raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 16.10.2018. (Tanjug)
Leoni možda nije uzeo subvencije za novu fabriku, ali jeste za sve prethodne
16.10.2018.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay / wdreblow0
Gotovo da nema medija koji nije u celosti preneo Vučićevu izjavu sa početka izgradnje nove Leonijeve fabrike u Kraljevu o tome da nemački investitor nije želeo subvencije. Isto tako, nema ni medija koji je podsetio javnost da je Leoni, prema zvaničnim informacijama, dobio oko 30 miliona evra subvencija za otvaranje prethodnih fabrika.
„Dragi prijatelji iz Leonija, današnji događaj je za celu Srbiju od velikog značaja i zato hoću da se zahvalim kompaniji Leoni. Napravili su do sada tri fabrike i sada prave četvrtu, najveću fabriku. Biće 5.000 ljudi zapošljeno. Mi smo od 2.000. godine izgubili 11.000 radnika ovde u Kraljevu. Danas počinjemo da vraćamo Kraljevo na mapu industrijskih centara Srbije. Pet hiljada porodica će moći mirnije da živi i da računa na bolju budućnost na ovom mestu“, rekao je Vučić nedavno u Kraljevu na mestu na kome će biti otvorena fabrika dodajući da Leoni nije želeo nikakve subvencije.

„Nisu tražili finansijske podsticaje, već samo bolju infrastrukturu i nove kilometre autoputeva, između ostalog i autoput Beograd-Čačak, sa čijom izgradnjom će se krenuti već naredne godine“.

U medijskim izveštajima dalje se navodi da će Leoni uložiti 60 miliona evra u novu fabriku, da će biti zaposleno 5.000 radnika, te da za fabriku u Kraljevu nisu želeli da uzmu subvencije.

Ipak, propušteno je da se napomene da je Leoni već potpisao tri ugovora o podsticajima sa Ministarstvom privrede u ukupnoj vrednosti od oko 30 miliona evra.

Naime, prema zvaničnim dokumentima, Leoni je za fabrike u Prokuplju i Doljevcu za izgradnju i i opremanje pogona dobio oko 23 miliona evra.

Za opremanje i izgradnju pogona u Nišu za kupca BMW, Leoni je dobio nešto više od šest miliona evra subvencija.

Nemački Leoni prošle godine prodao je deo poslovnih aktivnosti u oblasti kablovske konfekcije i kablovskih sistema za kućne aparate i električni alat tajvanskoj kompaniji BizLink. Ranije je ta kompanija u Srbiji poslovala pod imenom „Leoni WCS Southeast Europe“, a danas je „Biz Link Techonology SRB”.

Ova kompanija je pod imenom Leoni dobila oko 613.000 evra subvencija, a prema objavljenim dokumentima nedavno su im odobrena i podsticajna sredstva u iznosu nešto većem od dva miliona evra.

Krajnji vlasnik tajvanske fabrike je kompanija „Bizlink Holding“ sa sedištem na Kajmanskim ostrvima.
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku
Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana sm...
  Vest
Dve tuče na dva kraja grada mediji spojili u jednu, ubacili i nepostojeće aktere
U nedelju su se u Beogradu dogodila dva incidenta koja su privukla pažnju medija i javnosti - jedan...
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Blic
 Srbija danas
 Alo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: