raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Doktori koji su promovisali ivermektin idu na Sud časti
05.11.2021.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Odlukom Lekarske komore Srbije, pred Sudom časti biće pokrenut postupak protiv 18 lekara koji su prethodnih nedelja u javnosti za prevenciju i lečenje koronavirusa preporučivali lek protiv parazita ivermektin, iako on za to nije odobren u Srbiji, potvrđeno je Raskrikavanju u LKS. Nakon ovog postupka, prema statutu LKS-a lekari mogu dobiti javnu opomenu, novčanu kaznu ili privremeno oduzimanje licence.
Ukoliko Sud časti utvrdi da su ovi lekari povredili profesionalne dužnosti, Statut propisuje da im može biti izrečena javna opomena, novčana kazna u visini do 20 odsto prosečne mesečne plate u Srbiji, ili privremeno oduzimanje licence.

Kako su ranije saopštili iz Lekarske komore Srbije, Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je zabranjeno pružanje zdravstvene zaštite van zdravstvene ustanove odnosno privatne prakse. Onaj koji to prekrši, navode iz LKS, može da ostane bez licence.

Zbog učešća na Viber grupi „Ivermektin preporuke“ i promovisanja ovog leka koji nije odobren za lečenje kovida, pre nekoliko dana je smenjen načelnik kardiologije na Klinici za pedijatriju u Nišu Bojko Bjelaković.

U međuvremenu se sa ove sporne Viber grupe povukla i profesorka Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević, a koja je prethodnih nedelja bila jedna od najaktivnijih članica, nakon što je fakultet zvanično saopštio svoj stav o ivermektinu.

„Stav (...) Medicinskog fakulteta u Beogradu je da ivermektin ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS-CoV-2 i bolesti Covid-19. U tom smislu nisam u mogućnosti da nastavim svoje članstvo na ovoj grupi, pomoć kolegama i pacijentima“, napisala je Arsić Arsenijević članovima Viber grupe „Ivermektin preporuke“. Ona je pre toga promovisala ovaj lek u grupi i savetovala ljude kako da ga doziraju.

U odluci Medicinskog fakulteta, inače, stoji između ostalog da dosadašnja istraživanja nisu potvrdila njegovu visoku učinkovitost, o čemu je i Raskrikavanje pre par dana pisalo.

„Podaci o kliničkoj primeni ivermektina koji su dostupni u stručnoj literaturi su velikim delom oprečni i značajno je istaći da su većinom u formi nerecenziranih publikacija. Dostupne naučno utemeljene analize ukazuju na značajne metodološke greške i stručne nedoslednosti studija o kliničkoj primeni ivermektina, pa čak i težnju ka iskrivljivanju činjenica i prikazivanja lažnih rezultata“, navodi Medicinski fakultet u odluci objavljenoj na njihovom sajtu.

Kako ističu, trenutno važeći stav SZO i drugih stručnih tela poput američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Evropske medicinske agencije (EMA), jeste da nema pouzdanih dokaza o efektu ovog leka na smanjenje smrtnosti i obolevanja od kovida. Takođe, navode sa fakulteta, nijedna od prethodnih kao ni važeća verzija terapijskog protokola kovida u Srbiji ne uključuje ivermektin.

Podsetimo, i Raskrikavanje je prethodnih dana objavilo analize o slučaju ivermektin, između ostalog o tome šta je problem sa naučnim istraživanjima u kojima se tvrdi da je visoko efikasan protiv koronavirusa, ali i o samoj grupi „Ivermektin preporuke“ koja ovih dana izaziva kontroverze u javnosti.

Ivermektin je inače lek koji se decenijama koristi protiv parazita, kako u veterinarskoj tako i u humanoj medicini. U Srbiji se gotovo isključivo daje životinjama, dok se ljudima može propisivati samo u izuzetnim slučajevima i to za teški oblik šuge.
  Dezinformacija
Američki Institut za zdravlje nije odobrio ivermektin za lečenje kovida 19
Ni u trećoj godini od početka pandemije koronavirusa lažne vesti i dezinformacije na društvenim ...
  Dezinformacija
Bivši japanski premijer ubijen jer je dao građanima ivermektin? Netačno.
„Ubijeni japanski premijer nije sledio naredbe, vratio je 1,6 miliona doza vakcina i dao građanim...
  Dezinformacija
Britanska kraljica Elizabeta NE KORISTI ivermektin u lečenju kovida 19
Lek protiv parazita - ivermektin se na društvenim mrežama i opskurnim portalima već mesecima plas...
Ivermektin
Koronavirus
Viber
Lekarska komora Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: