raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 31.01.2019. (Informer)
Sudija Flige nije najavio Karadžićevo i Mladićevo oslobađanje
31.01.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Wikimedia / UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia
Prenoseći izjave iz intervjua bivšeg sudije Haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma Kristofa Fligea za nemački nedeljnik Cajt, brojni domaći mediji su slobodnom interpretacijom zaključili da će prvostepeno osuđeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić uskoro biti oslobođeni. Sudija Flige je, kako piše Informer, optužio sudiju Žan Kod Antoanetija da priprema konačne odluke koje če biti prilično različite od prvobitnih. Zapravo, Flige je u intervjuu izjavio da u sudu postoji nekompetentnih sudija, da su određene odluke apsurdne, ali i da na sudu ništa nije nemoguće. Na pitanje da li strahuje da će Karadžić i Mladić biti oslobođeni, Flige je rekao da o drugostepenim presudama ne želi da spekuliše, dok Antoanetijevo ime nije spomenuo.
Informer navodi:
Preokret - bivši haški sudija Kristof Flug najavljuje: Karadžić i Mladić uskoro na slobodi. General Ratko Mladić i prvi predsednik RS Radovan Karadžić uskoro bi mogli da budu oslobođeni u Hagu ili bar da dobiju znatno blaže kazne od prvostepenih presuda.    1  
1
U prošlonedeljnom intervjuu za nemački nedeljnik Cajt, sudija Kristof Flige govorio je o razlozima napuštanja međunarodnog pravosuđa i nezadovoljstvu dešavanjima u njemu. Dojče vele je pre dva dana objavio deo razgovora koji se tiče Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji, u kome se oslobađanje ili blaža kazna ne spominju.

Ova dezinformacija potekla je od slobodne interpretacije novinara dnevnog lista Slobodna Dalmacija koji je u svom tekstu napisao da bi “suđenje Karadžiću i Mladiću za ratne zločine moglo bi lako završiti oslobađajućom presudom, ili makar umanjenom kaznom u odnosu na prvostupanjski pravorijek – upozorava Nijemac Christoph Flügge”.

Međutim, kako piše Dojče Vele, Flige u tom intervjuu nigde nije rekao da bi suđenje „lako“ moglo da se završi oslobađanjem, a pogotovo nije spominjao „umanjenu kaznu“.
Informer navodi:
“Postoji velika mogućnost da Karadžić i Mladić u drugom stepenu budu oslobođeni ili da dobiju znatno manje kazne. Apsurdna je odluka sudije Antoanetija da prihvati zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane i iz žalbenog postupka isključi sudije Teodora Merona i Kamela Ađiusa. Treba imati u vidu i da Antoaneti potpisao oslobađajuću presudu lideru SRS Vojislavu Šešelju. Zbog greške suda, njih dvojica će se na kraju izvući”, ističe Flug.
2
Sudija Flige ovo nije izjavio.

Na pitanje novinara Cajta da li je zamislivo da se Karadžić i Mladić na kraju izvuku, Flige je, kako je preneo Dojče Vele, izjavio da ništa nije nemoguće, da na sudu rade ljudi koji prave greške, a da „iz Udruženja žrtava na Balkanu stalno čuje“ da su zabrinuti zbog toga. Na direktno pitanje da li i on „strahuje“ da će Mladić i Karadžić biti oslobođeni, Flige je rekao da „ne želi da spekuliše“ jer je bio član prvostepenog veća u slučaju Mladića.

Ime sudije Antoanetija Flige nije spominjao, iako se iz njegovih odgovora moglo zaključiti da je govorio o njemu.
Sličnu vest preneo je i Kurir, opet pogrešno navodeći da je Flige “juče” otkrio da sudija Antoaneti priprema oslobađajuću ili umanjenu kaznu Karadžiću i Mladiću, dok ALO piše da su zbog ove vesti Hrvati u panici i da sudija Antoaneti pomaže Karadžiću i Mladiću.

DW: Jedna lažna vest o „Ratku i Radovanu“

U tekstu Dojče velea koji rekonstruiše kako su mediji sa Balkana interpretirali Fligeov intervju nemačkom Cajtu kaže se da je u ovom slučaju „osim drevne novinarske metode kopi-pejst, primenjeno i takozvano dosoljavanje – uzmeš tekst, ali mu dodaš još nešto da izgleda ekskluzivnije i šokantnije“.

DW piše da je novinar Davor Krile je za Slobodnu Dalmaciju na osnovu ovog intervjua napisao da bi „suđenje Karadžiću i Mladiću za ratne zločine moglo bi lako završiti oslobađajućom presudom, ili makar umanjenom kaznom“, kako „upozorava Nijemac Christoph Flügge“. Međutim Flige u tom intervjuu nigde nije rekao da bi suđenje „lako“ moglo da se završi oslobađanjem, a pogotovo nije pominjao „umanjenu kaznu“.

“Čudan je put vesti iz hamburške redakcije nedeljnika Cajt, preko vernog prevoda u bonskoj redakciji DW i osebujnog tumačenja novinara iz Splita, pa sve do sumanutog spina u beogradskim tabloidima“, piše DW.
  Pristrasnost
Sudija Nijambe nije tražila oslobađanje Mladića već ponovno suđenje
Nedelju dana nakon što je sud u Hagu potvrdio doživotnu kaznu zatvora Ratku Mladiću između ostal...
  Teorija zavere
Kovid 19 nije najavljen u knjizi „Novi svetski poredak”, niti ga je pripremila Rokfeler fondacija
Na telegram i vajber grupama na srpskom jeziku ovih dana je reciklirana teorija zavere o tome da je ...
  Vest
Početak ponovnog suđenja Dragoljubu Simonoviću odložen po peti put
Ni peti pokušaj da ove godine suđenje okrivljenima za paljenje kuće novinaru Milanu Jovanoviću p...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Alo
 Kurir
 Blic
 Večernje novosti
 Tanjug
 Politika
Ratko Mladić
Radovan Karadžić
Cajt
DW
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: