raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 13.03.2018. (Tanjug)
Tanjug falsifikuje nalaze izveštaja o medijima u Srbiji
14.03.2018.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Politika, RTS, a potom i drugi uglavnom provladini mediji preneli su juče vest agencije Tanjug da je sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji. Referisali su na izveštaj o indeksu klijentelizma u medijima koji je sačinila organizacija Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba. Istraživači iz Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Yucom koji su radili na istom izveštaju, demantuju ovakve tvrdnje Tanjuga.
Tanjug navodi:
Sloboda medija u Jugoistočnoj Evropi pogoršana, osim u Srbiji   1  
1
U istraživanju na koje se u svojoj vesti poziva Tanjug navodi se da je indeks klijentelizma u Srbiji u 2015. godini bio nešto povoljniji nego ranije, pre svega zbog usvajanja glavnih medijskih zakona tokom druge polovine 2014. godine, a merenje za 2016. godinu koje je sprovedeno u okviru istog projekta pokazalo je ponovo negativan trend. Nije jasno ni zašto je Tanjug preneo da je u pitanju merenje za 2017. godinu jer takvog istraživanja nije bilo.

Naime, kako je rekao predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović čija je organizacija učestvovala u pripremanju izveštaja, prema merenju za 2016. godinu, Srbija nije zabeležila pomak i indeks se i dalje nalazi u negativnom delu merenja, odnosno iznosi minus 0,50.

“I ovo, kao i druga istraživanja, beleže drastičan pad u medijskim slobodama, u odnosu na 2014. godinu, kada su usvojeni medijski zakoni koji su relativno dobro ocenjeni u struci i međunarodnoj zajednici. Od tada se beleži pad, jer su se zakoni tokom sprovođenja u međuvremenu pretvorili u sopstvenu karikaturu”, kazao je Sejdinović.

Merenje Indeksa za Srbiju pokazalo je da su prisutni netransparentno donošenje medijskih politika, ulazak sumnjivog kapitala u vlasništvo nad medijima, neregulisana oblast oglašavanja i usmeravanje državne pomoći određenim lokalnim samoupravama, kojima se finansiraju provladini, podobni mediji.

U zajedničkom saopštenju NDNV-a i Yucoma izdatom nakon što je Tanjug objavio ovu vest navodi se da ona predstavlja iskrivljenu i nepotpunu sliku podataka koji su proizašli iz istraživanja.

„Smatramo da je Tanjug iskrivljenim predstavljanjem podataka dobijenih istraživanjem i njihovom proizvoljnom interpretacijom potvrdio negativne procese u padu medijskih sloboda i objektivnog novinarskog izveštavanja kome prisustvujemo već duži vremenski period.“
Tanjug navodi:
Kao pozitivno je istaknuto pripremanje nove Medijske strategije, kao i nepristrasno izveštavanje javnih servisa, među kojima se istakla RTV Vojvodina.   2  
2
Tanjug je u svojoj vesti ustvrdio i da je na predstavljanju istraživanja u Briselu 7. marta istaknuto da je RTV Vojvodina pohvaljena za svoje „nepristrasno izveštavanje“. Dešavanja u vezi sa tim javnom servisom, otpuštanjem radnika i osnivanje pokreta „Podrži RTV“ dovoljni su da se posumnja u takve nalaze.

To potvrđuje i Maja Leđanac koja je ispred NDNV radila istraživanje i bila na sastanku u Briselu, 7 marta.

„Na tom sastanku je rečeno da na RTV imate jednu emisiju (Pravi ugao) gde se donose i jedna i druga strana. To je bilo u kontekstu da ni javni servisi ne izeštavaju kako treba, pa samo postoji jedna emisija“, kazala je Leđanac za Raskrikavanje.

U saopštenju NDNV-a i Yucoma navodi se i da u Briselu nije pohvaljen ni rad na Medijskoj srategiji, kako se ističe u tekstu Tanjuga, već je sasvim suprotno navedeno da su iz procesa izašla sva relevantna udruženja i stručnjaci, te da se Medijska strategija sada donosi u potpunom mraku i bez prisustva javnosti.
  Vest
RTS skinuo sa programa TV Mrežu, nezvanično zbog priloga o rekonstrukciji Trga Republike
Posle punih 19 godina RTS je bez objašnjenja odlučila da više ne emituje magazin TV Mreža. Kako ...
  Analiza
Sejdinović: Držaće porobljene medije do poslednjeg trenutka
Za tri godine, koliko traje donošenje nove medijske strategije, ništa se nije promenilo, osim neko...
  Vest
Srbija pala za 14 mesta po stanju medijskih sloboda u svetu
U odnosu na prošli izveštaj Reportera bez granica „Indeks medijskih sloboda u svetu“ Srbija je...
sloboda medija
Tanjug
RTS
Politika
NDNV
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: