raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Opet odložen početak ponovljenog suđenja za paljenje kuće novinara
08.04.2022.    Vesna Radojević    Jedan od okrivljenih - Vladimir Mihailović / Foto: Raskrikavanje (Miodrag Ćakić)
Ni danas nije uspelo da se održi prvo ročište u ponovljenom postupku protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihilovića i Aleksandra Marinkovića koji su okrivljeni da su naložili, odnosno zapalili kuću novinara portala Žig infa u decembru 2018. Ovaj put na suđenje nije došao Simonović zbog bolesti, ali njegovi advokati nisu imali medicinsku dokumentaciju koja bi to i dokazala. Sudija Luka Pantelić je zbog toga naredio da na sledeće ročište Simonović bude doveden uz pratnju policije.
U februaru prošle godine, bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i još dvojica okrivljenih - policajac Vladimir Mihailović i diler Aleksandar Marinković, osuđeni su na ukupno dvanaest i po godina zatvora zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina. U decembru 2018. Marinković je tokom noći zapalio Jovanovićevu garažu, a požar se proširio i na deo kuće u kojoj je Jovanović živeo sa suprugom.

Međutim, u decembru 2021. Apelacioni sud je ukinuo ovu presudu i naložio novo suđenje jer je kako su između ostalog naveli postojala „razlika između onoga što je sudija javno rekao prilikom objavljivanja presude i onoga što je kasnije napisao u njoj”.

Ipak, zbog dva odlaganja suđenje ispočetka još uvek nije počelo.

Danas se u sudu nije pojavio Dragoljub Simonović, a njegovi advokati su naveli da je bolestan. Međutim, kako nisu imali dokaze za svoje tvrdnje, sudija Luka Pantelić je naredio Simonovićevo privođenje na sledeće zakazano ročište. Istovremeno je dao advokatima rok od 14 dana da dostave dokumentaciju i dokažu da je Simonović zaista bio bolestan.

Sudija je danas zakazao čak tri nova suđenja u ovom postupku i to za 26. maj, 22. i 30. jun.

Inače, u lancu okrivljenih za paljenje kuće je i Igor Novaković, ali je postupak protiv njega na prethodnom suđenju razdvojen. Novaković je sredinom novembra prošle godine prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine. On je uložio žalbu na ovu presudu.

Aleksandar Marinković koji se tereti da je lično zapalio Jovanovićevu garažu i izazvao požar se i dalje nalazi u bekstvu i njemu se i u ovom ponovljenom postupku sudi u odsustvu. Kako je Raskrikavanje nedavno pisalo za Marinkovićem je raspisana poternica i već dve godine srpska policija i tužilaštvo ne uspevaju da ga pronađu.
  Vest
Početak ponovnog suđenja Dragoljubu Simonoviću odložen po peti put
Ni peti pokušaj da ove godine suđenje okrivljenima za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću p...
  Vest
Apelacioni sud ukinuo još jednu osuđujuću presudu za paljenje kuće novinara, suđenje odloženo po četvrti put
Ponovno suđenje Dragoljubu Simonoviću i još dvojici okrivljenih odloženo je po četvrti put u ov...
  Vest
Po treći put odložen početak suđenja za paljenje kuće novinara
Početak novog suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Vrčina ni danas nije održ...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
suđenje
Apelacioni sud
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: