raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Optuženi za paljenje kuće novinara ne progovaraju dok se ne omogući tonsko snimanje
21.01.2020.    Marija Vučić    Dragoljub Simonović; Foto: Raskrikavanje
Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića danas je opet odloženo – ovoga puta jer u sudnici nije bilo uslova da se ročište tonski snima. Branioci su odlučili da njihovi klijenti neće iznositi odbranu niti odgovarati na pitanja dok se to ne reši. Sudija je ocenio da su zahtevi odbrane nerazumni, ali da mora da odloži današnji pretres jer „niko neće da priča“.
Iako je sudija Slavko Žugić na početku naglasio da sudnica, u inače nedavno renoviranoj zgradi Palate pravde, još nema mogućnosti za tonsko snimanje i niko nije imao primedbi, branioci su ubrzo neočekivano promenili mišljenje.

Danas je trebalo da bude ispitivan policajac Vladimir Mihailović, drugooptuženi u ovom procesu. Njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, međutim, rekla je da on neće odgovarati na pitanja dok se ne omogući snimanje da bi sve što kaže bilo „filigranski precizno“ zabeleženo.

Nakon pola sata rasprave, sudija je odlučio da u nastavku suđenja okrivljeni Igor Novaković počne sa iznošenjem odbrane. Međutim, njegov branilac Goran Pejić naveo je da iznošenje odbrane bez tonskog snimanja njegovog klijenta stavlja u neravnopravan položaj i dodao da ne može da se počne sa time dok se ne završi ispitivanje Mihailovića.

I poslednji pokušaj da se nešto uradi na današnjem pretresu je propao. Predlog Jovanovićeve advokatice i tužilaštva da makar Jovanović odgovara na pitanja, ubrzo je naišao na negodovanje Simonovićevog advokata Ivice Vukovića. On je najavio čitav spisak pitanja za novinara kome je zapaljena kuća i istakao da će za njegovo ispitivanje biti potreban jedan ceo dan, pa bi započinjanje tog posla danas bilo „necelishodno“.

Sudija Žugić je pitao odbranu „Kako se suđenja odvijaju u Despotovcu, Prokuplju, Somboru?“ gde nema snimanja, na šta su mu branioci odgovorili „A kako se odvijaju u Americi?“

Žugić je na kraju konstatovao da su zahtevi odbrane nerazumni iako imaju zakonska prava na njih.

„Ne vidim što ste odlučili to što ste odlučili. Nikakvog rizika nema ako se tok suđenja ne snima. Ja vodim pretres, glasno govorim, svi me čujete, svi mogu da intervenišu ako diktiram pogrešno. Znate i vi to, 90 odsto suđenja na kojima učestvujete se ne snima tonski, ali eto danas ste tako odlučili“, konstatovao je sudija i dodao da je „nezadovoljan“ ali da nema izbora do da zaključi pretres jer „neće niko da priča“.

Nastavak suđenja biće održan 14. februara od 9 sati, u jednoj od sudnica Palate pravde koja će, prema njegovim rečima, do tada najverovatnije biti opremljena za tonsko snimanje.

Novinar Jovanović navodi da je danas bio spreman da odgovara na pitanja ali da je “očigledno da Simonovićev pravni tim opstruira suđenje”.

Zora Dobričanin Nikodinović uverava da se ne radi o opstrukciji i da se postupak odvija „neuobičajeno brzo“.

„S obzirom da je krivično delo izvršeno pre godinu dana, a mi smo već duboko u fazi glavnog pretresa, proverite sve druge predmete, neke druge predmete, mnoge druge predmete i videćete da to nije slučaj. Dakle ovaj predmet ide apsolutno brzo i neverovatno brzo i niko ovde nema nameru da odugovlači“, rekla je Dobričanin Nikodinović

Simonović: Nisam pretio tužiocu

Simonovićev branilac Ivica Vuković zamolio je na početku suđenja da se njegovom klijentu da reč da se nakratko obrati sudu.

Razlog je, kako je Vuković objasnio, to što su mediji navodno neverodostojno, „zlonamerno i najverovatnije po nečijem nalogu“ preneli dešavanja sa prošlog ročišta - da je Simonović pretio zameniku tužioca Predragu Milovanoviću rekavši da može da se desi da posle ovog postupka tužilac više ne radi kao tužilac.

Medije je za tendencioznost i „niske udarce“ okrivio i Simonović.

„Komentarisao sam nezakonitosti u postupanju zamenika tužioca. Smisao je bio da ako se pokaže da je tužilac nezakonito prikupljao dokaze, on ne može da obavlja tu dužnost i pri tome ostajem i danas. Ponavljam da želim da se to utvrdi u sudskom postupku i nikako drugačije“, naveo je Simonović.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: