raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
EPA: “Lajk” iz policijskog vozila Đurićev, imamo potvrdu policije
27.03.2018.    Marija Vučić    Foto: Kosova Press/ screenshot
Nakon što je agencija EPA (Evropska pres-agencija) objavila fotografiju na kojoj navodno Marko Đurić iz policijskog vozila pokazuje podignuti palac, odnosno “lajk”, brojni domaći mediji su je preneli ističući to kao Đurićev herojski čin otpora. I dok deo javnosti sumnja da je u pitanju Đurićeva ruka, s obzirom na to da je imao lisice tokom hapšenja, iz EPA za Raskrikavanje navode da imaju potvrdu kosovske policije da se radi upravo o uhapšenom direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Đurić je uhapšen juče u Kosovskoj Mitrovici nakon što je ušao na Kosovo uprkos zabrani tamošnjih vlasti. Nakon što su ga pripadnici kosovske policije uveli u policijski kombi da bi ga transportovali do policijske stanice u Prištini, Đurić je navodno pokazao “lajk” palcem kroz mali otvor na vratima vozila.

Agencija EPA je fotografiju svog fotografa Valdrina Džemaja (Valdrin Xhemaj) objavila na svom sajtu, a u opisu navela da “Marko Đurić pokazuje “thumb up” iz blindiranog vozila specijalne kosovske policijske jedinice u Prištini”.

   


Brojni domaći mediji su ovu fotografiju preneli, a pojedini i uz naslove “Bravo, Marko, Srbine” (Kurir), “Lajk i uprkos poniženju” (Espreso.rs), “Đurić pokazao Albancima da ga nisu slomili” (Srbijadanas.com).

Iako nije moguće sa sigurnošću utvrditi da li se radi o Marku Đuriću, ili je u pitanju ruka nekog od policajaca koji su bili sa njim u vozilu, iz agencije EPA navode da imaju potvrdu kosovske policije da je reč o Đuriću.

Naš fotograf (Valdrin Xhemaj) je proverio sa policijom juče nakon što je napravio te fotografije, i oni su mu potvrdili da je reč o ruci Marka Đurića. U tom momentu on nije imao lisice”, navodi za Raskrikavanje zamenik glavnog i odgovornog urednika ove agencije Gernot Hensel.

Inače, kako je noćas pisao portal FakeNews tragač, uprkos navodima iz agencije EPA, postoje ozbiljne indicije da se ne radi o Đurićevoj ruci.

Između ostalog, kako navode, sa jedne fotografije iz vozila koja se može naći na Internetu, vidi se Đurić kako sedi u sredini, okružen policajcima.


Takođe, nakon hapšenja je imao lisice na rukama, a po izgledu rukava sa navodno gumenim porubom se može zaključiti da pre pripada policijskoj uniformi nego Đuriću.

“Na osnovu navedenog deluje mnogo logičnije da uslikana ruka pripada kosovskom policajcu, koji tim gestom želi da iskaže podršku hapšenju, ili da dâ znak da vozilo može da nastavi kretanje”, navode sa ovog portala.

Iz kosovske policije za Raskrikavanje još uvek nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Redakciji Raskrikavanja su se 10. aprila 2023. javili sa portala Espreso navodeći da su izmenili prvobitni naslov koji je glasio „Lajk i uprkos poniženju: Marko Đurić iz blindiranog vozila poslao JASNU PORUKU SRBIJI, evo i kako!“ Novi naslov je „ublažen“ budući da nije postojala stoprocentna potvrda da se zaista radilo o Đurićevoj ruci, tako da sada glasi „ISPRAVKA: Nije sigurno da Marko Đurić pokazuje palac iz blindiranog vozila“.
  Lažna vest
„Opasan mejl” ili gde sve režimski mediji vide pretnje Vučiću
Zaoštravajući ionako oštru retoriku o Kosovu i odnosu sa kosovskim vlastima, portal Srbijadanas.c...
  Vest
Kosovska policija demantovala agenciju EPA u vezi sa navodnim "lajkom" Marka Đurića
Uprkos tome što iz Evropske pres-foto agencije EPA tvrde da imaju potvrdu da je čovek koji iz poli...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp ipak nije objavio važnu odluku u vezi sa Kosovom
„Tramp objavio: Kosovo je deo Srbije”, napisao je juče portal Alo, a sličnu poruku svoj...
Marko Đurić
Kosovo i Metohija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: