raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 23.05.2024. (Politika)
Švajcarski sud odbacio tužbu Telekoma protiv Junajted grupe, tabloidi to predstavili kao pobedu
23.05.2024.    Marija Vučić    Foto: Foto: Wikipedia/ Telekom Srbija, creative commons
Privredni sud u Cirihu nedavno je odbacio tužbu državnog Telekoma Srbija protiv Junajted grupe, jer je ocenio da je Telekom probio zakonski rok za pokretanje spora. Prorežimski mediji su, u bizarnoj distorziji realnosti, verbalnim akrobacijama to nekako uspeli da predstave kao pobedu Telekoma. Iz ove državne kompanije u odgovorima za Raskrikavanje između ostalog kažu da nisu zakasnili i da će se žaliti.
Ko je u ponedeljak obratio pažnju na novinske izveštaje o slučaju sudskog spora koji je Telekom pokrenuo protiv Junajted grupe, mogao je samo da bude zbunjen potpuno oprečnim naslovima u različitim medijima.

Dok je N1 imao naslov: „Telekom Srbija izgubio višemilionski spor u Švajcarskoj protiv United Media”, Politika je napisala: „Švajcarska: Odbačene laži Junajted grupe o Telekomu Srbija”. Isti tekst su ubrzo prenele Večernje novosti, a potom i Republika i Srpski telegraf.

Najpre, o čemu je spor?

Telekom je u februaru 2021. pred švajcarskim Privrednim sudom u Cirihu tužio nekoliko kompanija u okviru Junajted grupe zbog serije saopštenja kao i tekstova na portalu N1 koji su se ticali poslovanja i postupaka Telekoma.

U pitanju je period sa početka 2020. godine, kada su dve kompanije vodile rat saopštenjima oko emitovanja kanala Junajted medije preko Telekomovih platformi. Njihovi kanali su tada, uključujući i N1, skinuti iz ponude državnog operatera nakon što im je jedan ugovor o saradnji istekao, a oko drugog nisu mogli da se dogovore.

Telekom je u tužbi švajcarskom sudu naveo da je u to vreme Junajted medija protiv njih vodila medijsku kampanju i time im navodno nanela materijalnu štetu jer je oko 200 korisnika raskinulo ugovore, pa su ih i tužili zbog nelojalne konkurencije. Junajted medija je na sudu odgovorila da su korisnici raskidali ugovore jer su bili nezadovoljni skidanjem TV N1 i Sport Kluba iz ponude.

Međutim, ovim se švajcarski sud uopšte nije bavio, jer je tužbu odbacio iz proceduralnih razloga - ocenjeno je da je Telekom zakasnio sa pokretanjem spora odnosno probio zakonom propisani rok od šest meseci. Na ovo prvostepeno rešenje postoji mogućnost žalbe, koju je Telekom odmah i najavio.

Šta prorežimski mediji tvrde?

U tekstu Politike, a i drugih pomenutih medija, stvar se predstavlja kao da je ovo u stvari pobeda Telekoma pred sudom. Iznosi se niz nejasnih tvrdnji, poput toga da je „sud u Švajcarskoj odlučio da je njihov spor sa Telekomom stvar nelojalne konkurencije, a ne medijskih sloboda”.

„Kompanija Telekom se ne bavi bilo kakvim uvođenjem medijskog mraka u Srbiji, a negativna kampanja medija u vlasništvu Junajted grupe protiv tržišnog konkurenta nije u funkciji „zaštite medijskih sloboda”, zaključuje se iz ovih dana donete presude suda u Švajcarskoj”, piše Politika.

Raskrikavanje je imalo uvid u presudu švajcarskog suda i u njoj se ovako nešto niti navodi niti se iz nje može zaključiti - sud se, naime, nije ni bavio time da li je došlo do povrede konkurencije zbog navodne medijske kampanje.

Telekomova tužba je oborena na elementarnoj, proceduralnoj stvari - probili su rok za pokretanje spora koji propisuje domaći Zakon o trgovini po kome je švajcarski sud i sudio, a to je šest meseci od saznanja za štetu. U ovom slučaju, sud je procenio da je Telekom znao za štetu najkasnije u junu 2020. godine, i da je morao da pokrene spor do decembra te godine. Ipak, to je učinio tek dva meseca kasnije, u februaru 2021. godine, kada je zakonski rok već prošao, pa je i tužba odbačena.

Telekom: Nismo javno preduzeće, troškovi spora poslovna tajna

Istu tezu kao i prorežimski mediji, plasirao je i sam direktor Telekoma Vladimir Lučić u izjavi za Tanjug u ponedeljak 20. maja.

„Sam sud je utvrdio ono što smo mi tvrdili - da je ovde reč o jednoj vrsti nelojalne konkurencije i zloupotrebi dominantnog položaja Junajted medije”, rekao je Lučić.

I dok s jedne strane u delu javnosti izgleda kao da je sud na njihovoj strani, s druge strane je Lučić najavio da će se žaliti na ovu odluku suda. Zbunjeni čitalac je mogao da se zapita zašto bi se žalili, ako već tvrde da je sud potvrdio njihove navode i praktično odlučio u njihovu korist.

Pitali smo Telekom između ostalog i to gde u presudi piše to što Vladimir Lučić tvrdi. U odgovoru Raskrikavanju citirali su deo presude na koji se pozivaju a u kome stoji da „nije jasno zašto bi Zakon o javnom informisanju i medijima isključio primenu Zakona o trgovini, budući da su svi tuženi privredni subjekti”. Drugim rečima, sud navodi da za ovaj spor jeste primenjiv i Zakon o trgovini.

Telekom to, međutim, tumači kao ocenu suda da je ovde zaista reč o nelojalnoj konkurenciji.

„Sud odbija tužbu jer smatra da šestomesečni rok tog člana (člana 41 Zakona o trgovini, prim aut) nije ispoštovan. Jasno je dakle da je, prema mišljenju suda, spor stvar nelojalne konkurencije”, navodi državni operater svoje tumačenje sudske odluke .

Ipak, kako se može videti u presudi, sud nije ni razmatrao da li je došlo do povrede konkurencije - tužba je odbijena jer nije podneta u zakonskom roku.

Tvrde i da nisu zakasnili sa podnošenjem tužbe. Prema njihovom shvatanju, „rok za podnošenje tužbe bio je otvoreno pitanje srpskog prava pred švajcarskim sudom” i napominju da proces još traje. Ubeđeni su, kako navode, da će dokazati da je pravda dostižna.

Pitali smo državu kompaniju i koliko je dosad koštao ovaj višegodišnji spor. Nisu želeli da odgovore jer „podaci o konkretnim troškovima stranaka nisu javno dostupni”.

„Ono što možemo da kažemo jeste da su troškovi apsolutno u okvirima očekivanog”, navode u odgovoru.

Deoo javnosti je sada, ocenjuje Telekom, stekao pogrešan utisak da će državna kompanija morati da plati višemilionske iznose Junajted grupi. To, kažu, nije tačno jer su upravo oni ti koji potražuju višemilionske iznose od njih.

„Ne radi se ni o kakvim milionskim iznosima niti naknadama, niti će taj novac biti finansiran od strane građana Republike Srbije, na čemu konkurencija i dalje insistira u svojoj agresivnoj komunikaciji”, ističu i ponavljaju ono i inače - da se ne finansiraju iz budžeta niti iz javnih prihoda, već kao akcionarsko društvo na tržištu.

Zato smatraju da imaju pravo na poslovnu tajnu i zaključuju da je tretiranje Telekoma Srbija kao javnog preduzeća od strane dela javnosti „ili primer neznanja ili zle namere”.
  Vest
Ivan Ivanović: Blic TV mi daje više prostora
Ivan Ivanović je u razgovoru za Raskrikvanje potvrdio da na jesen prelazi na Blic TV. Kaže kako su...
  Vest
United media potvrdila: Ivan Ivanović odlazi sa televizije Nova S; prelazi na Blic TV
Popularni voditelj Ivan Ivanović raskinuo je ugovor sa United Media i odlazi sa televizije Nova S, ...
  Vest
Bez obaveze emitovanja nacionalnih televizija, Telekom postaje legalni vlasnik medija
Kablovski operatori ipak neće biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom uz nakna...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Večernje novosti
 Republika
Telekom
Junajted Grupa
N1
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: