raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 31.01.2019. (Informer)
Sudija Flige nije najavio Karadžićevo i Mladićevo oslobađanje
31.01.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Wikimedia / UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia
Prenoseći izjave iz intervjua bivšeg sudije Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma Kristofa Fligea za nemački nedeljnik Cajt, brojni domaći mediji su slobodnom interpretacijom zaključili da će prvostepeno osuđeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić uskoro biti oslobođeni. Sudija Flige je, kako piše Informer, optužio sudiju Žan Kod Antoanetija da priprema konačne odluke koje če biti prilično različite od prvobitnih. Zapravo, Flige je u intervjuu izjavio da u sudu postoji nekompetentnih sudija, da su određene odluke apsurdne, ali i da na sudu ništa nije nemoguće. Na pitanje da li strahuje da će Karadžić i Mladić biti oslobođeni, Flige je rekao da o drugostepenim presudama ne želi da spekuliše, dok Antoanetijevo ime nije spomenuo.
Informer navodi:
Preokret - bivši haški sudija Kristof Flug najavljuje: Karadžić i Mladić uskoro na slobodi. General Ratko Mladić i prvi predsednik RS Radovan Karadžić uskoro bi mogli da budu oslobođeni u Hagu ili bar da dobiju znatno blaže kazne od prvostepenih presuda.    1  
1
U prošlonedeljnom intervjuu za nemački nedeljnik Cajt, sudija Kristof Flige govorio je o razlozima napuštanja međunarodnog pravosuđa i nezadovoljstvu dešavanjima u njemu. Dojče vele je pre dva dana objavio deo razgovora koji se tiče Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji, u kome se oslobađanje ili blaža kazna ne spominju.

Ova dezinformacija potekla je od slobodne interpretacije novinara dnevnog lista Slobodna Dalmacija koji je u svom tekstu napisao da bi “suđenje Karadžiću i Mladiću za ratne zločine moglo bi lako završiti oslobađajućom presudom, ili makar umanjenom kaznom u odnosu na prvostupanjski pravorijek – upozorava Nijemac Christoph Flügge”.

Međutim, kako piše Dojče Vele, Flige u tom intervjuu nigde nije rekao da bi suđenje „lako“ moglo da se završi oslobađanjem, a pogotovo nije spominjao „umanjenu kaznu“.
Informer navodi:
“Postoji velika mogućnost da Karadžić i Mladić u drugom stepenu budu oslobođeni ili da dobiju znatno manje kazne. Apsurdna je odluka sudije Antoanetija da prihvati zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane i iz žalbenog postupka isključi sudije Teodora Merona i Kamela Ađiusa. Treba imati u vidu i da Antoaneti potpisao oslobađajuću presudu lideru SRS Vojislavu Šešelju. Zbog greške suda, njih dvojica će se na kraju izvući”, ističe Flug.
2
Sudija Flige ovo nije izjavio.

Na pitanje novinara Cajta da li je zamislivo da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku, Flige je, kako je preneo Dojče Vele, izjavio da ništa nije nemoguće, da na sudu rade ljudi koji prave greške, a da „iz Udruženja žrtava na Balkanu stalno čuje“ da su zabrinuti zbog toga. Na direktno pitanje da li i on „strahuje“ da će Mladić i Karadžić biti oslobođeni, Flige je rekao da „ne želi da spekuliše“ jer je bio član prvostepenog veća u slučaju Mladića.

Ime sudije Antoanetija Flige nije spominjao, iako se iz njegovih odgovora moglo zaključiti da je govorio o njemu.
Sličnu vest preneo je i Kurir, opet pogrešno navodeći da je Flige “juče” otkrio da sudija Antoaneti priprema oslobađajuću ili umanjenu kaznu Karadžiću i Mladiću, dok ALO piše da su zbog ove vesti Hrvati u panici i da sudija Antoaneti pomaže Karadžiću i Mladiću.

DW: Jedna lažna vest o „Ratku i Radovanu“

U tekstu Dojče velea koji rekonstruiše kako su mediji sa Balkana interpretirali Fligeov intervju nemačkom Cajtu kaže se da je u ovom slučaju „osim drevne novinarske metode kopi-pejst, primenjeno i takozvano dosoljavanje – uzmeš tekst, ali mu dodaš još nešto da izgleda ekskluzivnije i šokantnije“.

DW piše da je novinar Davor Krile je za Slobodnu Dalmaciju na osnovu ovog intervjua napisao da bi „suđenje Karadžiću i Mladiću za ratne zločine moglo bi lako završiti oslobađajućom presudom, ili makar umanjenom kaznom“, kako „upozorava Nijemac Christoph Flügge“. Međutim Flige u tom intervjuu nigde nije rekao da bi suđenje „lako“ moglo da se završi oslobađanjem, a pogotovo nije pominjao „umanjenu kaznu“.

“Čudan je put vesti iz hamburške redakcije nedeljnika Cajt, preko vernog prevoda u bonskoj redakciji DW i osebujnog tumačenja novinara iz Splita, pa sve do sumanutog spina u beogradskim tabloidima“, piše DW.
  Pristrasnost
Sudija Nijambe nije tražila oslobađanje Mladića već ponovno suđenje
Nedelju dana nakon što je sud u Hagu potvrdio doživotnu kaznu zatvora Ratku Mladiću između ostal...
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku
Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana sm...
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Alo
 Kurir
 Blic
 Večernje novosti
 Tanjug
 Politika
Ratko Mladić
Radovan Karadžić
Cajt
DW
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: