raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 15.11.2018. (Tanjug)
Kad novinari brane političare od drugih novinara
15.11.2018.    Marija Vučić    Foto: Wikimedia/ president.gov.ua
Intervju Dojče Velea, u kome je novinar Tim Sebastijan oštro ispitivao premijerku Anu Brnabić, u domaćim medijima ne viđa se često. Pitanja su bila neprijatna i provokativna, novinar je insistirao na odgovorima, nije bilo klimanja glavom niti puštanja sagovornika da priča u nedogled. Iako je iz snimka intervjua jasno da je Sebastijan sve vreme imao kontrolu nad razgovorom, pojedini domaći mediji su intervju preneli utrkujući se ko će bolje da predstavi Brnabić tvrdeći da je ona „odbranila čast Srbije usred Berlina“ pred „bahatim“ i „pristrasnim“ novinarom.
Tim Sebastijan je Brnabić bespoštedno suočio sa nizom teških tema - nezadovoljstvom EU reformama koje Srbija sprovodi, problemom Kosova, Srebrenice, pitanjem slobode medija i pritiscima na novinare, osuđenim ratnim zločincima koji se rehabilituju u javnom životu.

U intervjuu koji je trajao 26 minuta, Sebastijan se čak sedamdesetak puta „oglašavao“ što kroz pitanja i potpitanja, što kroz komentare, insistirajući na odgovorima i vraćajući priču na temu o kojoj želi da se razgovara.

Insistiranje na konkretnim odgovorima, međutim, za pojedine novinare u Srbiji je negativna stvar.

Tako je Tanjug u tekstu ustvrdio da su konstatacije novinara bile „prilično agresivne“, ali da je premijerka „istrajala u nameri da predstavi sve uspehe koje je Srbija postigla na polju e-Uprave, vladavine prava, stabilizacije ekonomije“.

Taj isti tekst, u kome su pitanja i odgovori iz intervjua vrlo neprecizno prevedeni, preneo je na svom sajtu i javni servis.U njemu se čak premijerki imputiraju izjave poput „rešenje mora biti kompromis“ u delu razgovora oko Kosova, netačno se tvrdi i da je izjavila da nije korektno da novinar omalovaži uspehe koje je Srbija postigla i da donosi proizvoljne ocene.Najžešći u odbrani Ane Brnabić bili su ipak tabloidi, a toj ekipi se ovoga puta pridružio i list Politika - na njihovom sajtu našao se tekst kakav je objavljen na sajtu Pinka, Telegrafa, Informera, Aloa. Svi ovi portali potpisuju tekst kao autorski, ali je u pitanju jedan te isti tekst, sa neznatnim izmenama od sajta do sajta.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pokazala je smelost kakvu do sada nismo imali prilike da vidimo (...) Nije dozvolila da se o Srbiji govori bez argumenata i iznose stavovi koji ne odgovaraju realnosti. Nije se libila da na oštra pitanja odgovori još oštrije i nije dozvolila da se omalovažavaju uspesi koje je Srbija postigla“, piše Politika.

Ovakve pristrasne i paušalne konstrukcije prenose i tabloidi, dodajući i niz epiteta. Dok je premijerka „smela“, njeni odgovori „oštri“, „žestoki“ i „argumentovani“, novinar Tim Sebastijan je okarakterisan kao „bahat“, „neprofesionalan“, „pristrasan“ i provokator.

Bezobrazni i nevaspitani novinar pokušao na sve načine da isprovocira premijerku! Posle njenih odgovora, posramljeno je spustio glavu“, konstatuje Alo.

Naročito im je zasmetao deo razgovora o pristupu Evropskoj Uniji, u kome je Sebastijan pitao nije li Srbija preveliki problem za EU“ zbog sukoba sa Kosovom, ističući da u ovom trenutku ne izgleda kao da će do 2025. godine doći do normalizacije odnosa sa Prištinom i pristupanja Uniji te da je EU „sita vas“.

I dok tabloidi potenciraju samo njen „žestok odgovor“ da on „ne može da tvrdi takve stvari u ime EU“, prećutali su i argument koji je Sebastijan izneo tokom istog dela razgovora, a na kome temelji svoja pitanja i utiske:

Tim Sebastijan: Ali EU je polako sita vas. Na samitu u Sofiji u maju kao i kasnije u Londonu postalo je jasno da postoji mlak odnos prema svih šest balkanskih zemalja koje žele u EU. Ne pominje se tajming ulaska, a postoji jaka opozicija proširenju u vidu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ana Brnabić: Dozvolite mi da kažem: mislim da nemate prava da tvrdite da je EU sita nas. To nije diplomatski. I mislim da to ne možete da tvrdite u ime Evropske unije.

TS: Pogledajte šta je rekao Makron.

AB: Da se EU zasitila nas ne bismo otvarali nova poglavlja u pregovorima, a mi konstantno otvaramo nova poglavlja što znači da je trend da idemo ka EU.

TS: To se ne slaže sa onim što kaže predsednik Makron koji je rekao da je razvoj u prethodnih petnaest godina oslabio Evropu. „Ne mislim da je usluga zemljama kandidatima, a ni nama samima ovaj mehanizam bez pravila u kojem se stalno ide ka većem proširenju“, rekao je Makron. Tako ne zvuče dobrodošlice.

AB: Saglasna sam sa predsednikom Makronom sto odsto. Ne mislim da je proširenje u prošlosti bilo posebno uspešno. Mislim da…

TS: A nije izgledno da će biti uspešno ni u vašem slučaju.

AB: …mislim da je posledica takvog pristupa EU da su zemlje koje u nju stupaju zapravo slabije jer njihove ekonomije ne mogu da se takmiče, a isto je sa poljoprivredom. Pate od snažnog odliva mozgova čime cela EU postaje slabija“.


Ceo transkript, kao i video intervju na engleskom, možete pogledati na sajtu Dojče Velea.
  Vest
Istraživanje Raskrikavanja isprovociralo vlast, Brnabić i SNS sprovode svoju analizu
Nakon što je istraživanje Raskrikavanja pokazalo da se Vučićevo lice na naslovnicama pet tabloid...
  Vest
Brnabić: Prekinuti poreske kontrole Južnih vesti ako za to nema potrebe
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa direktorkom Poreske uprave Draganom Marković i zatr...
  Vest
NUNS traži od premijerke Brnabić da zaustavi državne pritiske na Južne vesti
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je u otvorenom pismu predsednicu Vlade Anu Brnab...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 RTS
 Politika
 Televizija Pink
 Telegraf
 Informer
 Alo
Ana Brnabić
Dojče Vele
Novinarstvo
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: