raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 29.10.2018. (Večernje novosti)
Vučić nije dobio orden od Putina
01.11.2018.    Marija Vučić    Foto: kremlin.ru
Vest Večernjih novosti koja je dospela u brojne domaće medije - da je Vladimir Putin odlikovao predsednika Aleksandra Vučića ordenom Aleksandar Nevski - za Raskrikavanje demantuju iz Kabineta predsednika Ruske Federacije. Iako je i Vučić potvrdio da nije dobio orden, sam je doprineo konfuziji jer je nekoliko puta kazao da je za sada reč o mogućnosti za koju je i on čuo, istovremeno nabrajajući ko je sve od Srba dosad dobio taj orden, gde će ga zakačiti u svojoj radnoj sobi i kako je ovo odličje „satisfakcija za sve što sam radio“.
Večernje novosti, po uređivačkoj politici naklonjene vlastima i Rusiji, objavile su tekst u kome podsećaju da se ovo prestižno priznanje dodeljuje srpskom državniku posle sto godina - poslednji kome je dodeljen, piše ovaj list, bio je Nikola Pašić. Po tonu teksta čitalac je mogao da zaključi da je stvar gotova i da je Vučić odlikovan.
Večernje novosti navodi:
„Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeljeno je jedno od najviših odlikovanja Ruske Federacije - Orden Svetog Aleksandra Nevskog. Prvi čovek Rusije Vladimir Putin doneo je ukaz o ovom znamenju koje se posle više od sto godina   1   ponovo dodeljuje jednom srpskom državniku!“
1
Iz kabineta predsednika Rusije za Raskrikavanje potvrđuju da Vučić nije odlikovan.

U ovom momentu nema zvaničnih informacija o odlikovanju Vučića", navode iz pres-službe kabineta.

U delu sajta Kremlja, gde se objavljuju ukazi, zakoni i ostala dokumenta koje potpisuje predsednik, poslednji ukaz koji se odnosi na odlikovanja potpisan je 11. oktobra.

U njemu su navedena imena osamdesetak ljudi kojima su dodeljena razna državna odličja, između ostalog i Orden Aleksandar Nevski. Orden je ovog puta dodeljen šestorici Rusa, ne i Aleksandru Vučiću.

Poslednji ukaz o odlikovanjima Putin je potpisao 25. oktobra, prema podacima sa portala pravo.gov.ru, zvaničnog sajta na kome se objavljuju pravna dokumenta. Ni u ovom dokumentu, među laureatima Ordena Aleksandra Nevskog, nema predsednika Vučića.
Da odlikovanje još uvek nije sigurno, potvrdio je sam Aleksandar Vučić istog dana kada su Večernje novosti objavile sumnjivu informaciju . U video-izjavi koju je preneo Tanjug, Vučić komentariše kako bi to „moglo da se dogodi sredinom januara kada Putin dođe u Beograd“, ali da „ja to još uvek ne znam“.

To bi bila velika čast za Srbiju, velika čast za moju porodicu, za mene, Vučići bi bili svi srećni, ne samo ja. Ne mogu ni da Vam kažem, ogromna čast… To bi bila izuzetna čast“, rekao je Vučić govoreći o medalji u potencijalu.

Informaciju da je odlikovanje izvesno, preneli su brojni mediji poput Kurira, Telegrafa, B92, ali i RTS-a (koji piše da će ga Putin odlikovati, ne navodeći izvor informacije), RTV-a (koji takođe, bez izvora, tvrdi da Putin priprema orden).

Da nije dobio orden, Vučić je potvrdio i u intervjuu Sputniku, objavljenom dan kasnije.

Nakon što mu je urednica ovog proruskog portala Ljubinka Milinčić čestitala na ordenu koji je „dobio“ i zamolila ga da prokomentariše gest ruskog predsednika odnosno „šta to Rusija ceni u politici Aleksandra Vučića i odnosu prema Rusiji“, Vučić je odgovorio da je čuo za tu mogućnost.

Kada sam čuo za tu mogućnost, bio sam vrlo ponosan (...) Da budem iskren, još ne verujem sasvim, mada sam sa zvaničnog mesta dobio potvrdu da je moguće da dobijem Orden Aleksandra Nevskog. Ja ću da sačekam sredinu januara kada Putin dolazi u Beograd“, rekao je Vučić i napomenuo da će staviti taj orden na glavni zid svoje radne sobe „ukoliko se pokaže istinitim da takav orden mogu da dobijem“, neprestano mešajući potencijal i futur.

Ljubinka Milinčić za Raskrikavanje je potvrdila da je informaciju o odlikovanju Vučića pročitala u medijima prethodnih dana.

Vučić je rekao da je on dobio potvrdu o tome iz zvaničnih izvora. Mislim da ste na pogrešnom tragu, takva stvar se ne izmišlja. To jeste gotova stvar, ja to tako doživljavam“, objašnjava Milinčić.

Na komentar novinarke da postoji razlika između „sa zvaničnog mesta sam dobio potvrdu da sam dobio orden“ i „sa zvaničnog mesta sam dobio potvrdu da postoji takva mogućnost“, Milinčić je odgovorila:

U tekstu piše to što piše, procenite sami. Ja imam tu informaciju koju imam, a on je objasnio pravo stanje stvari“, navodi ona.

Iako je jasno da nije dobio odlikovanje, niti da je uopšte izvesno da će ga dobiti, Kurir prenosi ovaj intervju sa naslovom „VUČIĆ POSLE VESTI DA OD PUTINA DOBIJA ORDEN ALEKSANDRA NEVSKOG: Ovo je ogromna čast, za mene lično i za Republiku Srbiju“.

Vučić je i u sredu, dan kasnije, ponovio da orden nije dobio ali da je „počastvovan tom idejom“.

Ni iz redakcije Večernjih novosti nisu odgovorili na pitanja Raskrikavanja o ovom slučaju i nisu objasnili odakle im informacija.

* Napomena: Informacija o poslednjem ukazu potpisanom 25. oktobra, dodata je u tekst naknadno, 2. novembra.

    


Ažurirano 8. maja 2023. godine. Portal Mondo je u martu 2023. godine uputio mejl našoj redakciji o tome da su ispravili tekst koji su objavili u oktobru 2018. godine. Mondo je u ispravljenoj verziji teksta između ostalog naveo da su iz kabineta ruskog predsednika naveli da Vučić nije odlikovan niti postoje zvanične informacije o tom odlikovanju, a konstatuje se i da je prvobitna verzija teksta bila - netačna.
  Klikbejt
Lažna uzbuna na sajtu Informera: Niko nije pokušao da ubije Putina
Na portalu Informera danas je objavljen naslov „Pokušali su da ubiju Putina! Hitno se oglasio Kre...
  Istraživanje
Analysis of 4,000 domestic media articles on the war in Ukraine: The dominance of the pro-Russian narrative
Raskrikavanje analysed more than 4,000 articles about the war in Ukraine that were published in Vece...
  Lažna vest
Putinu pripisuju rečenicu koju u akcionom trileru izgovara Denzel Vošington
„Praštanje teroristima je na Bogu, a na meni je da ih njemu pošaljem - Vladimir Putin“ - ovako...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Tanjug
 Telegraf.rs
 B92
 RTS
 RTV
 Kurir
 Sputnik
 Informer
 Mondo
 Republika
Vladimir Putin
Orden Aleksandar Nevski
Aleksandar Vučić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: