raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Okrivljeni za paljenje kuće novinara optužio bivšeg načelnika UKP-a za iznudu priznanja
31.08.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje / Igor Novaković (desno) sa advokatom
Igor Novaković, okrivljen da je pomogao u paljenju kuće novinara portala Žig Info, Milana Jovanovića, iznosio je juče svoju odbranu i otkrio imena inspektora UKP-a, koji su mu navodno iznudili priznanje da je dobio novac da zapali Jovanovićev auto. Novaković je na jučerašnjem suđenju opisao kako je to višečasovno saslušanje izgledalo, uz tvrdnje da je tome prisustvovala i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović.
U februaru ove godine, bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihajlović i Aleksandar Marinković, koji je nalazi u bekstvu, prvostepeno su osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora zbog paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću, decembra 2018.

Neposredno pred kraj ovog suđenja, postupak protiv četvrtog okrivljenog u ovom slučaju, Igora Novakovića je odvojen i to zbog nepojavljivanja njegovog advokata.

Suđenje Novakoviću je zbog toga krenulo ispočetka.

Prema optužnici, Novaković je bio u lancu onih koji su organizovali paljenje kuće. Njega je angažovao Vladimir Mihajlović, a ovaj potom Aleksandra Marinkovića, koji mu je dugovao 350 evra. Ponudio je da mu otpiše taj dug i plati još 500 evra, ukoliko zapali Jovanovićev automobil, na šta je Marinković pristao.

Novaković je juče ponovo iznosio odbranu, ovog puta uz više detalja.

Naime, on je još prošle godine promenio iskaz dat tužiocu i optužio pripadnike UKP-a da su mu navodno iznudili priznanje i naterali ga da Dragoljuba Simonovića označi kao nalogodavca paljenja kuće Milana Jovanovića. Ovoga puta je rekao kako se zovu inspektori koji su to navodno učinili, tvrdeći da je svemu prisustvovala i tadašnja državna sekretarka MUP-a, Dijana Hrkalović.

Novaković tvrdi da su ga 24. januara 2019. godine u zgradi Uprave kriminalističke policije u Makišu, bez znanja njegovog advokata, nekoliko sati ispitivali bivši načelnik UKP-a, Dejan Kovačević i njegov tadašnji zamenik, Srećko Lazić.

Sasušanju je navodno prisustvovala i bivša državna sekretarka MUP-a, Dijana Hrkalović, ali nije progovarala.

Novaković tvrdi da mu je Srećko Lazić „uličnim žargonom” rekao tada „brate, ti si sa ulice, znaš kodekse ponašanja (...) znaš da niko nije jači od države (...) znaš li da su novinari zaštićeni kao beli medvedi?”

Nakon što su mu pročitali evidenciju njegovih prekršaja, Lazić mu je navodno rekao da bi najbezbolnije za njega bilo da kaže ono što je bilo, „tako će sebi skratiti muke i smanjiti kaznu.”

Novaković tvrdi da su mu inspektori rekli, da mu je „drugar (Vladimir Mihajlović, aut. prim.) uhapšen i da nije prošao poligrafsko ispitivanje.”

Dejan Kovačević mu je navodno pokazao tri fotografije - na jednoj je bio gradonačelnik Grocke Dragoljub Simonović, na drugoj policajac iz Grocke i Simonovićev rođak Nenad, a na trećoj Vladimir Mihajlović.

Kovačević ga je navodno pitao gde su se sastajali, ko je sve prisustvovao sastanku, što je Novaković negirao, rekavši da nikada nije imao sastanak sa njima, niti da poznaje svu trojicu.

Nakon toga je Lazić, prema Novakovićevim rečima, povisio ton i rekao mu „nemoj da gubimo vreme ovde mi, a ti ćeš ga imati na pretek, ne budeš li rekao šta se od tebe očekuje.”

Novaković tvrdi da su mu inspektori pokazivali slike njegove kuće i dvorišta, iz ptičije perspektive, na kojima je brojevima bilo označeno sa koje dve strane može da se upadne u kuću.

Zatim su mu, kako je rekao, zapretili da će njegova supruga biti uhapšena te večeri, pod sumnjom da je znala za ovo. Da će njegova sestra dobiti otkaz zbog pronevere na poslu, dok će njen sin dobiti otkaz u Državnoj bezbednosti na Banjici, te će mu preneti da „ima pozdrave od ujaka”.

Novaković tvrdi da su mu zapretili da će se „potruditi” da njegovom kumu, koji se bavi transportom „nađu neke nedozvoljene supstance unutar kamiona”, kao i da će se potruditi da (Igor Novaković, aut.prim.) bude „ocrnjen” u medijima.

„Potrudićemo se dobiješ zatvorsku kaznu od pet godina”, citiarao je Novaković inspektore i dodao da je „sasvim slučajno i zamenik drugog javnog tužioca, Predrag Milovanović, zahtevao zatvorsku kaznu od pet godina.”

Novaković je zatim naveo da su ga pod takvim pretnjama inspektori naterali da prizna da je Aleksandru Marinkoviću preneo da zapali automobil. Navodno je morao da prizna da je uzeo i „avans od Mihajlovića”, te da se sa njim sreo kod osnovne škole u Vrčinu, kao i da je Marinkoviću dao 500 evra. Novaković sada tvrdi da ništa od toga nije tačno.

Tvrdi da su mu inspektori obećali da će nakon priznanja biti pušten kući.

Novaković je zatim rekao da mu je ista pitanja postavio i zamenik drugog javnog tužioca, Predrag Milovanović, da je i on umešan u to saslušanje u prostorijama UKP-a, te da zbog toga nije želeo da odgovara na pitanja zamenika tužioca, pre nego što je njegov postupak odvojen.

Goran Pejić, Novakovićev branilc, predložio je juče da se pomenuti inspektori suoče sa njegovim klijentom.

Novaković tvrdi da je bivšeg gradonačelnika Grocke Dragoljuba Simonoviića znao iz viđenja, dok je Vladmira Mihajlovića znao iz lokalne teretane i jer je trebalo da mu proda plac oko čije cene su pregovarali tokom 2018.

Tvrdi da Mihajlovića nikada nije video u uniformi i da mu je on „više poznanik, nego prijatelj.”

Prema Novakovićevim rečima, Mihajlović ga je inače dva puta pitao za pomoć rekavši da „ima problem sa jednom bitangom i barabom.”

Prvi put mu je Novaković navodno kazao „Vlado, ja ne radim te stvari.”

Nakon što ga je Mihajlović drugi put upitao „buraz, možeš li ti ovo meni da rešiš ili da nađeš nekoga ko može”, Novaković mu je odgovorio da će videti, više da bi ga „otkačio”.

Novaković je juče rekao da mu je u tom periodu preminuo otac, te da je pio bromazepam (lek za smirenje) i da nije bio u stanju uračunljivosti.

U istom periodu je sreo Alekasndra Marinkovića koji mu je dugovao novac i koji je došao da mu izjavi saučešće. Znajući da je Marinković iz problematične porodice, Novaković ga je navodno upitao „mali hoćeš da sje*eš jedan auto”, na šta je Marinković pristao jer je to bio način da mu vrati dug.

Novaković tvrdi da se više nije sreo sa Marinkovićem, osim što ga je par dana, nakon što je kuća zapaljena, video u prolazu, u kafiću, kada su mahnuli jedan drugome.

Sledeće suđenje je zakazano za 22. oktobar.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Okončano apelaciono suđenje za ubistvo Ćuruvije, sledi konačna presuda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu iznošenjem završnih reči okončano i poslednje suđenje u ...
Suđenje
Igor Novaković
Milan Jovanović
novinar
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: