raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 18.01.2018. (Republika.rs)
Tabloidi izmislili da su u Beogradu zaplenjeni milioni evra i tona kokaina
18.01.2018.    Marija Vučić    Foto: MUP
Nekoliko stranih državljana koji se dovode u vezu sa zaplenom 1,28 tone kokaina u Sidneju uhapšeno je početkom nedelje u beogradskom hotelu „Metropol“. Kako je saopštio MUP, kod njih je pronađeno oko 651.000 evra. Tabloidi nisu propustili priliku da ovu akciju policije „napumpaju“ - portal Republika (sajt Srpskog telegrafa) ovaj iznos je skoro učetvorostručio i dodatno “začinio” dezinformacijom da je u prestonici zaplenjena ni manje ni više nego tona kokaina. U današnjem izdanju sami sebe demantuju sasvim drugačijim podacima.
Izveštavajući svoje čitaoce o ovom događaju, Srpski telegraf i njegov portal Republika.rs su se zaneli u pohvali “spektakularne akcije policije” i u samo par rečenica izneli nekoliko dezinformacija.
Republika.rs navodi:
“Spektakularna akcija u Metropolu: Zaplenjena TONA KOKAINA i 2,5 MILIONA EVRA   1  
1
U saopštenju policije se ne navodi da je zaplenjena bilo kakva droga, već samo novac u raznim valutama koji je kod osumnjičenih pronađen prilikom hapšenja, i pištolj.

“Kod njih je pronađeno 638.000 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj”, navodi se u saopštenju.

Kada se ovi iznosi po aktuelnom kursu konvertuju u evre i saberu, dođe se do cifre od oko 651.000 evra koje je beogradska policija zaplenila.
Republika.rs navodi:
“Akcija hapšenja sprovedena je u hotelu “Metropol” u centru Beograda, a u sobama uhapšenih pronađeno je i oko 2,5 miliona evra u kešu, dok je droga bila raspoređena na nekoliko lokacija u srpskoj prestonici   2  ”.
2
Policija nije saopštila da je zaplenila bilo kakvu drogu u Beogradu.

Zanimljivo je i da je ova dezinformacija objavljena na portalu Republika, dok se u Srpskom telegrafu navodi samo da je droga bila raspoređena “na nekoliko tajnih lokacija”.

Već u današnjem broju, Srpski telegraf u nastavku ove priče ne ponavlja ništa od onog što je stajalo u jučerašnjem tekstu u vezi sa iznosom zaplenjenog novca i tonom kokaina, već se pozivaju na podatke iz saopštenja MUP-a.
Republika.rs navodi:
“Srpska policija presekla je jedan od dosad najvećih lanaca nelegalne trgovine drogom u našoj zemlji,   3   uhapsila trojicu stranaca i zaplenila oko tonu kokaina, ekskluzivno saznaje Srpski telegraf”!
3
Iako se iz uvodne rečenice ovog tabloida može zaključiti da je razbijen lanac krijumčara koji su distribuirali narkotike po Srbiji, saopštenje policije pojašnjava da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi iz Australije, koja se dovodi u vezu sa švercom kokaina koji je prošle godine tamo pronađen.

Ipak, u saopštenju ne preciziraju šta je grupa tačno radila u Beogradu osim da je u „Metropolu“ došlo do primopredaje novca, bez drugih detalja.

Kako navode, hapšenje je rezultat devetomesečne istrage koju je sprovodila srpska policija sa australijskim nadležnim organima.

“Ova istraga je počela u aprilu 2017. godine kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina…”, navode iz policije i dodaju da je njegova vrednost procenjena na pola milijardi australijskih dolara.
Republika.rs navodi:
“Lisice na ruke stavljene dvojici Holanđana i jednom Australijancu   4  ”.
4
Ni ovo nije tačno - prema podacima MUP-a u lobiju „Metropola“ uhapšena su trojica Australijanaca koja se dovode u vezu sa zaplenom kokaina u Sidneju. Tokom akcije je uhapšen i državljanin Libana zbog sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje isprave.

I Informer se zaneo

Tabloid Informer je u jučerašnjem štampanom izdanju takođe pisao o ovom hapšenju, ali sa potpuno drugačijim podacima u odnosu na Srpski telegraf.
   


Na osnovu anonimnog sagovornika “bliskog istrazi”, tvrde da su uhapšena četvorica Australijanaca koja su u Beograd došla da plate veliku pošiljku ekstazija i citiraju izjavu nekog “iz policije” da je u prtljagu uhapšenih pronađeno 2 miliona australijskih dolara (oko 1,3 miliona evra).

Današnji podaci se, međutim, i kod njih razlikuju u odnosu na ono što su tvrdili juče - umesto 1,3 miliona evra pišu da je pronađeno 700.000 evra.

Na pitanja Raskrikavanja redakcijama Srpskog telegrafa i Informera na osnovu čega su iznete prvobitne tvrdnje nismo dobili odgovor.
  Vest
Tabloidi uništavali inspektora Jovića, sada ga posthumno hvale
Provladini tabloidi koji danas pišu najlepše o preminulom inspektoru Dejanu Joviću koji je 2017. ...
  Vest
MUP traži od hotelijera da im prijavljuju strane novinare i posmatrače izbora
Na adrese preko 400 hotela i hostela u Beogradu stigao je mejl od MUP-a u kome se od vlasnika traži...
  Vest
Suđenje Dragoljubu Simonoviću: I drugi okrivljeni optužio policiju za iznudu priznanja
I drugi okrivljeni u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, Igor Novaković, optužio ...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srpski telegraf
 Informer
MUP
Krijumčarenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: