raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 12.09.2022. (Viber)
Američki Institut za zdravlje nije odobrio ivermektin za lečenje kovida 19
12.09.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/Pexels
Ni u trećoj godini od početka pandemije koronavirusa lažne vesti i dezinformacije na društvenim mrežama ne jenjavaju. Ovoga puta je na raznim vajber grupama ponovo oživljena teorija o učinkovitosti ivermektina u lečenju kovida 19. Glavni argument zagovornika ovog leka je to što se na sajtu američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) ivermektin nalazi na stranici o antivirusnim terapijama protiv koronavirusa. Ovo, međutim, ne znači da se ivermektin „digao iz pepela”, kako se tvrdi u poruci na Vajberu. Na istom sajtu se jasno navodi da se ivermektin može koristiti samo u kliničkim ispitivanjima, ali ne i za lečenje kovida 19 jer nema dovoljno dokaza o njegovoj učinkovitosti.
Vest o „tihoj pobedi” ivermektina za lečenje kovida 19, inače leka koji se kod ljudi koristi protiv parazita, ovih dana kruži vajber grupama poput „Istinom protiv plandemije” i „LRNE - ivermektin, dokazi i činjenice”.

„Verovali ili ne, nakon dve godine cenzure, potiskivanja, pretnji lekarskim licencama i nemilosrdnih kampanja klevetanja kao "protiv parazita konja", LJUDSKI lek ivermektin digao se iz pepela i tiho se probio do antivirusnog COVID-a. Popis terapije na web stranici NIH-a”, navodi se u poruci.

Iznad poruke je prikazana stranica američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) pod nazivom „Antivirusna terapija”.

Na slici ispod je navedeno nekoliko lekova, a među njima i ivermektin za koji piše da je „antiparazitski lek koji se ispituje za lečenje kovida-19”. Ovakav izgled stranice je pojedincima bio dovoljan da poveruju da je ivermektin postao deo terapije protiv kovida, te da je ispunjeno ono na šta su čekali dve godine.

   

Prikaz stranice Nacionalnog instituta za zdravlje

Međutim, klik na polje „ivermektin”, otvara deo sajta o ovom leku i tu postaje jasno da je istina drugačija i da se status ovog leka praktično nije promenio.

Već u prvom pasusu piše da je ivermektin antiparazitik koji je odobren za lečenje nekih parazitskih bolesti poput šuge. „Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) nije odobrila ivermektin za lečenje bilo koje virusne infekcije”, navodi Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

U rezimeu je objašnjeno da pojedini izveštaji in vitro istraživanja (eksperimenti koji se sprovode izvan ljudskog organizma) sugerišu da ivermektin ima određenu učinkovitost protiv koronavirusa - recimo ometa vezivanje šiljastog proteina za membranu ljudske ćelije.

Druge studije su, kako NIH dalje objašnjava, međutim pokazale da bi za postizanje antivirusne efikasnosti ovog leka kod ljudi, koja je uočena u in vitro istraživanjima, bila potrebna 100 puta veća doza leka od one koja je odobrena za ljudsku upotrebu.

Nacionalni institut za zdravlje navodi da je većina studija o upotrebi ivermektina kod kovid pacijenata imala nepotpune informacije i metodološka ograničenja. Mnoge studije nisu prošle recenzije, a neke su i povučene.

Novija klinička ispitivanja se bave ograničenjima ranijih studija, ali ne uspevaju da dođu do jasnih dokaza da ivermektin smanjuje vreme oporavka ili sprečava napredovanje bolesti.

„Iz tog razloga i jer je nekoliko lekova pokazalo kliničku korist u lečenju kovida 19, Komisija ne preporučuje primenu ivermektina u lečenju kovida 19, osim za klinička ispitivanja”, navodi se na sajtu NIH-a.

I na listi američke Agencije za hranu i lekove, koja odobrava upotrebu lekova, ivermektina nema među lekovima za lečenje kovida.

Inače, promovisanje ivermektina kao leka protiv kovida 19 traje već više od godinu dana. Recimo, prošle godine je nekoliko portala, pozivajući se na pulmologa Branimira Nestorovića, promovisalo kombinaciju četiri leka, među kojima je i ivermektin. Tvrdili su da je ova kombinacija „odlična za prevenciju”. Društvenim mrežama se širila lažna vest da je Japan odobrio ovaj lek za lečenje korone, te da ga je britanska kraljica Elizabeta koristila u lečenju kovida. Posebnu pažnju javnosti u Srbiji je prošle godine privukla Viber grupa „Ivermektin preporuke” u kojoj je nekolicina lekara savetovala građane kako da koriste ovaj antiparazitik u prevenciji i lečenju kovida 19.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Viber
Ivermektin
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: