raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Kosovska policija demantovala agenciju EPA u vezi sa navodnim "lajkom" Marka Đurića
27.03.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Uprkos tome što iz Evropske pres-foto agencije EPA tvrde da imaju potvrdu da je čovek koji iz policijskog vozila pokazuje "lajk" upravo Marko Đurić, iz kosovske policije su za portal Fakenews Tragač demantovali ove navode.
Kako navodi ovaj portal, iz kosovske policije im je rečeno da "niko iz njihovog kabineta nije dao potvrdu agenciji EPA da je na fotografiji ruka direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, koja kroz otvor na policijskom vozilu pokazuje palac gore".

”Kosovska policija je preduzela sve neophodne mere da primeni zakon, u skladu sa važećim procedurama i odlukom države. Nismo kompetentni da tumačimo i komentarišemo medijske objave i fotografije, ali vas uveravamo da je policija preduzela sve neophodne mere u skladu sa standardnim procedurama delovanja, primenjujući zakon i državnu odluku”, stoji u odgovoru pres službe.

Iz ove kosovske institucije, međutim, Raskrikavanju na pitanja o ovom događaju još uvek nisu odgovorili.

Podsetimo, u opisu fotografije palca koji viri iz policijskog kombija i pokazuje "lajk" na sajtu agencije EPA, čiji je fotograf zabeležio ovu scenu, navodi se da je u pitanju upravo Marko Đurić. Pojedini domaći mediji su tu fotografiju preuzeli i iskoristili je da Đurića nazovu "junakom" koji "pokazuje Albancima da nisu uspeli da ga slome".

Jutros su iz ove agencije naveli da je njihov fotograf Valdrin Džemaj proverio sa kosovskom policijom i da su mu oni potvrdili da je u pitanju Marko Đurić koji nije imao lisice u tom momentu.

Ipak, i pored tog odgovora, ostalo je nejasno kako je moguće da je to bio Marko Đurić, kada je nakon transporta imao lisice, a na pojedinim fotografijama koje se mogu naći na Internetu se vidi da je u policijskom vozilu sedeo u sredini, okružen policajcima.

Takođe, zanimljivo je i da na jednom od snimaka neposredno pre hapšenja, na desnoj ruci Marka Đurića vidljiva burma, koje nema na ruci koja se nalazi na spornoj fotografiji.

Osim toga, kako je portal Fake News Tragač juče pisao, po izgledu rukava sa navodno gumenim porubom se može zaključiti da pre pripada policijskoj uniformi nego Đuriću.

“Na osnovu navedenog deluje mnogo logičnije da uslikana ruka pripada kosovskom policajcu, koji tim gestom želi da iskaže podršku hapšenju, ili da dâ znak da vozilo može da nastavi kretanje”, navode sa ovog portala.

   
  Lažna vest
„Opasan mejl” ili gde sve režimski mediji vide pretnje Vučiću
Zaoštravajući ionako oštru retoriku o Kosovu i odnosu sa kosovskim vlastima, portal Srbijadanas.c...
  Vest
EPA: “Lajk” iz policijskog vozila Đurićev, imamo potvrdu policije
Nakon što je agencija EPA (Evropska pres-agencija) objavila fotografiju na kojoj navodno Marko Đur...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp ipak nije objavio važnu odluku u vezi sa Kosovom
„Tramp objavio: Kosovo je deo Srbije”, napisao je juče portal Alo, a sličnu poruku svoj...
Marko Đurić
Kosovo i Metohija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: