raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 18.10.2019. (Alo)
Šta je Putin rekao što još nije rekao, a možda ni neće
18.10.2019.    Marija Vučić    Vladimir Putin: Foto: Kremlin.ru, CC
Dan pre dolaska premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju, tabloid Alo piše da je ruski predsednik Vladimir Putin poručio: „Braniću Srbiju“. Iako se iz naslova logično zaključuje da je Putin to već izjavio, pa Alo prenosi njegove reči, u tekstu se ova izjava uopšte ne pominje. Naprotiv, čitav tekst obiluje nagađanjima o interesima Rusije na Balkanu.
Tekst Alo-a uoči posete ruskog premijera nosi naslov „Putin preneo jasnu poruku Srbiji i Zapadu“. Međutim, Medvedev u Srbiju još uvek nije stigao, nema zvaničnih saopštenja i izjava predstavnika dve države, pa nije ni poznato da li je i šta Putin poručio.

Alo navodi da će Medvedev prisustvovati prikazu sposobnosti Vojske Srbije, govoriti u Skupštini i razgovarati sa predsednikom i premijerkom kojima će preneti najnoviju Putinovu poruku.

Iako bi na ovom mestu čitalac mogao da očekuje citat Putina u kome on kaže da će braniti Srbiju, na šta i ukazuje sam naslov, toga u tekstu nema. Umesto Putinovih reči koje bi potvrdile osnovnu tezu teksta, Alo piše:

„Prema rečima naših sagovornika, dolazak Medvedeva u momentu kada se u priču o rešavanju kosovskog pitanja aktivnije uključio Vašington imenovanjem specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i kada se vlast u Prištini menja, veoma je značajan i očekuje se da će on potvrditi čvrstu podršku Moskve očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije“, piše Alo time „dokazujući“ tvrdnju iz naslova.

Sagovornici o kojima je reč su osnivač srpsko-ruskog obrazovnog centra Boško Kozarski, koji se često pojavljuje kao analitičar u prorežimskim tabloidima, kao i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović.

Dok Kozarski navodi da „treba pažljivo slušati izjave Medvedeva tokom boravka u Beogradu, jer će se u njima otkriti namera Rusija ali i opomene vlastima u Prištini i njihovim patronima“, Đukanović navodi da će Medvedev pokušati da progura i „neke ruske interese“.

„Nema dileme da će nam doneti i neke poruke od Putina“, zapaža Đukanović.

Kada nemaš izjavu, ti je izmisli kako ti odgovara

Raskrikavanje je već pisalo o tome da se lažne vesti u tabloidima najčešće kriju u naslovima i naslovnom bloku, pri čemu ostatak teksta ne potkrepljuje te tvrdnje, a često se manipuliše upravo tuđim izjavama koje se prenose nekorektno, van konteksta, ili su potpuno izmišljene.

Tako je nedavno Informer pogrešno interpretirao reči Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije koji je poručio da veruje da će na Kosovu pobediti pravda. Na naslovnici Informera se pojavio naslov: „Sergej Lavrov optimista, Srbi i Rusi će zajedno pobediti na Kosovu“.

Isti tabloid je imao na naslovnoj i izmišljenu Vučićevu izjavu: „Rekao sam kancelarki, Srbija ne može da izgubi sve“, u momentu kada se sastanak između kancelarke Merkel i Vučića nije ni dogodio.

Tabloidi su izmislili i izjavu Federike Mogerini: „Mogerini: Biće rata ako EU hitno ne primi Srbiju“, a Fake News Tragač je utvrdio da ona to nikada nije rekla.

U vreme protesta u Rumuniji prošle godine, za koje je Informer tvrdio da ih finansira Soroš, citirali su imenom i prezimenom tamošnju profesorku sa Fakulteta političkih nauka, koja je navodno potvrdila da iza svega stoji američki milijarder.

Raskrikavanje je kontaktiralo pomenutu profesorku koja je kazala da niti je dala takvu izjavu niti bi ikad rekla tako nešto jer to uopšte i nije njen stav.

I Blic je preneo izmišljenu izjavu sudije Pjerluiđija Koline koji je nakon utakmice između Crvene zvezde i Partizana navodno rekao da bi i on priznao sporni gol Zvezde kojom je meč okončan nerešenim rezultatom.

Jedna od lažnih vesti koja je svojevremeno masovno preplavila brojne medije u zemlji i regionu bila je navodna izjava naučnika Noama Čomskog da su Albanci „divlje pleme“ i „sramota Evrope“, što on zapravo nikada nije rekao.

Izmišljaju se izjave i iz domena zabave . Tako je na iznenađenje voditeljke Nataše Miljković, magazin Glossy objavio intervju koji im ona nikad nije dala.
  Klikbejt
Lažna uzbuna na sajtu Informera: Niko nije pokušao da ubije Putina
Na portalu Informera danas je objavljen naslov „Pokušali su da ubiju Putina! Hitno se oglasio Kre...
  Istraživanje
Analysis of 4,000 domestic media articles on the war in Ukraine: The dominance of the pro-Russian narrative
Raskrikavanje analysed more than 4,000 articles about the war in Ukraine that were published in Vece...
  Lažna vest
Putinu pripisuju rečenicu koju u akcionom trileru izgovara Denzel Vošington
„Praštanje teroristima je na Bogu, a na meni je da ih njemu pošaljem - Vladimir Putin“ - ovako...
Vladimir Putin
Dmitrij Medvedev
Kosovo
Rusija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: