raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 23.01.2018. (Tanjug)
Tanjugove manipulacije tekstom Njujork Tajmsa o Vučiću
23.01.2018.    Marija Vučić    Flickr/Franz Johann Morgenbesser
Članak Njujork Tajmsa o nedavnoj poseti Aleksandra Vučića Kosovu, agencija Tanjug iskoristila je da pohvali predsednika Srbije i to “izvrtanjem” izjave sagovornika ovog uticajnog medija. U tekstu sa netačnim naslovom: "NYT: Vučić na KiM kao centralni zaštitnik Srba“ Tanjug je izbegao da prenese sve „nezgodne“ ocene američkog lista o Vučiću.
"Smrt na Kosovu raspiruje strahove i ugrožava mir" naslov je teksta Njujork Tajmsa koji analizira Vučićevu posetu Kosovu, ali i njega kao političku figuru. U tekstu se o srpskom predsedniku piše kritičkim tonom koji se u Tanjugovoj interpretaciji ni najmanje ne oseća.
Tanjug navodi:
NYT: Vučić na KiM kao centralni zaštitnik Srba   1  
Tanjugov naslov je zapravo "izvrnuta” izjava Dragana Popovića, analitičara iz Centra za praktičnu politiku, koji je za Njujork Tajms rekao nešto sasvim drugo.

U tekstu Njujork Tajmsa piše:
1
"Kosovo, i Srbi na Kosovu, oduvek su bili centralni deo nacionalističke i populističke vladavine u Srbiji", kaže Dragan Popović... Gospodin Vučić nije izuzetak. Ako hoće da ostane na vlasti, kaže Popović, on mora da drži Srbe u konstantnom stanju straha, naročito na Kosovu, gde pokušava da se predstavi kao njihov zaštitnik i spasilac. "To je bio razlog što je otišao dole odmah nakon smrti političara koga je optuživao da je izdajnik", kaže Popović.
Iz naslova Tanjugove vesti čitalac može da zaključi da je Njujork Tajms u afirmativnom tonu govori o zaštitničkoj ulozi Vučića, a istina je da je sagovornik ovog američkog lista rekao da Vučić pokušava da se predstaviti kao zaštitnik i spasilac, a ne da to i jeste.

Smisao Popovićevih reči dodatno pojašnjava ostatak njegove izjave, koju Tanjug nije ni spomenuo u svojoj vesti.

U ostatku teksta nema svih sličnih kritičkih konstatacija koje se mogu naći u članku Njujork Tajmsa, već se uglavnom nabrajaju Vučićeve poruke Srbima na Kosovu koje je američki list preneo.

Osim što je Tanjug na kraju teksta kratko naveo da je Vučić u analizi Njujork Tajmsa Vučić upoređen sa Miloševićem i da ima "nespornu kontrolu nad medijima i institucijama i pokušava da ubedi Brisel da je odricanje od nacionalističke prošlosti znak da je spreman na kompromise", nema ni reči o tvrdnjama koje bacaju drugačije svetlo na predsednika i njegovu posetu.

Tako se u vestima brojnih srpskih medija koji prenose Tanjug nigde ne navodi mišljenje eksperata da domaći mediji redovno napadaju Albance i Srbe koji podržavaju bilo kakav kompromis u vezi sa Kosovom, "koristeći pogrdan jezik da šire Vučićevu populističku poruku protiv nezavisnosti Kosova", kao i da ga kritičari optužuju da podstiče strahove Srba jer su politički korisni.

U članku Njujork Tajmsa dodaje se i da su Srbi koji su se okupili u Banjskoj na Kosovu da čuju Vučića bili "skeptični", da se Vučić susreo sa napetom masom ljudi, iz koje je bilo povika "Predsedniče, pomozite nam" i "Svi smo targetirani, krivi smo što smo Srbi", "Da li možete da nam garantujete bezbedost u našoj sopstvenoj zemlji".

Takođe, govori se i da je pred Vučićem bio veliki izazov jer je bio u poseti zemlji "čiji suverenitet ne priznaje, obraćao se grupi ljudi koja je duboko nepoverljiva prema njegovim namerama i govorio o atentatu koji ostaje nerasvetljen".

Informer i Pink uvek korak dalje

Tanjugov tekst sa istim naslovom su preneli i Večernje novosti i Kurir, a Informer je izbacio reč "kao" pa je njihov naslov još dalji od istine: "Njujork Tajms: Vučić centralni zaštitnik Srba na KiM".

Informer u prvoj rečenici teksta neutemeljeno tvrdi da je "ugledni američki list ocenio posetu predsednika Vučića Kosovu i Metohiji kao dobronamernu".

Na sajtu TV Pink, sa druge strane, objavljen je tekst "NJUJORK TAJMS: Vučić centralni zaštitnik Srba sa KiM! Svojim porukama pokazao želju za mirom i spremnost na kompromise!"

U tekstu Njujork Tajmsa se ne iznose ovakve ocene, niti se iz celokupnog teksta ovako nešto može zaključiti.
  Klikbejt
Kako da spomenete Vučića i u temama koje nemaju veze s njim
Prorežimski tabloid Alo uspeo je da „uplete“ predsednika Aleksandra Vučića i u tekst o 16-god...
  Pristrasnost
A za dobro jutro - odavanje državnih tajni
Svi koji su juče ujutru gledali televiziju Pink mogli su uživo da prisustvuju čitanju dokumenata ...
  Manipulisanje činjenicama
Histerija tabloida: „Makronović“ kao mesija, rešiće nam Kosovo
„Makrone, Srbine“, naslov je Informerovog teksta o poseti francuskog predsednika Emanuela Makron...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Večernje novosti
 Pink.rs
Aleksandar Vučić
Kosovo
Njujork Tajms
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: