raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Japan NIJE odobrio ivermektin protiv koronavirusa
04.11.2021.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Talha Hassan
Oni koji zagovaraju upotrebu ivermektina - leka protiv parazita - za prevenciju i lečenje koronavirusa, kao argument ističu da je on u ove svrhe odobren u raznim zemljama, poput Japana. Iako je istina da je ivermektin deo protokola protiv kovida u nekim državama, to su uglavnom nerazvijene zemlje Latinske Amerike, južne Azije i Afrike. U Japanu lek, uprkos tvrdnjama ovih ljudi, nije odobren protiv koronavirusa.
Ivermektin je lek protiv parazita koji se u Srbiji daje životinjama, a samo izuzetno i ljudima i to za najteži oblik šuge. Ipak, mnogi ga nabavljaju na crno, bez recepta, i uzimaju za prevenciju ili lečenje koronavirusa, podstaknuti kampanjom koju vodi grupa „Lekari i roditelji za nauku i etiku“. Oni su osnovali Viber grupu „Ivermektin preporuke“ na kojoj lekari promovišu ovaj lek tvrdeći da je njima pomogao.

Između ostalih dezinformacija na koje se oslanjaju - poput one da su brojne studije dokazale njegovu učinkovitost protiv virusa - jedna od najčešćih je i da se lek koristi ne samo u nerazvijenim zemljama, već i u jednoj visoko razvijenoj - Japanu.

Jedan od onih koji su ovu dezinformaciju masovno proširili jeste i Saša Borojević, uticajni teoretičar zavere sa Fejsbuka. Borojević je osnivač srednje škole Artimedia a bio je i direktor škole za talentovanu decu UMS. Na svom Fejsbuk nalogu, gde okuplja preko 30.000 pratilaca, Borojević neretko deli neproverene i lažne vesti koje dobijaju na stotine „šerova“. Raskrikavanje se njegovim objavama bavilo u više navrata.Ovaj njegov post je podeljen i na Viber grupi „Ivermektin preporuke“, pa je dezinformacija da je Japan odobrio ivermektin protiv korone došla do još većeg broja ljudi, a danas je u svom saopštenju to ponovio i politički pokret „Dosta je bilo“ Saše Radulovića.

Kao dokaz za tvrdnju da se ivermektin koristi u Japanu, zagovornici ivermektina navode da je Tokijska medicinska asocijacija preporučila ovaj lek.

Ipak, iako je ovo tačno, to i dalje nije dokaz da je lek odobren.

Predsednik ove asocijacije Haruo Ozaki je lek preporučio za hitne kovid pacijente početkom februara ove godine i naglasio da bi voleo da vlada Japana to razmotri.

Ipak, vlada Japana to nije usvojila, bar ne do ovog trenutka. Kako se može videti na sajtu vladine Agencije za lekove i medicinska sredstva Japana, ivermektin nije na listi lekova koji se koriste u terapiji.

Na listi medikamenata koji se u Japanu zvanično koriste u borbi protiv koronavirusa je, osim vakcina (Fajzer, Moderna i Astra Zeneka), i nekoliko lekova.

Tu su remdesivir (antivirusni lek koji je za lečenje korone odobrila i EU), baricitinib (lek koji deluje protiv zapaljenja), sasirivimab, imdevimab i sotrovimab (koji se vezuju za proteine virusa i sprečavaju ga da uđe u ćeliju), ali ne i ivermektin.

Kada je na Viber grupi podeljen Borojevićev post o Japanu, javio se član koji je ostalima skrenuo pažnju da to nije tačno i da je ova lažna vest već raskrinkana od strane fekt-čekera iz sveta.

Međutim, zagovornici ivermektina nisu poverovali, već su konstatovali da se radi o „zvaničnom narativu farmakomafije“.

   
  Dezinformacija
Američki Institut za zdravlje nije odobrio ivermektin za lečenje kovida 19
Ni u trećoj godini od početka pandemije koronavirusa lažne vesti i dezinformacije na društvenim ...
  Dezinformacija
Bivši japanski premijer ubijen jer je dao građanima ivermektin? Netačno.
„Ubijeni japanski premijer nije sledio naredbe, vratio je 1,6 miliona doza vakcina i dao građanim...
  Dezinformacija
Britanska kraljica Elizabeta NE KORISTI ivermektin u lečenju kovida 19
Lek protiv parazita - ivermektin se na društvenim mrežama i opskurnim portalima već mesecima plas...
Ivermektin
Lažna vest
Koronavirus
Japan
Saša Borojević
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: