raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 16.01.2024. (Novosti)
Tabloidi manipulišući starim snimkom targetiraju novinare televizije Nova S
17.01.2024.    Stefan Kosanović    Foto: Printscreen/YT (Dnevnik Nova S)
U tabloidima i na društvenim mrežama trenutno je viralan snimak dela večernjeg Dnevnika televizije Nova S u kome voditeljka Jelena Obućina i novinar Željko Veljković pričaju na albanskom jeziku. Kako tabloidi izveštavaju, Dnevnik je emitovan „na dan kada su teroristi koji govore na tom istom jeziku u Račku napali Srbiju”, a dvadesetpetogodišnjica pomenutog događaja obeležena je pre dva dana. Ipak, u pitanju je dezinformacija i manipulacija zastarelim snimkom, pošto je konkretan Dnevnik emitovan 25. maja 2022. godine, kada su Obućina i Veljković izveštavali o festivalu „Merdita, dobar dan” i prilog završili pozdravom na albanskom.
Novosti, Informer, Alo i Republika naslovili su svoje tekstove gotovo identično, u svakom od njih piše da „Novinari „Nove S” u Dnevniku govore albanski na dan kada su teroristi u Račku napali Srbiju (VIDEO)”. Ipak, postoji razlika – Novostima je ovo „SKANDAL BEZ PRESEDANA”, Infomeru i Republici „NEVIĐEN SKANDAL!”, a Alou „SKANDAL DA NEMA DALJE!”.

Tekstovi su takođe gotovo isti i u njima se diskredituju novinari Jelena Obućina i Željko Veljković zato što pričaju albanski tokom Dnevnika, navodno 15. januara, na dan kada se pre 25 godina dogodio zločin u Račku, na Kosovu i Metohiji.

Ukoliko se pogledaju isečeni video-snimci Dnevnika, koji su navedeni portali koristili u svojim tekstovima, u kajronu na dnu ekrana vide se najvažnije vesti tog dana, uključujući i onu koja govori da je Miroslav Bogićević prodao svoj udeo Politike vlasniku Novosti. O ovoj vesti izveštavalo se 25. maja 2022. godine, a pregledom tog Dnevnika može se doći do kompletnog priloga u kom novinari pričaju na albanskom, inače jeziku nacionalne manjine u Srbiji.

U pitanju je bio kratak prilog koji se odnosio na otvaranje devetog izdanja festivala „Mirdita, dobar dan” koji je posvećen promovisanju kulturne scene Srbije i Kosova. Festival je otvoren izložbom koja prikazuje žrtve sukoba kroz objektive fotografa iz Srbije, Kosova i Severne Makedonije. Novinar Željko Veljković je na početku i kraju uključenja uputio gledaocima pozdrave na albanskom i srpskom jeziku, a uputio ih je i tokom uključenja sagovornici Fioni Jelići iz Inicijative mladih za ljudksa prava.

Na Tviteru je obmanjujući video postao veoma viralan te zbirno broji više stotina komentara, deljenja i lajkova, kao i preko 180 hiljada pregleda njegovih objava. Komentari su većinom negativni, uvredljivi, a postoje i mnogi koji su direktne pretnje novinarima, poput „BOLJE BEZI IZ SRBIJE. SAZNACE SE TVOJA ADRESA KAD TAD (označavajući Tviter profil Veljkovića prim. aut)”, „Treba ih zaklati , iskreno govorim”, „Je***emo vam nanu naninu kad tad g**na izdajnička”.

Inače, ovaj video-snimak deo je negativne kampanje pod kojom su se ovih dana našli Željko Veljković kao i novinarka N1 Vanja Đurić zbog komentara koji su ostavili na nastup devojčice sa Kosova koja je pevala nacionalističku pesmu na proslavi Dana Republike Srpske održane u Bijeljini pre dve nedelje.
  Vest
Ivan Ivanović: Blic TV mi daje više prostora
Ivan Ivanović je u razgovoru za Raskrikvanje potvrdio da na jesen prelazi na Blic TV. Kaže kako su...
  Vest
United media potvrdila: Ivan Ivanović odlazi sa televizije Nova S; prelazi na Blic TV
Popularni voditelj Ivan Ivanović raskinuo je ugovor sa United Media i odlazi sa televizije Nova S, ...
  Analiza
Najmanje 1,3 miliona evra za šest prorežimskih novina
Tokom prošle godine, izdavači šest novina - Informera, Alo-a, Srpskog telegrafa, Kurira, Večernj...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Alo
 Republika
Nova S
Mediji
Kosovo
Albanski jezik
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: