raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Firma Gašićeve supruge dobila dva i po miliona dinara na medijskim konkursima
27.07.2018.    Vesna Radojević    Foto: KRIK
Firma „ADD production“ u vlasništvu Irene Gašić, supruge direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića, dobila je oko dva i po miliona dinara (oko 21.000 evra) na tri ovogodišnja konkursa za medijsko sufinansiranje - u Kruševcu, Ćićevcu i Trsteniku. Upravo zbog dodeljivanja novca ovoj kompaniji Gašić je pre tri godine, kao gradonačelnik Kruševca, bio u sukobu interesa, kako je tada utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije.
Najveći iznos, milion i sedamsto hiljada dinara (14.400 evra), kompanija „ADD production“ dobila je iz budžeta Gašićevog rodnog Kruševca na konkursu koji je sproveden u martu ove godine.

Na sajtu grada, međutim, nije moguće pronaći informacije za šta je tačno ova firma dobila novac - o čemu je projekat koji je pobedio na konkursu, koje novinarske priče će ova kompanija izraditi i gde će ih objaviti - s obzirom da ova firma nije vlasnik nijednog medija. Nisu poznata imena ni članova komisije koji su novac dodelili.

Firma Gašićeve supruge je na konkursu u Ćićevcu dobila 250 hiljada dinara (oko 2.000 evra). Kao i Kruševcu, iz objavljenih dokumenata nije moguće saznati za koji projekat je novac dodeljen.

U Trsteniku je „ADD production“ dobila pola miliona dinara (više od 4.000 evra) na ovogodišnjem konkursu. Sadržaj projekta iz rešenja o raspodeli sredstava nije poznat, ali će video prilozi biti objavljeni na kruševačkoj „TV Plus“ koja je takođe u vlasništvu porodice Gašić.

Interesantno je to da je početkom 2015, upravo kada opštine širom Srbije počinju sa projektnim sufinansiranjem medija, ova firma promenila delatnost iz reklamnih agencija u proizvodnju televizijskog programa.

Kruševac je tokom 2016. i 2017. dodelio tri miliona dinara (više od 25.000 evra) „ADD production“ na medijskim konkursima.

Tokom prethodne tri godine novac ovoj firmi preko projektnog finansiranja dodelilo je i Ministarstvo kulture i informisanja - blizu dva miliona dinara.
Najviše novca Radoici

Očekivano, najviše novca na ovogodišnjem konkursu u Kruševcu dobila je televizija Kruševac (RTK) Radoice Milosavljevića, skoro devet i po miliona dinara (preko 76.000 evra).

RTK je dobila novac i u drugim opštinama, između ostalih u Ćićevcu 450.000 dinara (blizu 4000 evra). Na ovom konkursu 300 hiljada dinara (2.500 evra) dobila je i televizija „ Kanal M“ iz Paraćina, takođe u Milosavljevićevom vlasništvu , a o čemu je Raskrikavanje već pisalo.


Na ovogodišnjem konkursu u Kruševcu novac je dobila još jedna firma povezana sa porodicom Gašić.

Tako je 1.350.000 dinara (11.400 evra) dobila kompanija „Albos“ u vlasništvu Dejana Miladinovića koji je do novembra 2015 bio direktor „ADD production“, kako pokazuju podaci poslovnog registra. Detaljnije informacije o „Albos“-ovom projektu takođe nije moguće pronaći na sajtu grada Kruševca.

Gašić u sukobu interesa

Zbog finansiranja „ADD production“ direktora BIA-e je pre tri godine istraživala Agencija za borbu protiv korupcije.

Agencija je, naime, tada utvrdila da je tokom 2013. i 2014, dok je obavljao funkciju gradonačelnika Kruševca, Gašić sklopio četiri ugovora sa članovima svoje porodice – dva ugovora sa firmom „Add production“ i još dva sa „BNZ Higijenic“ u kome se kao suvlasnik pojavljuje njegov sin Vladan.

Međutim, i posle ovoga firme u vlasništvu Gašićeve porodice nastavile su da dobijaju novac iz budžeta, pa i na konkursima za medijsko sufinansiranje.
Porodični poslovi

U vlasništvu Gašićeve porodice nalaze se i televizije „Zona“ i „TV Plus“, prema podacima Agencije za poslovne registre. Kao što je već navedeno, supruga Bratislava Gašića vlasnica je firme „ADD production“, a sin Vladan je osim televizije „Zona plus“, vlasnik i firme „BNZ-Higijenic“ koja je ranije takođe dobijala novac na medijskim konkursima. Bratislav Gašić, prema poslovnom registru, vlasnik je firme „Saco“ i direktor u „Avia - Saco“. Mlađi brat direktora BIA Bratislava Gašića, Boban, poseduje konditorsku kompaniju „BG-produkt“. Vlada Srbije ga je krajem prošle godine postavila za predsednika Nadzornog odbora Kliničkog centra Niš.


Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine kaže za Raskrikavanje da Zakon o javnom informisanju i medijima, ali i prateći Pravilnik o sufinansiranju javnog interesa u sferi javnog informisanja nedovoljno dobro tretiraju pitanje sukoba interesa.

„Što se tiče sukoba interesa u procesu konkursnog sufinansiranja, on se dovršava tvrdnjom da član komisije za ocenu projekata ne može biti javni funkcioner. Organi vlasti imaju toliko poslušnih "medijskih stručnjaka" i fantomskih novinarskih i medijskih udruženja da ovu zakonsku normu mogu da poštuju. Ništa ih ne košta“, kaže Sejdinović.

Sejdinović je skeptičan i da bi bolje zakonsko uređenje bilo šta promenilo jer, kako kaže, ovu vlast niko ne može da natera da poštuje zakone ako to ona ne želi.

„Brojni skandali koji već skoro deceniju prate Gašića i njegovu medijsku porodicu - i u pogledu odlivanja novca građana ka njegovim džepovima, ali i u pogledu njegove uloge u katastrofalnoj privatizaciji medija - u normalnim, demokratskim državama sigurno bi polučili političku odgovornost, ali bogami i krivičnu. Ali on je, umesto toga, u Srbiji politički napredovao, i to je jeziva poruka koju ova visokokorumpirana vlast šalje pasivnom društvu, a koja uveliko prevazilazi medijsku sferu“, zaključuje Sejdinović.
  Vest
Kurir tužio Raskrikavanje i još šest medija, traži 11 miliona dinara
Izdavač provladinog tabloida Kurir tužio je KRIK i izdavače još šest medija zbog nelojalne konk...
  Vest
Bez obaveze emitovanja nacionalnih televizija, Telekom postaje legalni vlasnik medija
Kablovski operatori ipak neće biti u obavezi da emituju kanale sa nacionalnom frekvencijom uz nakna...
  Vest
Legalizacija nelegalnog - država bi da se vrati u medijsko vlasništvo preko Telekoma
Bezmalo je prošla decenija otkako se država zakonom obavezala da će izaći iz vlasništva nad med...
mediji
konkurs
Kruševac
Trstenik
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: