raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 08.04.2019. (Alo)
Medicinska sestra iz Zambije nije zamenila pet hiljada beba
22.04.2019.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / Zambian observer
„Imam rak u terminalnoj fazi i znam da ću uskoro da umrem. Želim da priznam svoje grehe pred bogom i ljudima kojima sam nanela štetu. Nemam više šta da krijem, zamenila sam oko pet hiljada beba“, prenose brojni srpski mediji priznanje medicinske sestre iz Zambije koja je rekla da je to učinila iz zabave. Dok se broj deljenja ovog članka na društvenim mrežama meri u hiljadama, Veće medicinskih sestara Zambije kaže da ova sestra ne postoji niti je ikada radila u Univerzitetskoj bolnici te zemlje.
Početkom aprila 2019. na portalu „Zambija obzerver“ objavljen je i navodni intervju medicinske sestre pod imenom Elizabeth Bwalya Mwewa.

Kazala je da je u toku 12 godina, tačnije od 1983. do 1995. kada je na radila u Univerzitetskoj klinici u glavnom gradu Zambije „zamenila blizu pet hiljada beba“ i dala ih „pogrešnim“ roditeljima.

„Neka mi Bog oprosti za moje grehe“, preneo je tada list njene reči.

„Znam da sam grešila pred Bogom i neka mi to oprosti. Takođe tražim od Zambijaca da mi oproste za zle stvari koje sam činila nedužnoj deci. Prouzrokovala sam razvod nekoliko parova nakon odlaska na DNK testove“, navodno je rekla medicinska sestra.

Međutim, kako prenosi AFP - Veće medicinskih sestrara Zambije je zbog velikog upita novinara sprovelo istragu povodom ovog slučaja i kako su saopštili nisu pronašlo nijednu sestru pod ovim imenom, kao ni ženu koja bi odgovarala ženi sa fotografije koja je objavljena u članku lista „Zambija obzerver“.

„Istraga je takođe otkrila da nijedna babica s tim imenom nikada nije postojala, a da je kasnije radila u Univerzitetskoj bolnici“, saopšteno je.

Američki faktčeking sajt Snopes je takođe osporio ove tvrdnje navodeći da je portal „Zambija obzerver“ uglavnom nepouzdan izvor kao i da je fotografija žene za koju se tvrdi da je medicinska sestra koja je zamenila pet hiljada beba korišćena i u nizu drugih članaka.
  Vest
Apelacioni sud ukinuo presudu sinu Željka Mitrovića i suđenje vratio na početak
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je sin Željka Mitrovića, Aleksandar, oglašen ...
  Vest
Ministarstvo podnosi prijave protiv Vremena, redakcija to smatra kontrolom štete
Tekst o medijskom praćenju slučaja Monike Karimanović, nedeljnik Vreme je ovog četvrtka ilustrov...
  Vest
Bez pomaka u istrazi obijanja redakcije portala „Kolubarske“
U subotu uveče obijena je redakcija portala Kolubarske.rs koja se nalazi u centru Valjeva, a dva d...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 021.rs
 espreso.rs
 Srbija danas
 smedia.rs
 reporter.rs
lažna vest
Zambija
medicinska sestra
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: