raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
„Dobro obavešteni izvori“ u tri vesti u jednom izdanju
30.07.2018.    Jelena Đorđević    Foto: Raskrikavanje
Sudeći po broju tekstova napisanih bez imena sagovornika, izgleda da su tajni “izvori bliski Srpskom telegrafu” neke od najbolje obaveštenih osoba u Srbiji i regionu. U izdanju ovog tabloida od petka čak tri najvažnije vesti napisane su isključivo na osnovu izjava anonimnih izvora. Od njih smo „saznali“ gde će se nalaziti najavljivani nacionalni stadion, zatim za čija ubistva je korišćen pištolj američkog specijalca Dejvida Korbeta kao i kako izgleda nova mapa Balkana posle susreta Trampa i Putina.
Srpski telegraf „pouzdano“ je obavestio svoje čitaoce da će budući nacionalni stadion biti izgrađen u Surčinu. “Srpski telegraf saznaje” i “dodaje naš sagovornik” su jedini izvori koji potvrđuju priču o lokaciji stadiona za koji se “uveliko radi na prikupljanju potrebne dokumentacije za realizaciju projekta”, za koji čak znaju i tačnu ulicu - Vinogradska u blizini Dobanovačke petlje.

Isti tajni izvor kaže da će se pristup stadionu “ostvariti sa petlje na ukrštanju autoputske obilaznice Dobanovci-Bubanj Potok i planirane deonice auto-puta Surčin-Obrenovac” kao i da je već dugo poznato da Surčin postaje nova komercijalna zona usled premeštanja Beogradskog sajma zbog gradnje Beograda na vodi.

Iz opštine Surčin ipak kažu da za takve informacije još uvek nisu čuli. U pisanom odgovoru za Raskrikavanje navode da je Surčin jedna od mogućih lokacija za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona. “Mada smatramo da je surčinska lokacija najbolja, nemamo zvaničnu potvrdu da će se stadion graditi u Surčinu. Ne raspolažemo informacijom o izmeštanju "Beogradskog sajma", kažu iz ove opštine.

U istom broju, Srpski telegraf tvrdi i da su “Albanci u panici“ jer je u Helsinkiju dogovoreno rešenje kosovskog čvora. Bez navođenja imena “pouzdanog izvora iz diplomatskih krugova”, ovaj tabloid tvrdi da su Tramp i Putin dogovorili podelu Kosova na sastanku u Helsinkiju i napravili mapu Balkana koja bi smirila tenziju i omogućila saradnju Beograda i Prištine.

Pozivajući se na vest albanskog lista “Gazeta ekspres” da je administracija Donalda Trampa dozvolila podelu Kosova, novinari ovog tabloida tvrde da je u Prištini zavladala panika nakon što je sve procurilo u javnost.

Međutim, ove nezvanične, ali pouzdane diplomatske izvore kako ih naziva Srpski telegraf, opovrglo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije demantujući navodne razgovore američkog i ruskog predsednika o podeli Kosova.

Ekipa Srpskog telegrafa preko „dobro obaveštenog izvora“ saznaje i da je američki marinac Danijel Dejvid Korbet koji je uhapšen u Beogradu 31. januara umešan u likvidacije mafijaša u Srbiji.

“Izvor Srpskog telegrafa blizak istrazi” izrazio je sumnju da je pištolj zaplenjen kod Korbeta korišćen u skorije vreme zbog “vidnih ogrebotina u predelu udarne igle za koje se sumnja da su sveže”, što bez ikakvih daljih implikacija, a po saznanjima ovog lista, govori da je korišćen za ubistva kriminalaca u Srbiji.

Korbet je tema i današnjeg izdanja - neimenovani izvor ovog tabloida ubistvo advokata Dragoslava Ognjanovića povezuje sa Korbetom. Tajni sagovornik navodi da je je ovaj američki specijalac “imao dobre veze u srpskom podzemlju koje su mu pružile logistiku, pa da je preko njih i unajmio Ognjanovića da ga zastupa”. Navode ovog tabloida da je Ognjanović bio Korbetov branilac Viši sud Raskrikavanju nije potvrdio do objavljivanja ovog teksta.

Anonimni izvori kao pokriće za dezinformacije

Kodeks novinara Srbije propisuje da se korišćenje anonimnih izvora ne preporučuje, osim ukoliko nema drugog načina da se dođe do informacije od izuzetnog značaja za javnost. Često, upotreba neimenovanih izvora informacija predstavlja samo način da izvor ili sam novinar/medij iznese netačne, nepotpune i nedovoljno proverene informacije. U slučaju da se pokaže da skrivanje izvora služi za pokriće njegovog nepostojanja, kredibilitet novinara/medija biće ozbiljno narušena, navodi se u Kodeksu.

Novinarka i doskorašnja članica NUNS-a i Komisije za žalbe saveta za štampu Tamara Skrozza smatra da je problem u tome što su tekstovi bez navedenog izvora postali normalna pojava i što se dešava trend sistematskog urušavanja ugleda novinarske profesije.

“Naša pomirenost sa tim što je Srpski telegraf tabloid je dugoročno problematična, jer dugoročno snižava standarde ne samo tog i takvog Srpskog telegrafa, Informera, Pinka, Alo-a i ostalih, već snižava standarde uopšte medija u Srbiji i stvaraju atmosferu u kojoj je to postala uobičajena pojava“, za Raskrikavanje navodi Skrozza koja predviđa da se, ukoliko se to bude nastavilo ovim tempom, može očekivati dodatno srozavanje standarda u medijima.

„Ako novinarska profesija izgubi ugled, onda se postavlja pitanje kome i kako će građani i građanke sutra da veruju i da li će ikada više verovati medijima ili će sve dovoditi pod znak pitanja”, ocenila je Skrozza.
  Vest
Kurir tužio Raskrikavanje i još šest medija, traži 11 miliona dinara
Izdavač provladinog tabloida Kurir tužio je KRIK i izdavače još šest medija zbog nelojalne konk...
  Vest
Bez obaveze emitovanja nacionalnih televizija, Telekom postaje legalni vlasnik medija
Kablovski operatori ipak neće biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom uz nakna...
  Vest
Legalizacija nelegalnog - država bi da se vrati u medijsko vlasništvo preko Telekoma
Bezmalo je prošla decenija otkako se država zakonom obavezala da će izaći iz vlasništva nad med...
mediji
tabloidi
Kodeks novinara Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: