raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 17.10.2018. (Alo)
Milo, Irinej, jaja i paradajz ili kako Alo vadi sopstvene fleke
17.10.2018.    Marija Vučić    Poseta patrijarha Cetinjskom manastiru; Foto: spc.rs
Uoči posete patrijarha SPC Irineja Crnoj Gori, tabloidu Alo je „dobro obavešteni izvor“ rekao da će ga tamošnji huligani, organizovani od strane režima, gađati jajima i paradajzom ispred Cetinjskog manastira da bi mu poručili da nije dobrodošao. Kako se to nije desilo i patrijarhova poseta manastiru protekla mirno, Alo je u izdanju od utorka stvar rešio tako što je ustvrdio da je zapravo „Milo odustao od jaja“ u poslednjem trenutku. Najavljujući napad na patrijarha, Alo je čitaoce uveravao da su im izvori „dobro obavešteni“, da bi samo dan kasnije napisao da su tvrdnje o napadima ipak bile „nezvanične“.
Poglavar SPC je zajedno sa patrijarhom antiohijskim Jovanom X doputovao u višednevnu posetu Crnoj Gori 15. oktobra.

Tog dana je u Alou osvanuo tekst „Milo za Irineja spremio jaja i paradajz“ u kome se navodi da Đukanović ne želi da vidi patrijarha zbog njegove nedavne izjave da je položaj Srba u Crnoj Gori danas uporediv sa položajem Srba u NDH, koja je izazvala diplomatski skandal.
Alo navodi:
„Milo Đukanović ne bi bio to što jeste da patrijarhu nije spremio iznenađenje! Naime, crnogorska bezbednosna služba ANB organizuje huligane koji bi ispred Cetinjskog manastira trebalo da napadnu patrijarha.

- Operativac ANB-a je organizator spontanog „protesta” ispred jedne od najvećih svetinja u Crnoj Gori. Planirano je da rulja uz psovke zaspe patrijarha Irineja jajima, paradajzom i sličnim rekvizitima,  
  1  a cilj tog performansa je da mu se pokaže da nije dobrodošao u Crnu Goru - kaže dobro obavešteni izvor Alo!“
1
Razvoj događaja je demantovao pisanje ovog tabloida, s obzirom na to da je Irinejeva poseta manastiru protekla mirno a on je, kako prenose mediji, poručio da smo „jedan narod iako smo razdeljeni”, i da mu je drago što je došao u Crnu Goru.

Tabloid, pozivajući se na anonimne izvore, tvrdi da su se o takvom ishodu zapravo dogovorile srpska i crnogorska strana nakon čega su Crnogorci odustali od „paklenog dočeka“.

Patrijarh govorio o slozi, Milo odustao od jaja!

….Posle nezvaničnih informacija da će pristalice nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve jajima i paradajzom zasuti Irineja… usledili su razgovori mitropolita Amfilohija sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. Amfilohije je, prema našim saznanjima, obećao Markoviću da će Irinej promeniti retoriku i da režim Đukanovića tokom boravka u CG neće upoređivati sa ustašama, dok je crnogorski premijer sa svoje strane obećao da će biti otkazani pripremljeni protesti čiji je cilj bio da se ponizi srpski patrijarh, i to pred uglednim gostom, što bi bila neviđena bruka
“, piše tabloid.

Kao i u prethodnom, i u tekstu od utorka sve tvrdnje o otkazivanju protesta potiču od „dobro obaveštenih izvora“. Zašto bismo ovaj put verovali njihovim izvorima i šta im daje kredibilitet, autor teksta nije pojasnio.
U nastavku konfuznog teksta tabloid konstatuje i da pomirljiv ton patrijarha Irineja pokazuje da su se strasti „bar privremeno smirile“, da bi antrfile o hapšenju članova Noćnih vukova, moto-grupe iz pratnje sveštenstva, započeli konstatacijom da se „situacija ipak nije sasvim smirila“.

Dobra saradnja sa vlastima

Tabloid Alo je od osnivanja do sredine 2017. godine bio u vlasništvu kompanije Ringier Axel Springer, koja je izdavač Blica i NIN-a.

Jula te godine ga je preko noovosnovane firme Dnevne novine Alo DOO kupio biznismen Saša Blagojević, koji od medija u svom vlasništvu ima još i Studio B. Ovu prorežimsku televiziju je preuzeo bez naknade i sa njenim milionskim dugovanjima u junu ove godine.

Alo novine su prošlu godinu završile sa neto dobitkom od 13,4 miliona dinara i 43 zaposlenih.

Iako ga je Savet za štampu 2017. godine označio kao jednog od najčešćih prekršilaca Kodeksa novinara Srbije, ovaj tabloid je na konkursima za projektno sufinansiranje prihodovao 5,4 miliona dinara - od toga 5 miliona dinara na konkursu Grada Beograda u oktobru predizborne 2017. godine.

Ovaj tabloid, po uređivačkoj politici naklonjen vlastima, istakao se pred beogradske izbore kada je afirmativno izveštavao o uspesima gradskih vlasti, istovremeno vodeći kampanju protiv opozicije.

O bivšem gradonačelniku i sadašnjem ministru finansija Siniši Malom Alo je pisao isključivo pohvalno i bez osvrta na brojne kontroverze koje su pratile njegov rad. Kako piše portal Pištaljka, Siniša Mali i Saša Blagojević su dugogodišnji prijatelji, a krajem osamdesetih su išli u isto odeljenje gimnazije.

Blagojević je, inače, stoprocentni vlasnik kompanija Alo marketing DOO i Global Media Technology za proizvodnju i emitovanje TV programa. Sa još dvojicom saradnika suvlasnik je marketinške firme Trilenium DOO, dok preko Studija B poseduje udeo u konsultantskoj firmi High Technologies Group DOO (sa još 10 suvlasnika) i udeo u poslovnom udruženju APRES (Asocijacija profesionalnih emitera Srbije).
  Lažna vest
Milo Đukanović nije pretio ratom Srbiji
Izjavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da ako se obnove etnički sukobi u bilo kom delu Ba...
  Lažna vest
Crna Gora nije proglasila Srbe genocidnim narodom
Otkako su 17. juna crnogorski poslanici usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, tabloidi u Srbi...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp, Crna Gora i alternativna stvarnost srpskih tabloida
Treći svetski rat izbiće u Crnoj Gori, prenose pogrešno srpski tabloidi reči američkog predsedn...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Alo
SPC
patrijarh Irinej
Milo Đukanović
Crna Gora
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: