raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 14.05.2018. (Alo)
Usta moja, hvalite me: tabloidi utiru put Malom do ministarske fotelje
14.05.2018.    Marija Vučić    Foto: KRIK/ P. Petrović
Nakon što je krajem protekle nedelje Srpski telegraf objavio hvalospev o Siniši Malom u kome ređa njegove uspehe na mestu gradonačelnika, pohvali prvog čoveka grada pridružio se i Alo u nekritički afirmativnom tekstu “Čovek koji je odbranio Beograd”. Čitalac, međutim, ne saznaje od koga i kako ga je tačno odbranio, ali saznaje da su se na Malog, kao idealnog kandidata za mesto ministra finansija, ustremili “jastrebovi” koji bi da ga sruše “udarajući na njegovu porodicu i maloletnu decu”.
U tekstu koji potpisuje ekipa Alo-a, a koji zbog afirmativnog tona zvuči kao da ga je pisao Mali lično, ističe se da je gradonačelnik “finansije Beograda postavio na zdravu osnovu” što ga, kako se navodi, preporučuje za mesto ministra.
Alo navodi:
Prepolovio je dug grada Beograda od 1,2 milijarde evra, koliko mu je ostavio prethodnik Dragan Đilas, i smanjio budžetski deficit četiri puta.    1  
1
Kao i Srpski telegraf, i Alo navodi podatke o gradskom dugu koje je u javnosti izneo upravo sam Mali ali koje se ne poklapaju sa brojkama kojima raspolažu Fiskalni savet i Uprava za javni dug.

Kako je pisao N1, u izveštajima ovih institucija stoji da je dug Grada Beograda neposredno pre smene Đilasa bio nešto manje od 400 miliona evra, što je triput manje od cifre koju navode Mali i tabloidi.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da je javni dug Beograda 2013. godine bio oko 400 miliona evra, a sada je smanjen za maksimalno 100 miliona evra.

Smanjenje duga za oko 100 miliona evra jeste dobar rezultat, ali to je četiri puta manje nego što tvrdi gradonačelnik”, prenosi Istinomer Petrovićeve reči.

On je osporio objašnjenje Malog da se u javni dug računaju i obaveze po osnovu kredita, dug prema bankama, obaveze prema opštinama, javno-komunalnim preduzećima i obaveze komunalnih preduzeća.

On koristi svoju metodologiju, dodaje kamate, ukupne obaveze javnih komunalnih preduzeća od čega nešto jeste dug, a većina nije. Ajde onda tako da izračunamo dug i za Republiku Srbiju, i po tome bi dug Srbije bio preko 100 posto BDP-a. Prema tome, ta metodologija nije prihvaćena, nije međunarodno tačna”, rekao je Petrović.

I odlazeći ministar finansija Dušan Vujović je ubrzo potvrdio da je jedina metodologija po kojoj se računa javni dug upravo ona koju primenjuje Fiskalni savet, a ne Siniša Mali.

Pištaljka: Mali i vlasnik ALO-a drugovi iz gimnazije

Dnevni list Alo je do jula 2017. godine bio u vlasništvu kompanije Ringier Axel Springer, kada prelazi u vlasništvo Saše Blagojevića, koji je nekoliko meseci ranije otvorio firmu “Dnevni list Alo”.

U avgustu iste godine Blagojević je otvorio i firmu „Alo marketing“, a poseduje i zajedničku firmu „Trilenium” sa Brankom Vukomanovićem.

Pištaljka je nedavno objavila da Blagojević uskoro postaje vlasnik prorežimske TV Studio B. Kako navodi ovaj portal, Blagojević i Mali su dugogodišnji prijatelji, a krajem osamdesetih su išli u isto odeljenje Pete beogradske gimnazije.

U nastavku hvalospeva, Alo ističe da je Mali “radom i stručnošću pobedio sve koji su mu zabijali klipove u točkove”, i poručio “nevernim tomama” da obrate pažnju na gradilišta, hotele, bulevare, uređene trgove i fasade zbog kojih Beograd postaje moderna evropska prestonica.

Ni ovaj tabloid, međutim, nije spomenuo kontroverze koje su Malog često dovodile u žižu javnosti, već je nekritički i pristrasan tekst “pojačao” izjavama direktora Atlantik grupe, Vladimira Čupića, o tome da je Mali “jedan od finansijski najpismenijih ljudi koje poznajem”.

Intervju sa Čupićem koji hvali Malog je tokom vikenda objavila i domaća agencija Tanjug, a potom preneli i drugi mediji.
  Manipulisanje činjenicama
Ekonomski tigar na parizeru
Od hiljada proizvoda na rafovima, od danas je privremeno pojeftinilo njih dvadeset. Otkako je predse...
  Manipulisanje činjenicama
Sud dokazao da doktorat Siniše Malog nije plagijat? Laž
Dan nakon što se saznalo da je Upravni sud poništio rešenje Univerziteta u Beogradu kojom je dokt...
  Manipulisanje činjenicama
Siniša Mali „šokiran” navodnim Đilasovim računom na Mauricijusu, a već dugo posluje u ofšoru
Izveštavanje provladinih medija o navodnim računima Dragana Đilasa na ostrvu Mauricijus koje su ...
Siniša Mali
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: