raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 17.03.2021. (Večernje novosti)
Siniša Mali „šokiran” navodnim Đilasovim računom na Mauricijusu, a već dugo posluje u ofšoru
17.03.2021.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / Televizija Vesti
Izveštavanje provladinih medija o navodnim računima Dragana Đilasa na ostrvu Mauricijus koje su „otkrile" Večernje novosti, ispraćeno je zanimljivim sagovornicima. Na prvom mestu, ovaj slučaj komentariše lično ministar finansija Siniša Mali koji je na televiziji Vesti sinoć izjavio da je „šokiran", ali nejasno je zašto s obzirom da je i sam bio direktor ofšor firmi i čak pod sumnjom da pere novac. Ipak, ni Večernje novosti ni Pink nisu pitali Sinišu Malog o sumnjivim poslovima koje je vodio, a na koje novinari KRIK-a unazad godinama ukazuju.
Večernje novosti su u današnjem broju objavile ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje danima - papire koji dokazuju da Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda i lider Stranke slobode i pravde, ima račun sa oko 5 miliona evra registrovan na Mauricijusu.

U samom tekstu Đilas se sumnjiči za pranje novca i utaju poreza, međutim, iz teksta nije jasno na čemu se temelje takvi zaključci.

Bez navođenja izvora, Novosti čak i kopiraju delove teksta profila Dragana Đilasa koji je KRIK objavio još 2018. godine.

Ipak, zanimljivije od toga kako je napisan tekst je izbor sagovornika koji su imali ulogu da potvrde pisanja Večernjih novosti.

Pre svega - ministar finansija Siniša Mali.

„Pre nekih sat i po vremena sam imao priliku da se upoznam sa ovim informacijama i apsolutno sam šokiran”, rekao je ministar Mali u sinoćnjem vanrednom programu televizije Vesti, u vlasništvu Željka Mitrovića.

„Egzotična ostrva, više banaka, više računa, više miliona, više valuta - normalan čovek to ne može ni da pohvata”.

Međutim, ironije radi, Siniša Mali je ekspert baš kada je reč o firmama na egzotičnim ostrvima i kontrolisanju desetina računa.

KRIK je, na primer, pronašao četiri ofšor kompanije registrovane na Britanskim Devičanskim Ostrvima koje imaju veze sa njim.

Tako su kompanije „Etham Invest & Finance Corp.“ i „Brigham Holding & Finance Inc.“ učestvovale u kupovini luksuznih apartmana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na Crnom moru. Obe kompanije imenovale su Sinišu Malog za direktora i ovlastile ga da kupuje nekretnine. Mali je luksuzne apartmane kupovao i dok je bio savetnik za finansije tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Treću kompaniju „Busby Financial Corp.“ registrovanu na Britanskim devičanskim ostrvima Mali je iskoristio da kupi skupoceni automobil i tako izbegne plaćanje poreza. To je u intervjuu za KRIK potvrdila i njegova bivša supruga Marija Mali.

„Na tu firmu se vodio naš porodični auto koji je bio kupljen u julu 2008. godine. Prema mojim tadašnjim saznanjima, prebačen je na tu firmu da se ne bi platio porez koji plaćate kada kupite automobil. To je skuplji automobil, ‘mercedes’ G klase, sedam sedišta. Postoji rok koji treba da prođe da ne mora da se plati porez. Onog trenutka kad je istekao taj rok, Siniša je automobil prebacio na moje ime. On je prijavljen Agenciji”, kazala je Marija Mali za KRIK.

Mali je povezan i sa četvrtom ofšor kompanijom „Alessio Investment“.

On je uz pomoć ove firme praktično sam sebi prodao firmu „Ferdi Genetics“ za nešto više od pola miliona evra. Ova ofšor kompanija imala je predstavništvo u Beogradu na adresi njegovog stana, a direktor predstavništva bila je njegova supruga. Banka preko koje se obavljala ova transakcija posumnjala je na pranje novca i slučaj prijavila srpskim nadležnim organima.

Mali je sinoć u programu televizije Vesti rekao i da u vezi sa aferom „Mauricijus” ima posla i za nadležne organe. „Oni moraju da vide kako je neko došao do ovolikog novca, i to dok je bio na vlasti, i koje je njegovo poreklo”, rekao je Mali.

Međutim, on sam javnosti nije objasnio, na primer, troškove njegove porodice koje su prevazilazile njegova primanja. Tako na primer u zapisniku sa ročišta tokom brakorazvodne parnice Siniše Malog i njegove bivše supruge Marije, piše da njihovo troje dece pohađa privatnu školu i da troškovi za to iznose 60 hiljada evra na godišnjem niovu.

„Prijatelji koji finansiraju moju decu su moji prijatelji i nemaju veze sa Srbijom“, navodi se u dokumentu koji je objavila Pištaljka.

Mali do danas nije objasnio kakve kontrausluge je morao da obavlja za ovaj novac.

Uprava za sprečavanje pranja novca i dupli aršini


Kao jedan od sagovornika televizije Vesti u sinoćnjem vanrednom programu posvećenom aferi Mauricijus pojavio se i v.d. direktora Uprave za sprečavanje novca Željko Radovanović.

„Mislim da su se stekli uslovi za jednu ozbiljnu istragu i aktivno učešće tužilaštva u celom slučaju. Svakako Uprava za sprečavanje pranja novca bi dala svoj doprinos u celoj toj stvari”, rekao je Radovanović.

I dok je sada ova Uprava praktično pod upravom Siniše Malog, kao ministra finansija, pre nekoliko godina češljala je upravo njegove račune.

Izveštaj nakon te istrage koji je objavio KRIK otkrio je da je Mali pod svojom kontrolom imao najmanje 45 računa u različitim bankama u Srbiji, u trenutku kada je Uprava sastavila izveštaj. Neki od računa vodili su se, između ostalog i na njegovu maloletnu decu i bivšu suprugu. Izveštaj otkriva da na neke od ovih računa uplaćivan novac nepoznatog porekla.

KRIK je u nekoliko navrata otkrivao ofšor kompanije i drugih funkcionera vladajućeg režima, a na koje bi Uprava za sprečavanje pranja novca mogla da obrati pažnju.

Dokumenta procurila u okviru novinarskog projekta „Rajski papiri” pokazali su da se u Popovićevoj mreži ofšor kompanija nalaze one registrovane na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima (BVI), kao i da ima firme u Rusiji.

Uprava za sprečavanje pranja novca može da se pozabavi i poslovanjem nekadašnjeg direktora Elektromreža Srbije (EMS) Nikole Petrovića. KRIK je nedavno otkrio da je Petrović, jedan od najbližih ljudi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov kum kupio avio-kompaniju „Air Posh“ od kontroverznog biznismena Stanka Subotića. Ovaj posao obavljen je preko ofšor firme registrovane u Luksemburgu, poznatom poreskom raju na tlu Evrope.
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
  Manipulisanje činjenicama
Sud dokazao da doktorat Siniše Malog nije plagijat? Laž
Dan nakon što se saznalo da je Upravni sud poništio rešenje Univerziteta u Beogradu kojom je dokt...
  Vest
FATF: Neosnovano češljanje računa organizacija i novinara
Šest meseci nakon što je javnost saznala za namere Uprave za sprečavanje pranja novca da „češ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Pink
Siniša Mali
KRIK
ofšor poslovanje
Dragan Đilas
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: