raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Britanska kraljica Elizabeta NE KORISTI ivermektin u lečenju kovida 19
22.02.2022.    Milica Ljubičić    Foto:commonswikimedia/Chatham_House
Lek protiv parazita - ivermektin se na društvenim mrežama i opskurnim portalima već mesecima plasira kao delotovoran u lečenju kovida 19, iako zdravstvene institucije upozoravaju da nema dokaza za tako nešto i da ga ne treba uzimati na svoju ruku. Ovaj antiparazitik je ponovo aktualizovan, kada je u prilogu na australijskoj televiziji, o britanskoj kraljici Elizabeti ll, koja je kovid pozitivna, prikazan snimak leka koji sadrži ivermektin. Ovaj prikaz je bio dovoljan da zagovornici ivermektina poveruju da ga kraljica koristi u svojoj terapiji i da ga lekar iz videa preporučuje. Autori priloga su u međuvremenu objasnili da je snimak leka umetnut greškom, te da ne zagovaraju upotrebu ivermektina u lečenju kovida 19, niti da ga kraljica uzima.
Nakon deljenja „recepata” za lečenje korone ivermektinom, tvrdnji da je uticao na smanjenje broja zaraženih u pojedinim azijskim zemljama, poslednja u nizu dezinformacija koja se deli na društvenim mrežama je da britanska kraljica Elizabeta II, koja je zaražena virusom korona, koristi ivermektin u svojoj terapiji.

Ova tvrdnja je došla i do tviteraša u Srbiji, a juče ju je objavila i pevačica Radmila Manojlović zajedno sa viralnim snimkom koji navodno dokazuje da je „ivermektin dobar i za englesku kraljicu”.„Ovo za kraljicu i ivermektin treba objavljivati svaki dan. Nije dovoljan jedan tvit, niti jedan niz, za sve uvrede, ponizenja i omalovazavanja ljudi koji su pokusali da se lece ivermektinom (i btw izlecili se), za sve progone i otkaze koje su dobili lekari koji su njime lecili ljude, a tek da ne pominjemo koliko je potencijalno zivota moglo biti spaseno da je uvrsten u protokol lek koji je tolikim ljudima sirom planete dokazano pomogao (od Indije, Japana, Ekvadora itd)... A evo sad je dobar i za englesku kraljicu”, napisala je Manojlović u tvitu, koji je za manje od 24 sata sakupio preko hiljadu lajkova.U pomenutom prilogu koji je emitovan u emisiji „A current affair” na australijskom Kanalu 9, novinar se poziva na lekara Mukeša Haikervalija (eng. Mukesh Haikerwal) ističući da lekar smatra da „kovid pacijenti, koji su kraljičinih godina, treba da budu u izolaciji i da možda mogu imati koristi od novih lekova koji su odobreni za visokorizične pacijente u bolnicama u Australiji”.

Sam Haikerval potom objašnjava da tablete ili infuzije mogu pomoći u oporavku od kovida 19.

Lekar nije spomenuo konkretne lekove, ali u trenutku dok govori o benefitima, u videu je prikazana bočica na kojoj piše „Strovimab 50mg”, a zatim i kutija leka „Stromectol 3mg” koji sadrži ivermektin (što piše na kutiji).

Za zagovornike ivermektina, prikaz ovog leka bio je jasan „dokaz” da se pomenuti lekar zalaže za njegovu primenu u lečenju kovid pacijenata, kao i da kraljica koristi ivermektin u lečenju kovida 19.

Nakon što je za kratko vreme deo priloga u kome je prikazan „Stromectol” postao viralan, Haikerval je na Tviteru objavio listu lekova koji su u Australiji odobreni za lečenje kovida 19, čime je demantovao da je zagovarao upotrebu ivermektina.„Ovo je lista svih lekova koji se u Australiji koriste za lečenje kovida 19. Slika je nehotice umetnuta u prilog „A current affair” i biće uklonjena tokom dana. Kanal je upozoren”, naveo je doktor.

Tim emisije „A current affair” je uputio izvinjenje doktoru Haikervalu navodeći da je „Stromectol” prikazan ljudskom greškom i da ne sugerišu da kraljica koristi ivermektin.

„Istakli smo odobren infuzioni lek Sotrovimab i izveštaj je slučajno presečen prikazom Stromectola - proizvoda koji sadrži ivermektin”, navode u saopštenju, dodajući da su u brojnim medijskim izveštajima već iskazivali zabrinutost oko upotrebe ivermektina u lečenju kovida 19.

Iz priloga koji se i dalje može naći na internetu, sada je uklonjen prikaz „Stromectola”.

Na sajtu Ministarstva zdravlja Australije se može pronaći lista lekova koji su trenutno odobreni za lečenje kovida 19 i među njima nije naveden ivermektin.

Ovaj antiparazitik se međutim može naći na listi lekova koji nisu preporučljivi za lečenje kovida 19.

„Nema dovoljno dokaza koji podržavaju bezbednu i efikasnu upotrebu ovih lekova (odvojeno ili u kombinaciji) u prevenciji ili lečenju kovida 19”, piše na sajtu australijskog ministarstva.

O ivermektinu kao „leku protiv kovida 19” se već mesecima raspravlja na društvenim mrežama i grupnim četovima, iako dosadašnja naučna istraživanja i zdravstvene institucije ukazuju da on nije dovoljno učinkovit u lečenju kovida 19.

Podsetimo da je posebnu pažnju javnosti u Srbiji krajem prošle godine privukla Viber grupa „Ivermektin preporuke” u kojoj je nekolicina lekara savetovala građane kako da koriste ovaj antiparazitik u prevenciji i lečenju kovida 19.

Sve što treba da znate o ivermektinu možete pročitati ovde.


  Dezinformacija
Američki Institut za zdravlje nije odobrio ivermektin za lečenje kovida 19
Ni u trećoj godini od početka pandemije koronavirusa lažne vesti i dezinformacije na društvenim ...
  Dezinformacija
Bivši japanski premijer ubijen jer je dao građanima ivermektin? Netačno.
„Ubijeni japanski premijer nije sledio naredbe, vratio je 1,6 miliona doza vakcina i dao građanim...
  Vest
Doktori koji su promovisali ivermektin idu na Sud časti
Odlukom Lekarske komore Srbije, pred Sudom časti biće pokrenut postupak protiv 18 lekara koji su p...
Ivermektin
lek
kovid 19
kraljica
Velika Britanija
Australija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: