raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Teorija zavere
  Neutemeljeno
Teorije zavera oko „pandemijskog sporazuma“ Svetske zdravstvene organizacije
29.04.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ shahin khalaji
Otkako su iz Svetske zdravstvene organizacije i Evropske Unije stigle najave međunarodnog sporazuma o pandemijama, deo javnosti je u ovome odmah našao materijala za zavere. Iako sporazum još nije ni napisan, a kamoli usvojen, pojedini - poput doktora Branimira Nestorovića, naloga na društvenim mrežama i medija koji šire dezinformacije - ističu da će tim sporazumom države sveta predati svoj suverenitet „svetskoj vladi“. Koja je zapravo ideja iza ovog sporazuma?
   


Pulmolog Branimir Nestorović, poznat po stavovima protiv vakcinacije i širenju dezinformacija, na svom nalogu na ruskoj društvenoj mreži Vkontakte podelio je tekst sa opskurnog sajta Off Guardian pod naslovom „Sporazum o pandemiji će dati SZO-u ključeve svetske vlade“.

„Šta znači pandemijski sporazum sa SZO? Predaja suvereniteta Svetskoj vladi u ime očuvanja zdravlja“, piše Nestorović u objavi od 23. aprila.

Slične tvrdnje iznete su na Tviter nalogu A. P. Inforatnik.

„Do kraja maja, članice SZO tačnije 192 zemlje, predaju svoj zdravstveni suverenitet toj nadnacionalnoj organizaciji. SRBIJA JE POTPISNIK SPORAZUMA“, piše na slici koju je podelio ovaj nalog.

Ovo, međutim, nije tačno. Ugovor neće biti potpisan do kraja maja, jer se njegovo eventualno usvajanje očekuje tek za dve godine, pa je netačno i da je Srbija potpisnik sporazuma.

Ispod tog tvita podeljeno je i saopštenje udruženja Lekari i roditelji za nauku i etiku (poznatog po promovisanju ivermektina) koji su ovih dana tražili od Ministarstva zdravlja uvid u sporazum koji je ministar Zlatibor Lončar potpisao sa predstavnicima SZO početkom aprila.

„Inforatnik“ je po svemu sudeći pomešao potpisivanje međunarodnog „pandemijskog sporazuma“ sa sporazumom između Srbije i SZO čiji je cilj jačanje primarne zdravstvene zaštite, unapređenje prevencije nezaraznih bolesti (poput kardiovaskularnih, dijabetesa, kancera itd), poboljšanje mentalnog zdravlja u Srbiji i slično.

Šta je „pandemijski sporazum“?

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u novembru 2020. godine prvi predložio izradu međunarodnog sporazuma o pandemijama koji bi olakšao koordinaciju između zemalja i njihovo snabdevanje u slučajevima globalne zaraze.

U decembru sledeće godine su se članice SZO dogovorile da započnu proces izrade ovog dokumenta radi jačanja prevencije, spremnosti i odgovora na pandemiju. Pre par meseci dogovoreni su prvi rokovi - u avgustu će se razgovarati o radnom nacrtu, a sledeće godine će izveštaj biti dostavljen Svetskoj zdravstvenoj skupštini (SZO). Glasanje o ovom sporazumu i njegovo eventualno usvajanje od strane 194 zemlje-članice, očekuje se tek za maj 2024. godine. Zasad je rad na ovom dokumentu podržalo 110 zemalja, kako navodi Evropski savet.

Detalji ovog dokumenta još uvek nisu poznati, ali idejni okvir jeste. Ideja jeste da se zemlje snažnije umreže kako bi brže i bolje razmenjivale informacije o potencijalnim pandemijskim pretnjama, kako bi se sprečilo gomilanje zaliha u određenim zemljama nauštrb nekih drugih, odnosno da bi se sredstva u vreme pandemije - uređaji za dijagnostiku, lekovi, vakcine - ravnopravno i pravično raspoređivala. Takođe, između ostalog, sporazum bi trebalo da definiše i formiranje sigurnijih globalnih lanaca snabdevanja i da omogući dovoljan broj zdravstvenih radnika tokom pandemije u svim zemljama.

„Pandemija kovida je globalni izazov. Nijedna pojedinačna vlada ili institutcija ne može sama da odgovori na pretnju budućih pandemija“, navodi se u obrazloženju ove inicijative.

Iz Saveta Evrope, koji je jedan od nosilaca ove ideje, navode da bi ovakav pravno obavezujući dokument omogućio rano otkrivanje i prevenciju pandemija i odgovor na buduće pandemije obezbeđivanjem univerzalnog i ravnopravnog pristupa medicinskim sredstvima.

To bi, recimo, značilo da će države moći kroz intenzivnije povezivanje da ojačavaju svoje laboratorijske i nadzorne kapacitete, da više sarađuju sa međunarodnim istraživačkim centrima, kao i da mogu da računaju na bolje raspoređivanje medicinske opreme i međunarodnih medicinskih timova tamo gde su oni potrebni.

Šta će tačno sporazum definisati, kakve i kolike će biti nadležnosti SZO, da li će biti sankcija za nepoštovanje ugovora i kakvih, biće poznato tek nakon završetka i objavljivanja nacrta ovog dokumenta.

Detaljnije o ovoj inicijativi možete pročitati ovde.
  Manipulisanje činjenicama
Vakcine su toliko štetne da ni prvi čovek SZO ne želi da se vakciniše? Laž
Društvenim mrežama se ovih dana šire manipulativne tvrdnje da direktor Svetske zdravstvene organi...
  Dezinformacija
Pojava hepatitisa među decom nema veze s vakcinama protiv kovida
Portal Nulta tačka objavio je tekst o „epidemiji hepatitisa kod dece“ koja je aktivna u nekolik...
  Manipulisanje činjenicama
Nestorović veruje da je direktor SZO priznao kako vakcinama ubijaju decu
Dok antivakseri ne veruju u brojne naučne studije koje dokazuju učinkovitost vakcina protiv korona...
SZO
Pandemija
Branimir Nestorović
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: