raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Pet godina portala Raskrikavanje
20.12.2022.    Raskrikavanje    Ilustracija: Miodrag Ćakić, Raskrikavanje
Pre tačno pet godina smo pokrenuli Raskrikavanje.rs, prvi sajt u Srbiji za proveru tačnosti informacija u tekstovima drugih medija. Od 2017. do danas raskrinkali smo na stotine dezinformacija, svake godine tradicionalno brojali lažne vesti na naslovnim stranama najčitanijih novina, analizirali propagandne narative, pratili dešavanja na medijskom tržištu, pisali o spregama vlasnika i urednika sa vlastima, tokovima novca kroz javne nabavke i lokalne konkurse, lovili cenzuru i pritiske, ali i uranjali u opskurne svetove alternativnih kanala (dez)informisanja - poput Vajber i Telegram grupa. Evo šta je obeležilo prethodnih pet godina, po izboru Raskrikavanja.
Za pet godina našeg rada, dve oblasti su se istakle kao riznice lažnih vesti - političke teme i pandemija.

Dezinformacije o politici je uvek bilo najlakše „iskopati“ iz prorežimskih novina - Informera, Srpskog telegrafa ili Alo-a i njihovih portala, a zatim i u Večernjim novostima, Kuriru, portalu Srbija Danas. Ono što ove i druge slične medije međusobno povezuje je nekritičko i pristrasno izveštavanje o vlastima, naročito o Aleksandru Vučiću, kao i povremeno razračunavanje sa opozicijom, po potrebi.

U velikom broju slučajeva nismo ni morale da otvaramo novine jer bi nas manipulacije „pozdravile“ još sa naslovne strane. Tako smo došle na ideju da uspostavimo malu tradiciju - godišnje analize naslovnica najčitanijih novina u državi. Ako vas interesuju detalji, možete ih pronaći ovde, ali da sumiramo ovako: ako ste danas prošli pored kioska i bacili pogled na naslovne strane novina, sve su šanse da taj naslov na kom vam se pogled zadržao nije bio tačan.

Naše radno vreme je, stoga, prve dve godine počinjalo listanjem novina i preslušavanjem raznih TV dnevnika. Onda je počela pandemija i ubrzo nam je postalo jasno da i nas tri, zajedno sa hiljadama skeptika i teoretičara zavera, moramo da migriramo na alternativne kanale. I ne, nije reč isključivo o Fejsbuku i Tviteru, već o nečemu još alternativnijem ali vrlo popularnom - Vajber grupama i Telegram kanalima, ruskoj mreži Vkontakte i video-platformama Odysee, Bitchute ili Rumble. Ovde se okupljaju: antivakseri, antiglobalisti, borci protiv HAARP i 5G, borci protiv satanista, čipovanja i reptila, tu su naši lekari koji su promovisali ivermektin, ljudi koji se leče frekvencijama i bobicama sa Kopaonika, kao i mnogi, mnogi drugi.

Pandemija je, dakle, i Raskrikavanju donela pune ruke posla - u vreme (dez)informacijskog haosa, odlučili smo da napravimo dva „bloga“ - jedan sa raskrinkanim dezinformacijama o koronavirusu, a drugi sa proverenim informacijama. Ovi blogovi, koji sadrže više od 500 tekstova pisanih tokom nekoliko meseci, bili su ujedno najčitaniji na našem sajtu 2020. godine.

Mimo blogova, najčitaniji tekst na Raskrikavanju tokom ovih pet godina bio je upravo o koronavirusu i napisan je u prvim danima pandemije kada ste u svojim tvrdnjama još uvek mogli da se pozovete na „prijateljicu sa Infektivne“ a da vas zbog toga (sasvim opravdano) ne ismeju. Sećate se poruke „mikrobiologa iz Vuhana“ koja je kružila raznoraznim četovima tih dana? Ovaj tekst je upravo o tome.

U međuvremenu nas je zadesilo još jedno globalno dešavanje - rat u Ukrajini- pa nam je dobar deo ove godine otišao na detaljno čitanje i analiziranje više od 4.000 novinskih tekstova o sukobu, da bismo vam u oktobru donele veliku priču o tome ko i kako gradi proruske narative u Srbiji koji dominiraju medijskim prostorom.

Sve je laž

Pored raskrinkavanja lažnih vesti i narativa, trudili smo se da raskrinkavamo i veze između medija i politike koje su, kako se pokazalo, vrlo lukrativne. Na primer, naša baza projektnog sufinansiranja, Kešformisanje, pokazala je da su tokom godina milioni evra otišli politički podobnim medijima i produkcijama na lokalu. Našlo se ponešto naših para i za ljude koji veličaju Hitlera, ili za ekipu koja pravi „kopije“ kredibilnih lokalnih sajtova pa preko njih promoviše vlast i razračunava se sa profesionalnim novinarima. Pratili smo i kako se, po sličnom principu, dodeljuju i ugovori o reklamiranju.

Osim toga, pomno smo pratili i turbulencije na medijskom tržištu u poslednjih pet godina. Vlasnička struktura se promenila kod mnogih - od Kopernikusa i Tanjuga, preko televizija Prva i O2, Studio B i desetina lokalnih, do Kurira, Večernjih novosti i Politike, a o novim vlasnicima i vezama pojedinih sa vlašću, Raskrikavanje je takođe pisalo.

Kada smo kod veze medija i funkcionera, otkrili smo i da je bivši načelnik Uprave kriminalističke policije odavao tajne listu Objektiv, a pisali smo i o povezanosti pravog vlasnika Objektiva Aleksandra Papića sa Nebojšom Stefanovićem. Otkrili smo i ranije jedan medij koji je ovaj biznismen tajno registrovao i koji je služio odbrani MUP-a gde je Stefanović tada bio prvi čovek.

Kod nas ste mogli da čitate i kako je Objektiv promenio „ploču“ kada su se Papić i Stefanović posvađali, ali i kako je Srpski telegraf promenio način izveštavaja prema Dijani Hrkalović, nekadašnjoj sekretarki MUP-a. Ona ih je, kako su sami rekli za Raskrikavanje, „filovala“ određenim informacijama i narativima od kojih su se kasnije, kada se promenila politička klima, ograđivali i izvinjavali.

Vlast predvođena SNS-om nema svoje „pomagače“ samo u mejnstrim medijima. Pisali smo kako funkcioniše njihova bot armija na Tviteru ili razgovarali sa lažnim urednicima lažnih medija poput portala Govori Srbija koji je 2019. poslužio za razračunavanje sa opozicijom i više se nikada nije čulo za njih. Pisali smo i o lažnim organizacijama i lažnim istraživanjima, na primer o jednom koje je prezentovao kontroverzni Tomo Lovreković ispred nepostojećeg Centra za medijski monitoring i koje je trebalo da pokaže da su mediji u Srbiji slobodni.

Lovili smo i slučajeve cenzure i autocenzure - kako se Politika izvinila što je u tekstu spomenuo predsednikovog sina Danila Vučića, uhvatili smo Tanjugov izbrisani tvit na kome se videlo da Danilo Vučić navija sa članovima ekipe ubijenog kriminalca Saleta Mutavog, slučajeve RTS-a i Pinka koji su u programu uživo „isekli“ čoveka koji je zaustio da kritikuje vlast, Kurirovo brisanje kritičkog teksta o bivšem gradskom menadžeru Goranu Vesiću, cenzuru kritike članova Solidarne kuhinje na račun države na portalu Telegrafa, gašenje signala kablovske televizije u Brusu tokom gostovanja Marije Lukić u emisiji Život priča u kojoj je govorila o seksualnom zlostavljanju koje je doživela od strane nekadašnjeg predsednika te opštine…

Paralelno sa cenzurom, dešavalo se i montiranje i dograđivanje poželjne stvarnosti na razne načine. Zabeležili smo kako je Božidar Spasić, jedan od omiljenih tabloidnih analitičara suflirao načelniku Uprave kriminalističke policije šta da kaže u emisiji ili kako je voditeljka RTS-a omogućila Ivici Dačiću da bira šta će reći tokom gostovanja. Uhvatili smo i kako su tabloidi „nameštali“ Vučiću pune sale za važne govore iako su bile poluprazne, kako je Pink u montaži dodao aplauz Željku Mitroviću tokom njegovog govora iako aplauza nije bilo, ili kako je Srpski telegraf izmišljao pohvalne izjave na račun Aleksandra Vulina, izveštajući sa sastanka koji se nije ni dogodio.

Ka novim jubilejima

Slogan Raskrikavanja je od početka bio „Ne damo da te lažu“ i u tom zadatku smo se trudili ne samo da raskrinkavamo laži u medijima i na društvenim mrežama, već i da vam pokažemo kako da to sami uradite.

Kod nas, između ostalog, možete da pročitate uvek aktuelan Vodič za proveru informacija - kako da naučite da sumnjate, da saznate kako da prepoznate lažne fotografije, kako da sami proverite autentičnost video snimaka, a pokazivali smo vam i neke trikove koje mi sami koristimo kada proveravamo.

Rad Raskrikavanja je prepoznat i od strane međunarodne stručne zajednice - ponosni smo što smo odnedavno deo Međunarodne mreže za proveru činjenica (IFCN), u društvu sa vodećim fektčekerskim organizacijama u regionu i svetu.

Predano raskrinkavanje laži ćemo nastaviti i dalje, a vi nas možete zapratiti na Tviteru, Fejsbuku, Instagramu i odnedavno i na TikToku. Tu nam takođe možete poslati sve sumnjive tvrdnje na koje naiđete, a mi ćemo ih za vas proveravati - jer ne damo da vas lažu.
  Vest
Najčitanije na Raskrikavanju tokom 2023. godine
Nedavno održani parlamentarni izbori u Srbiji definitivno su obeležili kraj godine za nama, a najv...
  Vest
Najčitaniji tekstovi 2022. godine na portalu Raskrikavanja
Rat u Ukrajini je obeležio 2022. godinu, te su najčitaniji tekstovi prošle godine na našem sajtu...
  Vest
Raskrikavanje postalo deo Međunarodne mreže za proveru činjenica
Portal Raskrikavanje je odnedavno postao verifikovani član Međunarodne mreže za proveru činjenic...
Raskrikavanje
Rođendan
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: