raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 23.01.2018. (Tanjug)
Tanjugove manipulacije tekstom Njujork Tajmsa o Vučiću
23.01.2018.    Marija Vučić    Flickr/Franz Johann Morgenbesser
Članak Njujork Tajmsa o nedavnoj poseti Aleksandra Vučića Kosovu, agencija Tanjug iskoristila je da pohvali predsednika Srbije i to “izvrtanjem” izjave sagovornika ovog uticajnog medija. U tekstu sa netačnim naslovom: "NYT: Vučić na KiM kao centralni zaštitnik Srba“ Tanjug je izbegao da prenese sve „nezgodne“ ocene američkog lista o Vučiću.
"Smrt na Kosovu raspiruje strahove i ugrožava mir" naslov je teksta Njujork Tajmsa koji analizira Vučićevu posetu Kosovu, ali i njega kao političku figuru. U tekstu se o srpskom predsedniku piše kritičkim tonom koji se u Tanjugovoj interpretaciji ni najmanje ne oseća.
Tanjug navodi:
NYT: Vučić na KiM kao centralni zaštitnik Srba   1  
Tanjugov naslov je zapravo "izvrnuta” izjava Dragana Popovića, analitičara iz Centra za praktičnu politiku, koji je za Njujork Tajms rekao nešto sasvim drugo.

U tekstu Njujork Tajmsa piše:
1
"Kosovo, i Srbi na Kosovu, oduvek su bili centralni deo nacionalističke i populističke vladavine u Srbiji", kaže Dragan Popović... Gospodin Vučić nije izuzetak. Ako hoće da ostane na vlasti, kaže Popović, on mora da drži Srbe u konstantnom stanju straha, naročito na Kosovu, gde pokušava da se predstavi kao njihov zaštitnik i spasilac. "To je bio razlog što je otišao dole odmah nakon smrti političara koga je optuživao da je izdajnik", kaže Popović.
Iz naslova Tanjugove vesti čitalac može da zaključi da je Njujork Tajms u afirmativnom tonu govori o zaštitničkoj ulozi Vučića, a istina je da je sagovornik ovog američkog lista rekao da Vučić pokušava da se predstaviti kao zaštitnik i spasilac, a ne da to i jeste.

Smisao Popovićevih reči dodatno pojašnjava ostatak njegove izjave, koju Tanjug nije ni spomenuo u svojoj vesti.

U ostatku teksta nema svih sličnih kritičkih konstatacija koje se mogu naći u članku Njujork Tajmsa, već se uglavnom nabrajaju Vučićeve poruke Srbima na Kosovu koje je američki list preneo.

Osim što je Tanjug na kraju teksta kratko naveo da je Vučić u analizi Njujork Tajmsa Vučić upoređen sa Miloševićem i da ima "nespornu kontrolu nad medijima i institucijama i pokušava da ubedi Brisel da je odricanje od nacionalističke prošlosti znak da je spreman na kompromise", nema ni reči o tvrdnjama koje bacaju drugačije svetlo na predsednika i njegovu posetu.

Tako se u vestima brojnih srpskih medija koji prenose Tanjug nigde ne navodi mišljenje eksperata da domaći mediji redovno napadaju Albance i Srbe koji podržavaju bilo kakav kompromis u vezi sa Kosovom, "koristeći pogrdan jezik da šire Vučićevu populističku poruku protiv nezavisnosti Kosova", kao i da ga kritičari optužuju da podstiče strahove Srba jer su politički korisni.

U članku Njujork Tajmsa dodaje se i da su Srbi koji su se okupili u Banjskoj na Kosovu da čuju Vučića bili "skeptični", da se Vučić susreo sa napetom masom ljudi, iz koje je bilo povika "Predsedniče, pomozite nam" i "Svi smo targetirani, krivi smo što smo Srbi", "Da li možete da nam garantujete bezbedost u našoj sopstvenoj zemlji".

Takođe, govori se i da je pred Vučićem bio veliki izazov jer je bio u poseti zemlji "čiji suverenitet ne priznaje, obraćao se grupi ljudi koja je duboko nepoverljiva prema njegovim namerama i govorio o atentatu koji ostaje nerasvetljen".

Informer i Pink uvek korak dalje

Tanjugov tekst sa istim naslovom su preneli i Večernje novosti i Kurir, a Informer je izbacio reč "kao" pa je njihov naslov još dalji od istine: "Njujork Tajms: Vučić centralni zaštitnik Srba na KiM".

Informer u prvoj rečenici teksta neutemeljeno tvrdi da je "ugledni američki list ocenio posetu predsednika Vučića Kosovu i Metohiji kao dobronamernu".

Na sajtu TV Pink, sa druge strane, objavljen je tekst "NJUJORK TAJMS: Vučić centralni zaštitnik Srba sa KiM! Svojim porukama pokazao želju za mirom i spremnost na kompromise!"

U tekstu Njujork Tajmsa se ne iznose ovakve ocene, niti se iz celokupnog teksta ovako nešto može zaključiti.
  Manipulisanje činjenicama
„Istorijski govor“ Vučića u UN: Alo podmetnuo sliku sa tuđeg govora, invazija botova na Jutjub UN-a
Predsednik Srbije je 21. septembra održao govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Nj...
  Analiza
Kriza na Kosovu: Obostrano propagandno potpirivanje vatre
Čitajući izveštaje domaćih tabloida o sukobima na Kosovu poslednjih dana, može se saznati da su...
  Manipulisanje činjenicama
Alo proglasio Vučićevu „ubedljivu” pobedu na Vračaru, iako je opozicija osvojila više glasova
„VUČIĆ UBEDLJIV NA VRAČARU. Istorijski izborni rezultati”, objavio je Alo, opisujući u nekol...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Večernje novosti
 Pink.rs
Aleksandar Vučić
Kosovo
Njujork Tajms
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: