raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Odloženo suđenje Simonoviću, advokati odbrane kažnjeni sa po 80.000 dinara
26.07.2019.    Marija Vučić    Dragoljub Simonović dolazi na suđenje; Foto: KRIK
Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka i funkcioneru SNS-a Dragoljubu Simonoviću i još trojici optuženih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, odloženo je danas jer se jedan od optuženih nije pojavio na pretresu iz nepoznatih razloga, kao i trojica advokata odbrane koji odsustvuju zbog godišnjih odmora. Sudija je advokate zbog „zloupotrebe procesnog prava“ kaznio sa po 80.000 dinara.
Danas je u Drugom osnovnom sudu u Beogradu trebalo da se održi drugi pretres u ovom postupku, nakon što su se na prvom ročištu u maju svi advokati usaglasili da im današnji datum odgovara.

Međutim, danas se nisu pojavili advokati prvooptuženog Dragoljuba Simonovića, Ivica Vuković i Viktor Gostiljac, kao ni advokat optuženog Igora Novakovića, Goran Pejić, jer su na godišnjim odmorima.

Iako su sudu to blagovremeno javili i dostavili dopise Advokatske komore o korišćenju odmora sudija Slavko Žugić je procenio da je njihov nedolazak neopravdan i da branioci zloupotrebljavaju procesno pravo, zbog čega su kažnjeni sa po 80.000 dinara, a moraće da plate i sve troškove današnjeg neodržanog pretresa.

Na sudu se nije pojavio ni Aleksandar Marinković, koji je optužen da je bacio Molotovljev koktel u garažu novinara iz Grocke, a njegov zastupnik Nikola Mihajlović nije znao razloge. Kako je rekao, do juče je bio s njim u kontaktu i Marinkovićevo prisustvo se „nije dovodilo u pitanje“.

Sudija Žugić je naveo da će, ukoliko Marinković ne dostavi opravdanje, biti priveden, a moguće je i da će mu biti određen pritvor.

Novinar Milan Jovanović kaže da mu nije jasno zašto su okrivljeni pušteni da se brane sa slobode, ako sud već nije u stanju da obezbedi njihovo prisustvo. Čitavo ovo odlaganje je, kaže, dokaz da se radi o opstrukciji.

„Videli ste i sami da je očito reč o tome, jer optuženima je cilj da se ovo odugovlači. I kazna koju advokati treba da plate je blaga, i očigledno je da se radi o dogovoru advokata i okrivljenih. To je sitan novac za njih, i možemo da očekujemo da će biti još mnogo ovakvih kazni“, smatra Jovanović.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. septembar u 9 sati.

1.500 evra za paljenje kuće novinara

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru zbog sumnje da je naručio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sa kojim je imao višegodišnji sukob i navodno hteo da ga zaplaši.

Prema dokumentima koje je prikupilo Raskrikavanje, Simonović je u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekog ko bi to uradio i obećao mu 1.500 evra nakon obavljenog posla.

U optužnici piše i da je Mihailović kontaktirao svog čoveka od poverenja Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a ovaj se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću koji mu je dugovao 350 evra.

Marinković je, kako je Raskrikavanje ranije otkrilo, 2012 .godine bio uhapšen sa 19 kesica marihuane u džepu zbog čega je osuđen na tri godine. Iz zatvora je izašao 2017. godine.

Novaković mu je ponudio da mu otpiše dug i da mu preko toga plati još 500 evra ukoliko zapali Jovanovićev automobil, što je za Marinkovića bila dobra pogodba.

Njega je blizu Jovanovićeve kuće tokom noći 12. decembra prošle godine dovezla prijateljica i pevačica iz Vrčina Bojana Šijački Cvetković. Marinković je potom otišao do garaže u kojoj je bio parkiran Jovanovićev mercedes, ciglom razbio staklo na ulaznim vratima garaže, ubacio Molotovljev koktel i pobegao kolima sa Šijački.

Garaža je izgorela, a vatra je brzo počela da se širi odatle na prizemlje i sprat kuće.

Nakon što ju je probudilo pucanje stakla i šištanje vatre, Jovanovićeva žena je sišla u prizemlje i zatekla supruga koji se već gušio od nagutanog dima. Uspeli su, na sreću, da pobegnu, dok je kuća nestala u plamenu. Šteta je procenjena na oko 50.000 evra.

Tužilaštvo je za Simonovića zatražilo osam godina zatvora, a za Mihailovića, Novakovića i Marinkovića po pet godina zatvora. Bojana Šijački Cvetković je ubrzo po hapšenju priznala svoju umešanost i osuđena je na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Portal Žiginfo, za koji je radio Milan Jovanović, objavljivao je tokom godina seriju tekstova o korupciji u ovoj opštini, o stranačkom i rodbinskom zapošljavanju, malverzacijama pri gasifikaciji i kriminalu. Kako je Jovanović izjavio za N1, prethodnih šest godina je dostavljao policiji i tužilaštvima dokaze o kršenju zakona u opštini, ali se sa tim ništa nije desilo.
  Vest
Četiri godine zatvora za Simonovića zbog paljenja kuće novinara, Apelacioni sud smanjio kazne
Nakon pet godina suđenja, nekadašnji predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović pravosnažno ...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: