raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 16.01.2018. (Alo)
Luka Bojović ne stiže u Srbiju - uprkos najavi Aloa
17.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Na kisocima se juče pojavila uznemirujuća naslovna strana tabloida Alo sa natpisom da se kriminalni šef Luka Bojović ubrzo vraća u Srbiju kao slobodan čovek i da će zbog toga “KRV TEĆI ULICAMA”. Ovo, međutim, nije tačno - kako su novinarima Raskrikavanja potvrdili u španskom Ministarstvu pravde. Bojović se nalazi u zatvoru u Španiji gde izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina (koja ističe 2030. godine). Srpsko Ministarstvo pravde povuklo je zahtev za izručenje što znači da se Bojović neće u dogledno vreme vratiti u Srbiju.
Alo navodi:
Luka Bojović (44) će iz zatvora u Španiji biti deportovan u Srbiju kao slobodan čovek, saznaje "Alo" iz dobro obaveštenih izvora. Prema nekim prognozama, povratak Luke Bojovića, uoči presude za ubistvo njegovog brata Nikole Bojovića, znači nastavak mafijaških obračuna!   1  
1
U španskom Ministarstvu pravde za Raskrikavanje su rekli da nema procesa izručenja Bojovića Srbiji.

Kažu da se španska Vlada još u julu 2013 složila da isporuči Bojovića, ali da je Srbija u oktobru 2016. godine povukla zahtev za izručenje.

“Što znači da su dokumenta o ekstradiciji arhivirana. (Bojović) trenutno služi kaznu od 18 godina u Španiji, do 2030. godine”, rečeno je Raskrikavanju.

I u srpskom Ministarstvu pravde je rečeno Raskrikavanju da nema nijedne nove informacije u vezi sa izručenjem Luke Bojovića Srbiji.

„Mi nemamo nikakve nove informacije o deportaciji, a sve ostalo treba proveriti sa policijom koja bi sprovodila deportaciju na operativnom nivou“, rečeno nam je u Ministarstvu pravde.

Iz MUP-a do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na naša pitanja.

Dan nakon uznemirujuće naslovne strane, Alo je objavio tekst u kojem citira Bojovićevog advokata Borivoja Borovića čija se izjava kosi sa naslovnicom ovog tabloida od prethodnog dana. Borović je objasnio da tek ukoliko se u Srbiji priznaju izmene Krivičnog zakonika, Bojović može da traži da Srbija prizna špansku presudu i izdržavanje kazne u našoj državi.

„U Srbiji se očekuju izmene Krivičnog zakonika posle kojih će osuđenici čim izdrže dve trećine kazne automatski imati pravo na uslovni otpust. Ukoliko izmene budu usvojene, po ugledu na zakone u Evropskoj uniji, Bojović će odmah tražiti da Srbija prizna presudu Španije da bi ovde mogao da izdržava kaznu i traži uslovni otpust“, rekao je Borović.
Alo piše i da će Bojovićev povratak u Beograd značiti da će rat škaljarskog klana, koji je blizak njemu, i suprostavljenog kavačkog klana, biti doveden do usijanja. Ovu situaciju na naslovnoj strani opisuju velikim, crvenim slovima „krv će teći ulicama“.

Podsetimo, Bojović je u Španiji 2015. godine pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe, prikrivanja krivičnih dela, posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata.

Kako je KRIK pisao ranije, sud u Španiji je zaključio da nije bilo dokaza da je Bojović učestvovao u ubistvu pripadnika zemunskog klana Milana Jurišića Jureta, ali su ostali zemunci koji su se nalazili u stanu prilikom tog ubistva osuđeni za ubistvo kolege.

Naime, njegov bivši saradnik Sretko Kalinić je nakon hapšenja policiji ispričao da je Bojović smrtonosnim udarcima čekićem u glavu ubio svog zemunskog kolegu Jurišića. Kalinić je ispričao i detalje o tome kako su sakrili telo - samleli ga i baci u madridsku reku.

Uporedo se Bojoviću u Srbiji sudilo za naručivanje nekoliko ubistava, a glavni svedok bio je Kalinić. Sudski postupak se, međutim, završio oslobađanjem Bojovića od svih optužbi.

Novinari KRIK-a sakupili su dokumentaciju ovih sudskih postupaka, iz koje se vidi da su domaće sudije selektivno birale dokaze u slučaju Bojović, kao i da je kriminalna grupa vršila pritisak na svedoke.

Više o tome u KRIK-ovoj priči.

Nikola Bojović, brat Luke Bojovića, ubijen je u aprilu 2013. godine u Beogradu. Kao naručilac ubistva optužen je Slobodan Šaranović koji je u martu ove godine ubijen ispred svoje kuće u Budvi.

U optužnici se navodi da je Šaranović ubistvo naručio kao osvetu za ubistvo brata Branislava – jer je verovao da je za njegovu smrt odgovoran kriminalac Luka Bojović, brat ubijenog Nikole.

Vesti sa ovog suđenja možete čitati na KRIK-u.
  Lažna vest
Španija sudi ministru zdravlja jer je utvrđeno da je „kovid biološko oružje“? Netačno.
Poznata teoretičarka zavere Mila Alečković na Tviteru je objavila da je Španija deveta zemlja ko...
  Lažna vest
Virus korona ne postoji jer nije dokazano da je izolovan. Netačno
Profesorka psihologije, Mila Alečković, koja često plasira teorije zavere o aktuelnom virusu, ovo...
  Manipulisanje činjenicama
Neutemeljene tvrdnje Mile Alečković o smrtnim slučajevima nakon Fajzer vakcine
Profesorka psihologije Mila Alečković je na svom tviter nalogu objavila dve neutemeljene tvrdnje o...
Luka Bojović
Nikola Bojović
Španija
škaljarski klan
kavački klan
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: