepovoljnu informaciju po ministra Vulina iz priča o slučaju „tetka iz Kanade“. Podsećamo da još uvek nije utvrđeno poreklo preko 200.000 evra kojim je ministar kupio stan.

Više o ovome na sajtu KRIK-a.
  Vest
Vulin za vreme pandemije raspisao nabavku za proveru sopstvenog rejtinga
Ministarstvo odbrane je u jeku vanrednog stanja zbog pandemije novog virusa korona raspisalo na dese...
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa slučajem Vulin - Nedeljnik
Tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak tokom koga će ispitati da li je mi...
  Vest
Reporteri bez granica: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara
Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Srbiji da istraže da li je vlada špijunirala i pre...
Aleksandar Vulin
tetka iz Kanade
Tužilaštvo za organizovani kriminal
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: