raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 18.03.2021. (Alo)
Sky aplikacija nije ugašena „zbog Veljka Belivuka“
18.03.2021.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ César Abner Martínez Aguilar; Sky Screenshot
Vest da su američke vlasti podigle optužnicu protiv čelnika kanadske kompanije Sky Global, čiju su istoimenu mobilnu aplikaciju koristili kriminalci širom sveta, tabloid Alo preneo je uz naslov: „Akcija FBI zbog Velje Nevolje: Gasi se aplikacija Sky“. Iako je utvrđeno da su i nedavno pohapšeni članovi grupe Veljka Belivuka koristili Sky, oni nisu jedini - policajci evropskih zemalja poslednjih nedelja hapse brojne švercere narkotika i druge kriminalce koji su takođe upotrebljavali ovu aplikaciju za sigurnu komunikaciju.
Iz naslova Alo-a zvuči kao da je aplikacija ugašena zbog Velje Nevolje koji je uhapšen početkom februara, zajedno sa još dvadesetak osoba. Utvrđeno je da su oni za komunikaciju koristili upravo ovu aplikaciju koja je programirana tako da obezbeđuje sigurnu razmenu poruka. Međutim, Sky je popularan u svetu organizovanog kriminala i van granica Srbije.

Policijski softveri su po svemu sudeći bili u stanju da „razbiju“ aplikaciju i pristupe porukama koje su se razmenjivale u podzemlju širom sveta. Kako se navodi u saopštenju američkog Ministarstva pravde od 12. marta, vlasti više država - SAD, Kanade ali i evropskih zemalja - neko vreme unazad su nadgledali servere ove kompanije i pratili stotine miliona poruka koje su korisnici jedni drugima slali.

„Evropska istraga je rezultirala stotinama hapšenja, zaplenom hiljada kilograma kokaina i metamfetamina, stotinama komada vatrenog oružja i miliona evra“, navode iz Ministarstva pravde SAD.

Ova evropska istraga se odnosi na opsežnu policijsku akciju u Francuskoj, Belgiji i Holandiji. Kako navodi Europol u saopštenju od 10. marta, dan pre toga je uhapšen veliki broj ljudi, a sve zahvaljujući praćenju ove aplikacije neko vreme unazad.

Aplikacija se pojavila na „radaru“ policije krajem 2018. godine u Belgiji kada su ustanovili da su je brojni osumnjičeni koristili za komunikaciju.

Zbog sumnje da su znali da kriminalci koriste ovu aplikaciju kako bi dogovarali kriminalne poslove, američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv izvršnog direktora kompanije Sky Global Žan Fransoa Eapa, kao i bivšeg distributera njihovih uređaja Tomasa Herdmana. Njima preti doživotni zatvor zbog kriminalnog udruživanja radi distribucije droge i reketiranja.

U optužnici se navodi se da su njihovi uređaji specijalno napravljeni da spreče istražitelje da aktivno nadziru komunikacije među članovima transnacionalnih kriminalnih organizacija koji se bave švercom droge i pranjem para.

„Kao deo svojih usluga, Sky Global garantuje da će poruke skladištene na njihovim uređajima biti daljinski obrisane od strane kompanije ako je uređaj zaplenjen od strane policije ili na bilo koji drugi način kompromitovan“, navode iz Ministarstva pravde SAD.

Dodaju i da je trenutno 70.000 njihovih uređaja širom sveta u aktivnoj komunikaciji svakog meseca (od ukupno 170.000 uređaja koliko se procenjuje da ih ima ali nisu svi aktivni).

„U optužnici se navodi da je duže od decenije, Sky Global generisala stotine miliona dolara profita omogućujući kriminalnu aktivnost međunarodnim kriminalnim organizacijama i štiteći ih od primene zakona“, kažu iz ovog ministarstva i dodaju da je svrha ove kompanije bila da kreira, održi i kontroliše sigurnu komunikaciju zarad uvoza, izvoza i distribucije heroina, kokaina i metamfetamina na skoro svim kontinentima, pranja para i opstrukcije istraga.

Čak četvrtina aktivnih korisnika, prema navodima belgijske policije, nalazi se upravo u Belgiji i Holandiji. Polovina od toga komunicira u okolini luke Antverpen i okolini. Ova luka je, inače, jedno od najvažnijih „čvorišta“ međunarodnog, prekookeanskog šverca droge.

U kompaniji Sky Global, međutim, insistiraju da policija nije „hakovala“ aplikaciju, već da je reč o piratskoj verziji aplikacije koju je neko prodavao.

Inače, prošle nedelje je ministar policije Aleksandar Vulin rekao da je policija u istrazi Belivukove grupe zaplenila 44 „sky“ telefona i rekao da će se založiti da upotreba Sky aplikacije bude krivično delo.

Šta je Sky?

Kako se navodilo na sajtu Sky aplikacije, koji je ovih dana ugašen, ova aplikacija nije obezbeđivala samo enkriptovanu, šifriranu razmenu poruka, već „sledeći nivo zaštite“ - zaštitu samog uređaja, same aplikacije i internet konekcije.

Aplikaciju ne možete tek tako besplatno skinuti sa, recimo, Google Play platforme. Ona se može koristiti samo na modifikovanim, zaštićenim telefonima koje je kompanija prodavala, a čiji je i hardver zaštićen od neovlašćenog pristupa. U početku je aplikacija radila samo na Blekberi uređajima, a poslednjih godina prodavani su i telefoni sa iOs i Android operativnim sistemima.

Cena ovih telefona se kretala od 800 do 2.200 evra. Samo produžavanje licence je takođe koštalo - korisnici su mogli da odaberu tri paketa: tri meseca korišćenja aplikacije za 600 evra, šest meseci za 1.100 evra ili godinu dana za 2.200 evra.

Za ovaj novac su dobijali veoma visok stepen zaštite. Kako stoji na sajtu, reč je o trostrukoj enkripciji odnosno šifrovanju poruka, pri čemu su zaštićena i imena pošiljaoca i primaoca, sadržaji i lista kontakata. Pristup aplikaciji zahteva potvrđivanje identiteta (autentikaciju) a tom prilikom se uspostavlja i sigurna konekcija sa serverom kako niko sa strane ne bi mogao da „upadne“ u komunikaciju.

Ništa što se razmenjuje u samoj čet-aplikaciji ne ostaje u memoriji telefona, a poruke se automatski „samouništavaju“ odnosno brišu posle određenog vremena koje podešava sam korisnik. U novijim verzijama aplikacije poruke „traju“ samo 30 sekundi nakon što su pročitane.

Takođe, sama „ikonica“ aplikacije može da se ne vidi na desktopu telefona ukoliko korisnik hoće da je sakrije. Umesto nje će stajati ikonica digitrona. U digitron korisnik kuca svoju „računicu“, što je zapravo šifra nakon koje se aplikacija pojavljuje.

Na sajtu se ističe i da aplikacija ima „panic password“, odnosno mogućnost da korisnik napravi lažnu šifru koju će koristiti u kriznim situacijama, na primer kada ga neko primorava da otvori aplikaciju.

„Kada neko ukuca tu šifru u aplikaciju, sve će biti obrisano i uništeno, a naš sistem će biti obavešten da je vaš uređaj kompromitovan pod prinudom. Korišćenje ove lažne šifre takođe briše vaš kontakt sa tuđih lista, čime se štite vaši prijatelji i brišu svi podaci sa aplikacije kao da nikada niste ni postojali“, navodi se na sajtu aplikacije.

Sama kompanija može da izbriše sav sadržaj nečije aplikacije kada to zahteva korisnik, ili onaj ko mu je prodao aplikaciju (nju prodaju zvanični preprodavci ove kompanije) to zahtevaju od nje. Ovo je, kako navode, vrlo korisno ukoliko neko izgubi telefon ili mu ga neko ukrade. Time se brišu svi kontakti i konverzacije, opet, „kao da nikada niste ni postojali“.
  Neutemeljeno
Nema potvrde tužilaštva da su porodice gledale „ostatke” nestalih mladića
„Mučne scene, porodice identifikovale žrtve Velje Nevolje i njegove zloglasne ekipe. Gledali ost...
  Lažna vest
Ovo nisu Veljko Belivuk i njegova ekipa, već statisti na snimanju serije „Tajkun“
Snimak trojice muškaraca kojima se vide samo oči, u crnim uniformama i sa puškama, dok u automobi...
  Analiza
Najčitanije u 2021. na sajtu Raskrikavanja
Tema koronavirusa je i ove godine dominirala među člancima koje su novinarke Raskrikavanja analizi...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Mondo
Velja Nevolja
Veljko Belivuk
Aplikacija Sky
Organizovani kriminal
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: