raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 14.07.2021. (Alo)
Nema potvrde tužilaštva da su porodice gledale „ostatke” nestalih mladića
16.07.2021.    Milica Ljubičić    Foto:krik.rs
„Mučne scene, porodice identifikovale žrtve Velje Nevolje i njegove zloglasne ekipe. Gledali ostatke sinova i slike njihovog mučenja”, glasi naslov koji je u sredu objavio Alo, a na osnovu kojeg se stiče utisak da su porodice nestalih mladića identifikovale njihove pronađene posmrtne ostatke ili tela. Sadržaj naslova nije međutim usklađen sa člankom jer je u njemu objašnjeno da su porodice gledale fotografije i predmete za koje se sumnja da su pripadali nestalim mladićima. Tužilaštvo za organizovani kriminal se i dalje nije oglasilo o novim dokazima, niti je potvrdilo da su pronađena tela nestalih mladića.
U članku koji potpisuje Ekipa Aloa, a pozivajući se na izvore bliske istrazi, navedeno je da su članovi porodica i bliski rođaci nestalih mladića u Specijalnom tužilaštvu „pokušavali da prepoznaju lične predmete, fotografije i komade garderobe za koje se sumnja da su im pripadali” (aut. prim. nestalim mladićima).

To međutim nije sprečilo ovaj tabloid da članku da uznemirujući naslov u kojem tvrdi da su „porodice identifikovale žrtve Veljka Belivuka”, te da su gledale „ostatke sinova”.

Iako u tekstu nije eksplicitno navedeno da su pronađeni posmrtni ostaci nestalih, ovakvim naslovom se stiče upravo takav utisak - da su porodice identifikovale tela.

Alo je i u tekstu kratko naveo da je „porodica morala da se suoči sa onim što je ostalo od njihovih sinova”, ali je i za ovu tvrdnju izostalo objašnjenje.

U prilog tome da naslov nije u skladu sa ostatkom teksta, ide i deo u kojem otac nestalog Aleksandra Gligorijevića Pukija, navodno objašnjava da su mu u tužilaštvu pokazivali fotografije sina sa crnom trakom preko usta, koji je bio živ i da mu „nije rečeno da imaju trag da je Aleksandar ubijen”.

Vest o tome da su porodice žrtava u Tužilaštvu za organizovani kriminal identifikovale „ostatke žrtava Velje Nevolje” je pre tri dana objavilo nekoliko portala: Novosti, Objektiv, Kurir, Nova, Espreso, Informer, B92, Pink.rs, Republika,Red portal.

Svi oni na početku tekstova kratko tvrde da su porodice nestalih „identifikovale tela odnosno ostatke”, i dok neki nisu objasnili o kakvim „ostacima" je reč, drugi su u daljem tekstu „demantovali” sopstvena pisanja navodeći da su porodice gledale fotografije i predmete, bez spominjanja da su tela nestalih mladića pronađena.

Osim nezvaničnih informacija koje su objavili mediji, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Ministarstvo unutrašnjih poslova se za sada nisu oglasili o eventualnim novim dokazima ili pronađenim posmrtnim ostacima, niti zbog čega su porodice trojice mladića pre tri dana bile u tužilaštvu.

Podsetimo, vođa navijačko - kriminalne grupe „Principi” Veljko Belivuk i njegovi saradnici početkom ove godine su uhapšeni i trenutno se sumnjiče za nedozvoljeno posedovanje oružja, prodaju droge, pranje novca, otmice i pet ubistava.

U Srbiji je u protekle dve godine misteriozno nestalo petnaestak muškaraca, uglavnom mladih, za koje se pretpostavlja da su stradali u obračunu domaćih kriminalnih grupa.

Policija je u aprilu ove godine, otkrila tajnu prostoriju u kući u beogradskom naselju Ritopek, u kojoj je pronašla oružje, eksploziv i industrijsku mašinu za mlevenje mesa, a sumnja se da je Belivukova grupa tu ubijala svoje žrtve.
  Vest
Zekić: Ne možemo da reagujemo na najave, snimci možda neće biti objavljeni
REM vrši nadzor samo nad emitovanim sadržajem - ovako se ukratko može parafrazirati odgovor koji ...
  Vest
Majke nestalih mladića mole REM da spreči emitovanje detalja iz istrage protiv Belivuka
Majke petorice mladića, koji su nestali tokom prethodne dve godine i za koje se pretpostavlja da su...
  Dezinformacija
Sky aplikacija nije ugašena „zbog Veljka Belivuka“
Vest da su američke vlasti podigle optužnicu protiv čelnika kanadske kompanije Sky Global, čiju ...
Nestali mladići
Velja Nevolja
Veljko Belivuk
Organizovani kriminal
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: