raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: U februaru iznošenje završnih reči
30.01.2023.    Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović/ Foto: Raskrikavanje
Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića bliži se kraju. Danas je završeno iznošenje dokaza u ovom postupku i zakazano je izlaganje završnih reči u februaru, nakon čega će biti doneta presuda. Na današnjem pretresu su okrivljeni Dragoljub Simonović i Igor Novaković kritikovali rad sudije Luke Pantelića.
U nastavku današnjeg suđenja su okrivljeni Dragoljub Simonović i Igor Novaković iznosili kritike o toku ovog postupka i na račun rada sudije.

Tako je Simonović rekao da „nije pravnik, ali kao laik donosi zaključke” te da sudija treba da uđe u suštinu.

„Imam osećaj, sudija, da imate strah da uđete u pravdu, da uđete u suštinu, nešto Vas koči”, rekao je Simonović dodavši da sudija Pantelić treba „malo da čeprka ovo što traži odbrana” kako bi utvrdio istinu.

Simonović je rekao da „proces ide u pravcu da oni ne mogu da se brane”.

„Niko ne pita kako je meni i mojoj deci jer me napadaju za nešto što nisam učinio”.

Osvrnuo se i na deo iz optužnice u kojoj se navodi da je on (Simonović, aut.prim.) imao višegodišnji problem sa Milanom Jovanovićem zbog tekstova o njemu.

Više puta je zatražio da mu daju „bar jedan tekst o njemu”.

„Ako kažete da je novinar, dajte mi tekst, ne postoji tekst, izmišlja”, tvrdio je danas Simonović.

Trećeokrivljeni Igor Novaković se takođe obratio sudiji kritikujući njegovu odluku da za svedoke ne pozove bivše inspektore UKP-a Dejana Kovačevića i Srećka Lazića, za koje je tvrdio da su ga nezakonito saslušali i iznudili priznanje da je dobio novac da zapali Jovanovićev automobil.

„Ne mogu da shvatim da postupate kao vaši prethodnici (jer je reč o ponovljenom postupku i novom sudiji, prim. aut)”, rekao je Novaković dodajući da je ovo „političko-novinarski proces”.

„Ja sam svoju ulogu rekao transparentno. Dokle god Dejan Kovačević i Srećko Lazić ne budu ovde, tu pravde nema”, dodao je Novaković i zatražio od sudije da ga oslobodi obaveze dolaženja na dalja suđenja.

Odbrana je danas davala primedbe na ono što je sud odlučio da usvoji kao dokaze, pre svega prvobitne iskaze Vladimira Mihailovića i Igora Novakovića date u tužilaštvu, za koje su kasnije tvrdili da su im iznuđeni ucenama i obećanjima da će, ako „priznaju”, sklopiti sporazum sa tužilaštvom, što se na kraju nije dogodilo.

Advokatica Vladimira Mihailovića, Aleksandra Zlatić, rekla je da su to „iskazi dati u funkciji zaključenja sporazuma”.

„Očigledno je da se radi o iskazima do kojih se došlo pod određenom obmanom”, navela je Zlatić, ostajući pri tome da se oni isključe iz dokaza.

Podsetimo, sud je na prošlom suđenju odlučio da među dokazima ostavi ove iskaze Vladimira Mihailovića i Igora Novakovića, čije je izbacivanje zahtevala odbrana. Mihailović je u iskazu datom u tužilaštvu imenovao Dragoljuba Simonovića za nalogodavca da bi kasnije, nakon što je suđenje počelo, promenio iskaz tvrdeći da su ga policija i tužilaštvo ucenili da okrivi Simonovića.

Zlatić je ponovo iznela i primedbe na veštačenja štete nastale nakon požara. Rekla je da su neka od njih urađena „formalno”, da im odbrana nije prisustvovala niti je dobijala beleške sa veštačenja.

Advokat Dragoljuba Simonovića, Ivica Vuković je nabrojao niz usvojenih dokaza suda za koje, kako tvrdi, nije jasno šta utvrđuju. Između ostalog je naveo medicinsku dokumentaciju Milana Jovanovića i Jele Deljanin, podatke prikupljene sa laptopa Dragoljuba Simonovića, veštačenje SIM kartica koje je radio MUP.

„Mislim da smo ušli u jedno čaršijsko vođenje krivičnog postupka po nekim zahtevima, molbama, očekivanjima”, rekao je Vuković

Današnjim suđenjem je završen dokazni postupak.

Sledeće suđenje je zakazano za 20. februar kada je predviđeno izlaganje završnih reči, nakon čega sledi presuda.
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Tužilac tražio 24 godine zatvora za okrivljene
Danas je počelo iznošenje završnih reči na suđenju bivšem predsedniku Grocke Dragoljubu Simono...
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
Suđenje
Igor Novaković
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: