raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 22.05.2024. (Novosti)
Ruska pravoslavna crkva: Ne znamo za naredbu patrijarha Kirila za molitvu za srpski narod
23.05.2024.    Stefan Kosanović    Serge Serebro, Vitebsk Popular News
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o Srebrenici, sa 84 glasa „za”, 19 „protiv”, dok se 68 država uzdržalo od glasanja. Ova tema dugo je bila prisutna u javnosti, prvenstveno zbog odlaganja glasanja o Rezoluciji. Vlast je ovu temu iskoristila za kampanju da sve one koji podržavaju rezoluciju proglasi kao izdajnike, ali i forsirajući narativ da će se njenim usvajanjem srpski narod proglasiti genocidnim. Predsednik Vučić je pre puta u Njujork prisustvovao i molitvi u Hramu Svetog Save, označivši put u Sjedinjene Američke Države kao izazovan. Mediji su u kampanju uključili i Rusku pravoslavnu crkvu, tvrdeći da je patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril naložio molitvu za bratski srpski narod u svim ruskim crkvama na svetu. Međutim, iz PR službe Ruske pravoslavne crkve za Raskrikavanje su izjavili da za takvo naređenje ne znaju.
Brojni domaći mediji objavili su vest da je Patrijarh Mosovski i sve Rusije Kiril naložio molitvu za bratski srpski narod uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

„CELA RUSIJA SE MOLI ZA BRAĆU SRBE: Patrijarh Kiril naložio bdenje u noći između 22. i 23. maja”, stoji u naslovu portala Novosti, „RUSKI PATRIJARH KIRIL NALOŽIO: Svenoćno bdenje za spas našeg bratskog srpskog naroda”, piše Alo, dok B92 „Ruski patrijarh naložio: Molite se za srpski narod, svi”.

„Naložio sam da se u svim ruskim crkvama u otadžbini i rasejanju u noći između 22. i 23. maja služi svenoćno bdenje za spas našeg bratskog srpskog naroda”, navodi se u citatu koji je pripisan Patrijarhu Kirilu, a koji su preneli brojni portali u Srbiji i regionu, između ostalih i Novosti, Politika, Republika, Vreme, Srbija danas, B92, Happy, Alo, Objektiv, 24sedam, Informer, Srbin.info, Nova srpska politička misao, In4s, N1.ba, Dnevnik.ba, Atvbl, Bl-portal, Banjaluka.net, RTRS, Pravda, Vojvodina.info, CDM, Dnevnik, novinska agencija Srna, novine Srpski telegraf, Politika, Alo itd.

Na inače vrlo ažurnom zvaničnom veb-sajtu Ruske pravoslavne crkve ovakve vesti nema. Slične informacije nismo pronašli ni na ruskim portalima.

U samoj Ruskoj pravoslavnoj crkvi takođe ne znaju o čemu se radi.

„Ni ja ni moje kolege ništa ne znamo o ovakvom naređenju”, rekao je za Raskrikavanje predstavnik odeljenja za odnose s javnošću Ruske pravoslavne crkve sa sedištem u Moskvi Vakhtang Kipšidze.

Vest sa portala Novosti je prevedena na ruski jezik i objavljena na sajtu RuSerbia.com, ali ubrzo i sa njega skinuta. Portal je obavestio svoje čitaoce o povlačenju vesti putem svog Telegram profila, navodeći da je do tog poteza došlo nakon što su njihovi izvori bliski Ruskoj pravoslavnoj crkvi potvrdili da nije postojala navedena naredba ruskog Patrijarha.

U nekim tekstovima srpskih medija se pored fabrikovanog citata nalazi i podsetnik da će se u Njujorku 23. maja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija glasati o Rezoluciji o Srebrenici.

„Naša delegacija, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pokušaće da se koliko god može odupre dokumentu koji ima nameru da na leđa Srbije stavi etiketu genocidne države”, stoji u tim tekstovima.

Predsednikov fokus na pravoslavnu crkvu pred polazak u Njujork


Srpska pravoslavna crkva i Republika Srbija negiraju da je u Bosni i Hercegovini 1995. godine počinjen genocid, a zločin koji se dogodio u Srebrenici nazivaju „zločinom velikih razmera” ili „takozvanim genocidom”.

Predsednik Vučić je jutro pred polazak u Njujork sa Miloradom Dodikom otišao u Hram Svetog Save, kako bi se pomolio. Molitvu je predvodio patrijarh Porfirije, koji je blagoslovio predsednika pred put koji su tabloidi označili kao „izazovan i težak”.

Rezolucija o Srebrenici usvojena


Danas je Generalna skupština UN usvojila rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucija takođe osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

U nacrtu rezolucije se poziva na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde u Hagu, koje su zločin u Srebrenici proglasile genocidom.

U završni tekst su uključeni i amandmani koje je predložila Crna Gora, a koji naglašavaju da „krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, versku ili neku drugu zajednicu u celini” i ističu „snažnu posvećenost očuvanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini”.
  Vest
Političko-medijska kampanja o kolektivnoj krivici i moralnoj pobedi u Njujorku
Televizija, novine, portali, plakati na ulici, bilbordi, kula Beograda na vodi – sa svih strana sm...
  Vest
Srpski mediji: Vučić odbrusio obezbeđenju zbog zastave; UN: Nije se desilo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred odlazak na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, gde...
  Manipulisanje činjenicama
Rezolucija o genocidu u Srebrenici pred UN, mediji podgrevaju tenzije u regionu
Vrh države poslednjih dana u diplomatskoj ofanzivi pokušava da spreči da Skupština Ujedinjenih n...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Politika
 Republika
 Vreme
 Srbija danas
 B92
 Happy
 Alo
 Objektiv
 24sedam
 Informer
 Srbin.info
 Nova srpska politička misao
 In4s
 N1.ba
 Dnevnik.ba
 Atvbl
 Bl-portal
 Banjaluka.net
 RTRS
 Pravda
 Vojvodina.info
 CDM
 Dnevnik
 Srna
 Srpski telegraf
 Novine Politika
 Novine Alo
Ruska pravoslavna crkva
Patrijarh Kiril
Srebrenica
Rezolucija
Ujedinjene nacije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: